Merkel Başbakanlığının 10. Yılını Doldurdu

2005 yılında ilk olarak Almanya Başbakanı seçilen Merkel, başbakan olarak onuncu yılını doldurduğu görev süresi boyunca, tüm dünyayı sarsan finans krizi, avro krizi ve sığınmacı kriziyle mücadele etmek zorunda kaldı

22 Kasım 2005'te yapılan seçimlerde Almanya'nın ilk kadın Şansölyesi seçilen Angela Merkel başbakanlık koltuğunda 10. yılını doldurdu.

Hristiyan Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanlığına 10 Nisan 2000'de seçilen Angela Merkel 10 yıllık başbakanlığı döneminde her türlü krizi soğukkanlılıkla yönetmesine karşın son 4 aydır yaşanan sığınmacı krizi sırasında hem koalisyon ortağıyla hem de parti içinden gelen tepkilerle uğraşıyor.

Başbakanlığının ilk yıllarında iktidarda uzun dönem kalamayacağı şeklinde yorumlar yapılan Angela Merkel beklenenin aksine geçtiğimiz 10 yıllık süre içinde iktidarını ve gücünü iyice artırdı.

AB'ye üye ülkeler arasında en uzun süre başbakan olarak görevde kalma unvanını da elinde bulunduran Angela Merkel, görevde kaldığı süre içinde yüzleşmek zorunda kaldığı belli başlı sorunlar, küresel ekonomik kriz, aşamalı olarak nükleer enerji kullanımının ülkesinde sonlandırılması kararı, Yunanistan'da çıkan ve tüm AB'yi sarsan mali kriz ile son yaşanan sığınmacı krizi oldu.

Ülkenin ilk kadın başbakanı iktidarı döneminde Almanya'da zorunlu askerliği kaldırma kararıyla da dikkat çekti.

- Güçlü Şansölye

Berlin Hür Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Oskar Niedermayer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk seçildiğinde Angela Merkel'in güçlü bir başbakan olacağı yönünde kuşkuların olduğunu, ancak zaman içinde bu düşüncesinin yavaş yavaş değiştiğini belirterek, "Angela Merkel halk tarafından güçlü bir Şansölye olarak görülüyor" dedi.

Görev süresi içinde dünyada finans krizi, avro krizi, Japonya'daki Fukişima felaketi sonrası Almanya'daki nükleer enerji santrallerinin aşamalı olarak dönüşümü ve en son olarak da sığınmacı krizi gibi birçok kriz durumunu yönetmek zorunda kaldığına işaret eden Niedermayer, Angela Merkel'in hem içeride hem dışarıda krizi yönetebilen bir başbakan olarak geliştiğini kaydetti.

Krizlerle mücadele de Angela Merkel'in olumlu bir imaj oluşturduğunu ifade eden Niedermayer, birçok kez de dünyanın en güçlü kadını seçildiğini hatırlattı.

Sığınmacı krizinde ise daha önce hiç yaşamadığı bir eleştiriyle karşı karşıya kaldığını anlatan Niedermayer, bu konunda kendi partisi içinden, hatta hükümet üyelerinden de eleştirildiğini kaydetti.

Niedermayer, ancak bu eleştirinin parti içinde henüz bir güç mücadelesine dönüşmediğini ve görevini elinden alabilecek bir kişinin de bulunmadığını savundu.

- Görev yorgunu değil

Angela Merkel'in çekingen bir politika izlemesinden dolayı eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine de Niedermayer, çekingen görünmesine rağmen Angela Merkel'in katı bir siyasetçi olduğunu ve parti içinde kendisini eleştirenleri veya güçlü olanları uzaklaştırdığını kaydetti.

Angela Merkel'in partisi için seçimleri tekrar kazanabilecek bir lider olduğunu, bu nedenle genel başkana karşı bir ayaklanma olmayacağını ifade eden Niedermayer,  Angela Merkel'de bir görev yorgunluğu da bulunmadığını söyledi.

Angela Merkel'in kedisine sığınmacı krizini uluslararası alanda çözme misyonunu edindiğini, bunun içinde uzun soluğa ihtiyaç duyduğunu ifade eden Niedermayer,  bu sebeplerden dolayı 2017'de yeniden başbakan adayı olacağına inandığını kaydetti.

"Çoğunluğun kendisinden beklediği siyaseti yapıyor" diyen bilim insanı, Angela Merkel'in daha önceki bazı başbakanlar gibi tarih kitaplarına geçecek bir durumu olmadığını, ancak ilk kadın başbakan olarak daha önce kedisinden hiç beklenilmeyen derecede güçlü bir başbakan olduğunu da sözlerine ekledi.

- AB'de görevi sona eren 93 başbakan gördü

Angela Merkel görevdeki 10. yılına kadar gelen süreçte Romanya'da 7, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti'nde 6, Polonya, İtalya, Belçika, Finlandiya ve Bulgaristan'da 5 iktidar değişikliği yaşandı. Angela Merkel görevdeyken AB ülkelerinin tümünde 93 başbakan veya iktidar değişlikliği gerçekleşti.

Görev süresince 347 kez AB zirvesi için Belçika'ya giden Angela Merkel, Belçika'dan sonra en fazla seyahat ettiği ülkeler sırlamasında 38 kez Fransa, 17 kez ABD, 15 kez Rusya, 12 kez Polonya, 6 kez de Türkiye oldu.

Forbes Dergisi'nin beşinci kez dünyanın en güçlü kadını seçtiği Angela Merkel, Federal Almanya'nın kurulduğu 1949'dan bu yana en uzun süreyle başbakanlık koltuğunda oturan üçüncü siyasetçi oldu. Almanya'da en uzun süre görev yapan başbakanlar arasında 16 yıl ile Helmut Kohl ve 14 yıl ile Konrad Adenauer ilk iki sırayı paylaşıyor. Angela Merkel'in 2017'de yapılacak yeni seçimlere katılması ve tekrar iktidara gelmesi halinde tüm zamanların rekorunu kırması muhtemel görünüyor.

- Doğu Almanya'dan geldi

17 Temmuz 1954'te Hamburg'da dünyaya gelen Angela Merkel daha sonra ailesiyle birlikte Doğu Almanya'ya göç etti. Eğitimi orada tamamlayan Angela Merkel Berlin Duvarı'nın 1989'da yıkılmasının ardından Doğu Almanya'da yapılan ilk serbest seçimlerde kurulan hükümette sözcü yardımcısı olarak görev yaptı.

1990'da iki Almanya'nın resmen birleşmesinden sonra CDU'ya katılan Angela Merkel, Kohl hükümetlerinde Çevre Bakanlığı ile Kadın'dan Sorumlu Bakanlık görevlerinde bulundu.

2005 yılında Almanya'da Büyük Koalisyon olarak adlandırılan Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile hükümet kuran Angela Merkel  2009 yılından itibaren de Hür Demokrat Parti (FDP ve CSU) ile oluşturulan koalisyonun başbakanlığını yaptı.

2013'te yapılan seçimlerde en fazla oyu alan Angela Merkel'in partisi CDU, ortağı FDP'nin meclis dışında kalması üzerine SPD ve CSU ile koalisyon hükümetini kurdu.

Almanya'daki siyasi çevreler 2017'de yapılacak seçim sonuçlarına göre Angela Merkel'in bu kez de Yeşiller Partisi ile koalisyon kurabileceği yönünde yorumlarda bulunuyorlar.

61 yaşındaki Merkel, yaklaşık 23 bin avro brüt maaş alıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile