Başbakan Merkel, "Passauer Neue Presse" gazetesine yaptığı açıklamada, "Bence bu fikir bizi ileriye götürmez, çünkü temelde Türk kökenli çocuklar ve gençler bizde Alman okullarına gitmeli. Buradaki Türk çocuklarının Türk lisesine gitme fikrini benimsemiyorum" şeklinde konuştu.
TÜRK KÖKENLİLER DE KARŞI
Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Üyesi Serkan Tören de "Erdoğan'ın, Almanya'da yaşayan Türklere bu önerisi ile hizmet ettiği konusunda şüphesi olduğunu" belirterek, "aksine Türkçe konuşulan ailelerde çocukların bir an önce Almanca eğitim görmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini" söyledi.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz da "özel Türk okullarının açılması çağrısının yasal olduğunu, ancak bu okulların ülkedeki uyum sorunlarını çözmeyeceğini" ifade ederken, Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Ekin Deligöz, "Türk liselerinin dil öğrenilmesini teşvik edeceğine inanmadığını, lise çağına gelen Türk kökenli öğrencilerin zaten dil sorununun bulunmadığını" savundu.
Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, "Eğer Erdoğan bu önerisi ile bu tür liselerde tümüyle Türkçe eğitim verilmesini kast ediyorsa bunun büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Kolat, "Erdoğan'ın, Türk çocuklarının Almanca öğrenmeden önce kendi dillerine iyi hakim olması gerektiği şeklindeki görüşüne de katılmadıklarını" kaydetti.
Hessen Eyaleti Uyum Bakanı Jörg-Uwe Hahn, "Türk kökenli göçmenlerin bir an önce Alman toplumuna uyumunun sağlanması gerektiğini" belirterek, "Türkçe ders verilmesi halinde Türk çocuklarının toplumdan dışlanacağını" öne sürdü.
Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Christian Ströbele de "Almanca ve Türkçe'nin Alman okullarında birlikte verilmesinden yana olduğunu" kaydederek, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili olarak da "Bu milliyetçi tarz hiç hoşuma gitmiyor" dedi.
Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Josef Krauss da Merkel'e, 29-30 Mart'ta yapacağı Türkiye ziyareti sırasında Almanya'nın içişlerine karışılmamasını istemesi çağrısında bulundu. "Genç Türklerin ana dillerini geliştirmesi için Türkçe'nin okullarda ikinci ya da üçüncü dil olarak verilmesinin teşvik edilmesine karşı olmadıklarını" ifade eden Krauss, "ancak Almanya'nın, ülkede yaşayan Türklerden kültürel kökenlerine rağmen sadece uyumu değil, asimilasyonu da istemesi gerektiğini" savundu.
ALMAN BASININDAN...
Süddeutsche Zeitung: "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya'da Fransız okulu açılmasını isteseydi, bu Alman-Fransız iyi niyetini güçlendirecek bir öneri olarak görülürdü. İş Türkçe öğrenmeye gelince sorun oluyor."
Die Welt: "Erdoğan bir kez daha Türk göçmenlerin uyumunu önemsemediğini gösterdi. Türk göçmenleri gerektiğinde Türkiye'nin çıkarını temsil edecek yedek vatandaş olarak görüyor. Artık Türkiye'nin bu yanılgıdan çıkmasının zamanı geldi."
Alman basını, Erdoğan'ın Avrupa’daki Türk kökenli milletvekilleri ile İstanbul'da bir araya gelmesini de uyum perspektifinden gördü. Toplantıya tepki sert oldu. Alman siyasetinde hakim görüş Erdoğan'ın bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarını kendi siyasi emelleri için kullandığı yönünde.
Der Spigel dergisi, Erdoğan'ın Türk kökenli vekillerle buluşmasına katılan Yeşiller Partisi'nden Özcan Mutlu'nun sözlerine yer verdi. Görüşmeyi "bir lobi faaliyeti" olarak niteleyen Mutlu, "Biz Türk hükümetinin Almanya'daki uzantısı değiliz" dedi.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Başbakan Erdoğan, Almanya'da Türk okulları kurulması önerisini haftalık Die Zeit gazetesine verdiği demeçte dile getirmiş; "Türkiye'de Alman liseleri var, Almanya'da neden Türk liseleri olmasın?" demişti.
Erdoğan, Almanya'da yaşayan Türklerin sorunlarına işaret ederek, insanların öncelikle ana diline, yani Türkçe'ye hâkim olması gerektiğini ifade etmişti.
Erdoğan, bu önerisini 2008 yılının Şubat ayında Berlin'de yaptığı bir konuşmada da dile getirmiş; şimdi olduğu gibi, o zaman da öneri tartışma yaratmış, Alman siyasetçilerin çoğu "uyuma engel olur" gerekçesiyle bu öneriye karşı çıkmıştı.
Merkel'den Erdoğan'ın önerisine ret
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Erdoğan'ın Alman "Die Zeit" gazetesine verdiği demeçte “Almanya'da Türk liseleri” açılsın fikrini benimsemediğini belirtti.