Meriç Nehri'ne Tahliye Kanalı

Edirne Valisi Şahin: "Artık Edirne selle, felaketle değil turizm kenti oluşuyla, tarımıyla, pirinciyle önde gelen bir şehir olacak"

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla geliştirilen tahliye kanalının üçte biri tamamlandı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne’nin en az Kırkpınar’ı, Selimiye’si kadar bazen de taşkınlarıyla anılan bir şehir olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile DSİ’nin projesi kapsamında yapılacak baypas kanalı sayesinde Edirne’nin artık selle değil tarihi ve kültürel güzellikleriyle anılmaya devam edeceğini ifade eden Vali Şahin, şunları kaydetti:

"Özellikle 2015 yılında 4 ayrı taşkının art arda gelmesi Edirne'de bir bezginlik meydana getirmişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığının güzel çalışmaları sonucunda vadinin temizlenmesi ihalesi yapıldı. 2016 yılında sanıyorum dolu dolu vadinin temizlik çalışmaları yapılacak. Şu anda kamu arazilerinden geçen kısmı tamamlandı. Hemen hemen 2,5-3 kilometreye vardı. Senenin ortalarında 7. ve 8. aylarda inşallah baypas kanalı da bitmiş olacak. Artık Edirne selle, felaketle değil Edirne turizm kenti oluşuyla, tarımıyla, pirinciyle önde gelen bir şehir olacak.”

- Taşkın endişesi sona erecek

Proje kapsamında zaman zaman taşan ya da taşkın seviyesine yükselen Meriç Nehri, yatağından baypas edilecek. Tahliye kanalı sayesinde, debi arttığı zamanlarda nehir yatağının daraldığı kısımlarda oluşacak geri tepmenin de önüne geçilmiş olacak. Böylece, özellikle Karaağaç Mahallesi sakinlerinin kış aylarında yaşadıkları taşkın endişesi sona erecek.

Bazı yerlerde 3, bazı yerlerde 4,5 metre derinliğindeki kanal, 7 bin 800 metre olarak inşa edilecek. Kanal kazısından çıkan hafriyat da "kış seddeleri"nin güçlendirilmesinde kullanılacak.

- Bu yıl 4 taşkın yaşandı

Aralık ayında başlayan debi yükselişinin sonraki günlerde düşmemesi nedeniyle şubat ayı başlarında 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Meriç Nehri, 2.149 metreküp/saniye seviyesine ulaşarak taşmış, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yolları kapatmıştı. Askeri araçlarla taşınan Karaağaçlıların, Lozan Caddesi’nin taşkın sularıyla yarılması sonrasında şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş, acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti.

Ayrıca, Bulgaristan'ın özellikle kuzey dağlarına yağan karların havaların ısınması ve sağanaklarla erimesi sonucu Meriç Nehri, iki kez taşkın seviyesine ulaşmıştı. Enerji üretimi yapılan Bulgaristan'da, baraj idaresinin daha fazla enerji üretme politikasıyla barajda taşkın payı bırakmadan su tutması, yağışlarda barajların savaklarından taşan suların Arda Nehri aracılığıyla Edirne'de Meriç'e karışmasına neden oluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile