Cağaloğlu'nda bulunan Timaş Kitapkahve'de düzenlenen toplantıda ünlü tarihçinin mesai arkadaşları merhum Öztuna'yı andı. Yılmaz Öztuna ile ilgili anılarını anlatan gazeteci Süleyman Bağlan, 'İlk yazısı Yılmaz Bey'in orada Türkiye tarihi diye başlayan ve T'yi büyük bir harfle yazmıştı. Türkiye tarihi ısrarla kullanıyordu. 'Bir Darbenin Anatomisi' keşke o kitap vesikalarıyla bir daha basılmış olsa. Tarihimizin müthiş bir eseri. Kendisi 93 harbini ve Abdül Aziz Han'ın katil hadisesini bütün teferruatı ileanlatıyordu ' diye konuştu.
İsmail Yağcı ise, 'O yaşında elinde kalem, en beklemediğimiz noktalardan başyazıları hazırlıyordu. Herkes merakla bu yazının nereye varacağını bekliyordu ' dedi.
Araştırmacı Yazar Dursun Gürlek de, 'Yılmaz Öztuna Bey bu milletin, kültürüne, tarihine hizmet etmiştir. Üç sınıf insanın amel defteri kapanmaz hadisini hatırlayınız. Eser bırakan. Eser kelimesi geniş kapsamlı. Cami, han, hamam, güzel evlat her şey eserdir. Bir dostunun yüzüne dahi gülmek eserdir. Kaldı ki cilt cilt kitap yazmış tarihi dile getiren ' dedi.
Yazarın yazılarının hakkını vermenin kolay olmadığını belirten Mehmet Nuri Yardım, 'Kısa bir köşede, az satırla çok şeyi vermektir başyazı. Dolayısıyla Yılmaz Öztuna'nın o başyazılarını okuduğumuzda biz, hem sosyal meseleleri öğreniyorduk. Hem tarihin derinliklerine uzanıyorduk. Bir bakıma geçmişle bugün arasında mukayeseler yapıyorduk ' dedi.
İstanbul Türk Ocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram, Yılmaz Öztuna ile ilgili düşüncelerini anlattı. Bayram, 'Yılmaz Öztuna son derce disiplinli, üzerine aldığı vazifeyi verdiği süre içinde tamamlayan ender insanlardan biriydi. Tarihçiliği, musiki yazarlığı gazete yazarlığının ötesinde Yılmaz Öztuna ile bir ansiklopedi çalışması da yaptık. Bu çalışmada gördüm ki Yılmaz Öztuna'dan verdiği söze dikkatle özen gösteren başka bir hoca tanımadım ' diye konuştu.
Öte yandan anma törenine katılan davetliler, merhum Öztuna ile ilgili geçmişte yaşadıkları anılarını paylaştılar.
Merhum Yılmaz Öztuna'yı Anma Toplantısı
Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Türkiye Gazetesi Başyazarı tarihçi Yılmaz Öztuna, yakınları ve mesai arkadaşları tarafından anıldı.