Merinos Enerji Müzesi Açıldı

Merinos Enerji Müzesi Açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Merinos Enerji Müzesi, Tarihi Kentler Birliği Bursa Buluşması kapsamında düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaklaşık 12 yıl önce üretimi duran Bursa´nın sembollerinden Merinos fabrikasının yerinde hazırlanan Merinos Enerji Müzesi ile tarih ve medeniyet kenti Bursa´nın yeni bir değere daha kavuştuğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak yaşanabilir, sağlıklı ve ulaşılabilir çağdaş bir kent olma yolunda altyapıdan üstyapıya kadar her alan çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Altepe, Bursa´ya eserler bırakmaya devam ettiklerini vurguladı. Bursa’nın bir tarih başkenti olduğunu belirten Başkan Altepe, yapılan çalışmaların Bursa’yı canlı bir tarih kenti olarak ayağa kaldırdığına dikkati çekti. Bursa Kent Müzesi ile anlamında Bursa’nın Türkiye’de pek çok kente örnek olduğunu hatırlatan Altepe, Merinos Enerji Müzesi’nin tarihini anlatarak, “Merinos Elektrik Fabrikası, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Merinos Tekstil Fabrikası’nın enerji ihtiyacını karşılamak üzere 1938 yılında yaptırıldı. İki jeneratör ünitesiyle faaliyete başlayan tesisin kapasitesi, 1953 yılında artan ihtiyaç üzerine 2 katına çıkarıldı. Gün içinde Merinos fabrikasının enerji ihtiyacını karşılayan tesis, saat 24’ten sonra elektrik fazlasını şehre aktardı” dedi.

Tesisin ilk olarak kömürlü sistemle çalıştırıldığını, daha sonra da fueloille elektrik üretimine devam ettiğini kaydeden Başkan Altepe, Mudanya limanına indirilen kömürün, Mudanya – Bursa treniyle fabrikaya ulaştırıldığını hatırlattı.12 YIL ÖNCE ÜRETİM DURDURULDUTesisin 2000 yılında ekonomik ömrünü tamamladığını ifade eden Başkan Altepe şunları kaydetti: “Merinos Enerji Müzesi, Merinos’un tekstil ve enerji tarihinin anlatıldığı kazan dairesi, dört adet su pompasının bulunduğu pompa dairesi, Bursa’da elektrik tarihinin gelişiminin anlatıldığı türbin dairesi, Bursa sokağı canlandırmasının bulunduğu elektrik dağıtım bölümü, elektriğin günümüzdeki serüveninin anlatıldığı kondense (yoğunlaşma bölümü), ışık ve müzik gösterisinin yapıldığı permutit (yumuşak su) bölümü gibi bölümlerden oluşuyor. Müzede ayrıca belgesel gösterim odaları, bilgi kioskları, televizyon ekranlarında anlatımlar ve dinlenme mekanları da yer alıyor. Güzel bir müze oldu, emeklerin karşılığı alındı. Merinos Enerji Müzesi, Bursa´mızın altın kolyelerinden biri oldu.” ÇEKÜL Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Metin Sözen de toplumların dinamiklerinin teknolojilerinin gelecek umudunu aşılamasının önemine işaret ederek, Bursa’ya her gelişinde yapılan işlerin değerlendirildiğini gördüğünü söyledi.

Bursa’da yapılanların diğer kentlere de örnek olması gerektiğini söyleyen Sözen, "Bursayı ziyaret edenler, enerji müzesi ile tarihi yeni baştan yorumlayacaklar. Bursa’nın birikiminin belgeleriyle beraber geleceğe taşınması noktasında önemli bir adım atan Bursa herkesi gururlandırıyor." dedi.

Avrupa Müzeler Akademisi Direktörü EMA Başkanı Andreja Rihter de müzelerin önemine işaret ederek, Bursa´da önemli bir çalışmanın gerçekleştirildiğini kaydetti.

Müzeciliğin zor bir iş olduğunu ifade eden Rihter, şöyle devam etti: "Müzelerin açılışları her zaman ilham kaynağı olmuştur. Müzeler kimlikleri de bir araya getiren noktalardandır. Kentin tarihi kimliğini bir araya getirdiğimiz bir noktadayız. Endüstriyel mirasın korunması ve onunla ilgili yapıların ortaya çıkarılması önemlidir. Bu müzede modernle birlikte tarihsel yapı da bir araya geliyor. Sadece Enerji Müzesi değil enerji veren bir müze oluyor” diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su ise “Bu müze bize sadece enerjinin dününü değil, hem Bursa’nın geçmişi ile sanayisini anlatacak, hem de gelecek nesillere bunları öğretecektir." Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, müzenin açılışına katkıda bulunan kurum temsilcilerine plaket verdi. Başkan Altepe, daha sonra Bursa milletvekilleri İsmet Su, Önder Matlı, Hakan Çavuşoğlu ve İsmail Aydın, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla birlikte Merinos Enerji Müzesi’ni gezerek, enerjinin tarihine ışık tutan eserleri ilgiyle inceledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile