Kitabın imza töreni ise şairin yaşadığı köydeki bir kahvehanede gerçekleşti. Hayatını çiftçilik ve çobanlık yaparak kazanan Toker’in yazdığı yüzlerce şiirlerden sadece 70 tanesi bulunabildi. Şiirlerini küçük kağıt parçalarına yazarak saklayan şairin şiirlerinin büyük bölümünün kitap yapma bahanesiyle alınıp geri verilmediği belirtildi.
Kitabın imza töreni öncesinde köy mezarlığında bulunan şairin kabri ziyaret edildi. Köy kahvesinde düzenlenen törende bağlama çalıp, şairin şiirleri okundu. İmza töreninde konuşan yazar Orhan Kaya, şairin şiirlerinden oluşan bu kitabı çıkarmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Merhum Toker’in en büyük hayalinin; eserlerini bir kitapta toplamak olduğunu, ama bunu gerçekleştiremeden yaşamını yitirdiğini belirten Kaya, “Dayım Ömer Toker, dar bir muhitte yetişmesine rağmen dünyada sevginin ve güzelliğin, Hak Teala’ya ait olduğunu ruhunda yaşatan, saf, temiz ve sevgi dolu bir ömrün mümtaz şahsiyetiydi. O, kötülüğün ve art niyetin asla barınamadığı bir gönül adamıydı. Şiire düşkündü. Bizlere çocukluğundan itibaren şiir yazdığını söylerdi. Şiirlerini kağıtlara yazar ve resimleyerek taçlandırırdı. Birkaç kez bize “Yeğenim, şiirlerimi kitaplaştıracaklar” demişti. Ama bir türlü kitap haline getirememişlerdi. Yüzlerce şiirini, kitap çıkaracağız diye götürdüklerini ve kitap çıkarmak bir yana, çoğu şiirinin bu şekilde kaybolduğunu üzülerek öğrendik. Fakat şiir hayatının vazgeçilmeziydi. O, şiir yazmayı hayat tarzı olarak görüyor ve durmadan yazıyordu.
Vefatından sonra şiirlerini bularak kitaplaştırmayı çok arzuladık. Uzun çabalar sonucunda bulabildiğimiz şiirlerini kitaplaştırmak ancak bugünlere kısmet oldu. Şiir sever dostlara şiirlerinden bir demet sunarak, bir nebze de olsa katkıya ortak olmanın verdiği hazzı, yine Aşık Ömer Toker’in katkılarıyla hissetmek bahtiyarlığına erişmiş bulunmaktayız. “Aşık Ömer” adlı eseri çıkarmamızda emekleri geçen bütün yakınlarıma ve meslektaşım Ahmet Yanar’a minnet ve şükranlarımı sunarım. Umarım bu çalışmamızı beğenirsiniz. Yine umarım ki bu çalışmamız, Erdemli’mizin kültürel yaşayışına bir katkı sağlar. Sevgili Dayıcığım, şiirlerinden bulabildiklerimizi kitaplaştırdık. Ruhun şad, mekanın Cennet olsun” dedi.
Kitabın hazırlanmasında emeği geçen eğitimci Ahmet Yanar ise, “Şiirleri Türk dil kuralları bakımından uyak ve kafiyelere uygun. Çok kıymetli bir şahsiyetmiş. Şiirleri de bir o kadar kıymetli. Eserlerinin kitaplaştırılarak kalıcı hale gelmesi gerçekten çok sevindirici bir durum. Bastırılan kitapları köy halkı, okullar ve kütüphanelere vereceğiz. Bütün eserlerine ulaşamadık. Eserlerini küçük kağıtlara yazarak saklıyormuş. Birçok eseri de kayıp. Bulabildiklerimizi bu kitapta ölümsüzleştirdik” diye konuştu konuştu.
Merhum Şairin Şiirleri Ölümsüzleşti
İçel’in Erdemli ilçesine bağlı Çamlı Köyü’nde 1934 1992 yılları arasında yaşamış Aşık Ömer Toker’in şiirleri, yeğeni Orhan Kaya tarafından derlenerek kitaplaştırıldı.