Merinos Tekstil Müzesi Açıldı

Türkiye’nin ilk tekstil sanayi müzesi Cumhuriyet döneminin sanayi oluşumunun temel taşı Merinos’ta açıldı.


Bursa´nın tekstil kenti kimliğinin yaşatılması ve Cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından Merinos Fabrikası´nın tarihinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki 7 bin metrekarelik alanda oluşturulan Türkiye’nin ilk tekstil sanayi müzesi Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, kapılarını açtı. Tarihi Kentler Birliği (TKB) ve ÇEKÜL ile ortaklaşa düzenlenen ‘Uluslararası Mahalle Kültürü Sempozyumu’ kapsamında, açılışı yapılan müze, Bursa’nın yakın tarihine ışık tutacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos Fabrikası’nın 1938’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılmasıyla başlayan sürecin Bursa’nın tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Başkan Altepe, Bursa olarak tarihi ve kültürel mirasın korunması noktasında her konuda örnek çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Bursa’nın endüstri mirasına da duyduğumuz saygımızın göstergesi olarak bu açılışı gerçekleştiriyoruz. Merinos tekstil sanayi müzesi, bir ilk olacak ve Türkiye’de başka sanayi müzeleri açılacak. Merinos Fabrikası, faaliyet süresince 18 bin kişiye istihdam sağlayan bir yer olmuştur. Ayrıca sinemalar ve kültürel aktivitelerin yapıldığı düğün salonu olarak da kullanılan bir mekan olarak Bursa için önemliydi. Yıllar geçtikçe de Bursa, sanayi kuruluşunun merkezi haline geldi." diye konuştu.

Yünün işlenmesinden iplik haline gelmesi ve konfeksiyon ürünleri olarak sunulmasına kadar her sürecin müzede görülebileceğini kaydeden Başkan Altepe, "Burada kullanılan tüm argümanlar müzede sergilenmiş oldu. Müzeyi gezerken tüm hatıraları bugünde yaşayacağız. Merinos Bursa’nın canlı bir hatırası oluyor. Müze, Merinos Fabrikası’nın kokusunu burnumuza yeniden getirecek. Öğrencilerimiz de burada tekstil, dokuma öğrenecek, dersler alacaklar." dedi.

Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu da ilklere imza atan bir şehir olan Bursa’nın, Türk sanayisine her zaman önderlik yaptığını hatırlattı. Merinos Fabrikası’nın, o dönemin en üst teknolojisine sahip olduğunu söyleyen Müftüoğlu, “Bugün Bursa tekstili önemli bir yerdeyse bunun temelinde Merinos’un önemi büyüktür. Merinos AKKM bugün Bursa’nın yüzakı bir tesis ama artık bize yetmiyor. 3 bin ve 5 bin kişilik salonlara ihtiyacı var Bursa’nın. Çünkü Bursa, yıldızı parlayan bir şehir” dedi.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Dannışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de çağı yaşamak ve gerçekten kentli olmak için büyük bir değişim ve dönüşümün yaşanması gerektiğine dikkati çekerek, Bursa’nın bu dönüşümü yaşadığını belirtti. “Bugün düşün gerçek olduğu bir toplantıdayız. Değişim ve dönüşüm, elimizdeki değerleri kaybetmeden, kimliğimize sahip çıkarak yaşanmalıdır. Bugün açılışı yapılan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, değerlerin korunduğuna bir örnektir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nin oluşumuna destek veren ve katkı koyanlara plaket takdim etti. Protokol üyeleriyle birlikte açılış kurdelesini kestiği Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ni gezdi.

Müzenin açılışına Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın ve Merinos’un eski çalışanlarının yanı sıra ‘Osmanlı Coğrafyasında Mahalle Kültürü Sempozyumu’na katılan Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerin temsilcileri ile 2004-2009 dönemi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser de katıldı. Katılımcılar, müzedeki eserlerin hayran olduklarını söyledi.

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Türkiye’de ilk kez tekstil ve sanayi kimliğini bir araya getirdi. Yaklaşık 7 bin metrekarelik alanı kapsayan müze, tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin teknik imkanlarıyla hazırlandı. Müzede Merinos koyununun yününün temizlenmesinden, iplik üretimine ve konfeksiyon bölümüne kadar her türlü üretim süreci görülebiliyor ve müzede açıldığı dönemden kalan eşyalar da sergileniyor. Merinos’un orijinal maketinin de yer aldığı Tekstil Sanayi Müzesi’nde Atatürk odası, 4 galeri, 1 müdür odası ve 1 sergi salonu bulunuyor.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile