Merkel, AB Anlaşması'nın Yenilenmesi İçin Brüksel'i Zorluyor

Merkel, AB Anlaşması'nın Yenilenmesi İçin Brüksel'i Zorluyor

AB genelinde daha fazla bütçe disiplini isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB Anlaşması'nın da bu esaslar çerçevesinde yenilenmesi için baskıyı arttırdığı ileri sürüldü.

Merkel'in Avrupa politikaları danışmanının bu kapsamda Brüksel'de temaslarda bulunduğu iddia ediliyor. Ancak son gelişmeler başta 'Gelecek Grubu' olmak üzere Almanya'nın AB'deki en yakın partnerlerinin dahi bu teklife sıcak bakmadığını gösteriyor.

Alman hükümetinin AB Anlaşması'nın esaslarının Euro bölgesindeki borç krizi çerçevesinde yeniden düzenlenmesinden yana olduğu ileri sürüldü. İddiayı gündeme taşıyan haftalık Der Spiegel dergisi, haberine dayanak olarak Başbakan Angela Merkel'in Avrupa politikaları danışmanı Nikolaus Meyer-Landrut'in Brüksel'de gerçekleştirdiği temasları gösterdi. Haberde Meyer-Landrut'un Brüksel'deki temasları sırasında, Merkel'in AB üyesi ülkelerin devlet başkanları ve başbakanlarından yeni bir AB Anlaşması hazırlanmasını istediği yönündeki talepleri aktardığı ve bunun 2012 yılı sona ermeden önce gerçekleştirilmesinden yana olduğunu ilettiği ifade edildi.

Der Spiegel'in haberinde ayrıca Başbakan Merkel'in yeni AB Anlaşması'na ilişkin pazarlıkların da aralık ayındaki AB Zirvesi'nde başlamasını istediği ifade edildi. Başbakan Merkel uzun süredir Euro grubundaki mali paktın siyasi birliğe genişletilmesi yönündeki ısrarını sürdürüyor. Böylelikle Avrupa Adalet Divanı'na AB üyesi ülkeleri izleyerek, bütçe açığı verenlere yaptırım uygulama hakkı verilmesi mümkün olacak. Ancak Der Spiegel'in haberinde ayrıca Almanya'nın yaptığı teklifin birlik ülkelerinde fazla sıcak karşılanmadığı da ifade edildi.

GELECEK GRUBU BERLİN'E REST ÇEKTİ
AB Anlaşması'nın yenilenmesine ilişkin gelişmelerin Almanya'nın arzu ettiği yönde ilerlemediği ise Gelecek Grubu üyesi on ülkenin dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği görüşmelerde ortaya çıktı. Resmi niteliği bulunmayan görüşmelere katılan dışişleri bakanlarının büyük çoğunluğu Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin yeni anlaşma için yaptığı teklife karşı çıkıyor. Bu arada AB Anlaşması'ndaki değişiklikler için halk oylamasına ihtiyaç duyan İrlanda gibi ülkeler yeni bir anlaşma girişimini risk faktörü olarak değerlendiriyor. Almanya'nın en yakın ortakları arasında yer alan Polonya ise mevcut şartlarda 27 üye ülke arasında uzlaşma sağlanmasını çok düşük bir ihtimal olarak görüyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile