Merkel, Seçime 1 Gün Kala 'Almanya'nin Istikrari' Için Laschet'e Oy Istedi

Merkel, Seçime 1 Gün Kala 'Almanya'nin Istikrari' Için Laschet'e Oy Istedi

Almanya Basbakani Angela Merkel, yarin yapilacak 20. federal hükümet seçimi için Aachen kentinden düzenlenen mitingde Hiristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU) Basbakan adayi Armin Laschet için oy istedi. Laschet ise son mitinginde, Almanya’nin göçmenlerden olusan çesitlilige sahip bir toplum oldugunu belirterek, "Ugur Sahin’in bizim ülkemize gelmesinden mutluluk duyuyoruz" dedi. Almanya için Alternatif (AfD) Partisine tepki gösteren Laschet, "Bu çocuklara “Siz buraya ait degilsiniz diyorlar. Biz çesitliligi olan bir toplumuz ve Almanya’nin bu çesitlilige ihtiyaci var” ifadelerini kullandi.

Almanya’da 16 yillik Angela Merkel dönemi yarin sona eriyor. Seçime 1 gün kala Hristiyan Demokrat Birligi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birligi Partisi (CSU) adayi Armin Laschet, Basbakan Angela Merkel ile birlikte son seçim mitingini Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bagli Aachen kentinde yapti. Laschet’in oturdugu evin yakininda, Burtscheid semtinde düzenlenen mitinge partililer ve çevre sakinleri katildi.

Seçimde aday olmayan ve 16 yillik basbakanlik görevini birakma karari alan Merkel, Alman halkina seslenerek Laschet için oy istedi. Merkel, yüzde 30’u bulan kararsiz seçmenin oylarini alabilmek için Laschet’in Almanya ve Avrupa Birligi’nin (AB) gelecegi için önemli biri oldugunu söyledi.

Kararsiz seçmeni isaret eden Merkel, "Almanya sizin de ülkeniz. Kimin seçilmesi önemli degil diyemezsiniz. Sizin tercihlerinizle sizin geleceginizi seçeceksiniz. Seçmenler olarak kimin yönetecegine dogru karar vermeliyiz" dedi.



"Yarindan sonra istikrarli bir ülke için her iki oyunuzu da CDU/CSU yönünde kullanmanizi bekliyorum"

Basbakan Merkel, geçmis hükümetlerin her yönüyle mükemmel olmadigini, ancak 5 milyonun üzerindeki issizlik rakamlarini yariya düsürmeyi basardiklarini belirtti.

Dünyanin hizli bir sekilde degistigini ifade eden Merkel, degisen dünyada ortaya çikan sorunlarla bas edebilmek için Armin Laschet’in basbakanligindaki ir Almanya’nin daha da güçlü olacagini vurguladi. Laschet’in basbakani oldugu Kuzey Ren Vestfalya Eyaletini basarili bir sekilde yönettigini ve AB için de önemli görevlerini yerine getirdigini söyleyen Merkel, "Yarindan sonra istikrarli bir ülke için her iki oyunuzu da CDU/CSU yönünde kullanmanizi bekliyorum" dedi.



"Sadece paylastirmak, dagitmak, borç batagina götürür"

Sosyal sistemi güçlendireceklerini dile getiren Merkel, “Aileleri destekleyecegiz, bakima muhtaç olanlari destekleyecegiz. Saglik sisteminin ne kadar önemli oldugunu salgin sürecinde gördük” seklinde konustu.

Merkel, “Saglik alanda çalisanlarin adil bir ücret almasini saglayabilmek için önceden çalismasinin yapilmasi gerekir. Çalisarak hazirlamak ve paylastirmak bir madalyonun iki yüzüdür. Sadece paylastirmak, dagitmak, borç batagina götürür. Bunu Avrupa’da istemiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Ugur Sahin’in bizim ülkemize gelmesinden mutluluk duyuyoruz"

Armin Laschet ise seçmenlere son hitabinda Almanya’nin göçmenlerden olusan çesitlilige sahip bir toplum oldugunu söyledi.

Laschet, “Ugur Sahin’in babasi Almanya’ya gelirken 4 yasindaki oglunu da birlikte getirmis. Okulda Almanca ögreniyor. Anaokulu, ilkokul derken Köln’de okudugu lisede dönem birincisi oluyor. Üniversiteye hazirlik yapip üniversiteyi bitiriyor ve simdi tüm dünya için bir asi buldu” diye konustu.

Ugur Sahin’i isaret eden Laschet, “Biz onun bizim ülkemizden gelmesinden mutluluk duyuyoruz. AfD’lilerin (Almanya için Alternatif Partisi) de dahil oldugu bazi insanlar bu çocuklara ’siz buraya ait degilsiniz, dininiz buraya ait degil, ne istiyorsunuz bu ülkede’ diyor. Hatta burayi terk edin demek istiyorlar aslinda. Biz ise bu insanlarin burada olmasindan dolayi mutluyuz. Biz çesitliligi olan bir toplumuz ve Almanya’nin bu çesitlilige ihtiyaci var” dedi.

Laschet, seçimlerden sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yesillerin koalisyon kurabilecegini, bunun gerçeklesmemesi için CDU/CSU’ya oy verilmesi gerektigini vurguladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile