Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Avro bölgesi ülkelerinde 2012 yılında büyüme rakamlarında yüzde 0,5 gerileme olduğunu kaydederek,"Gelecek yıl Avrupa'da büyüme beklenmiyor.

Aynı yıl ABD'de yüzde 2, Asya, Pasifik ülkelerinde yüzde 6 civarında bir büyüme bekleniyor. Türkiye 2012 yılını yüzde 3 civarında bir büyümeyle tamamlamasını beklerken, bu büyüme gelecek yıl yüzde 4 civarında olacak" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) "Para Politikaları" konulu bir sunum yaptı. Başçı, slayt eşiliğinde gerçekleştirdiği sunumunda dünyanın her yerinde ekonomik büyümede bir yavaşlama gözlendiğini hatırlatarak, bu yavaşlamanın sert ve hızlı şekilde değil, kademeli şekilde olduğunu söyledi.

ANTALYA ÖRNEĞİ

Türkiye'de bu yıl ekonomik büyümede yavaşlama olduğuna vurgu yapan Başçı, "2012 yılında ekonomik büyüme oldukça yavaş gerçekleşti ve gerçekleşecek. 2013 yılında büyümede bir hızlanma bekliyoruz. Dolayısıyla tıpkı Antalya'daki hava koşulları gibi ekonomide de önce yağmur, fırtına arkasından güneşli ve güzel bir hava bizleri bekliyor" dedi.

GELECEK YIL YÜZDE 4 BÜYÜME BEKLENİYOR

Avro bölgesi ülkelerinde 2012 yılında büyüme rakamlarında yüzde 0,5 gerileme olduğunu kaydeden Başçı, şöyle konuştu: "Gelecek yıl Avrupa'da büyüme beklenmiyor. Aynı yıl ABD'de yüzde 2, Asya, Pasifik ülkelerinde yüzde 6 civarında bir büyüme bekleniyor. Türkiye, 2012 yılını yüzde 3 civarında bir büyümeyle tamamlamasını bekliyoruz. Gelecek yıl yüzde 4 civarında bir büyüme bekliyoruz."

KAMU BORCU İSTİHDAMI ETKİLİYOR

Avro bölgesinin büyüme oranlarındaki gerilemenin, kamu borçlanma faizlerindeki yükselişten kaynaklandığını Aktaran Başçı, şunları söyledi: "Faizlerin yüzde 6'ları bulması halinde o ülkenin borcunu ödeyebilecek konumdan uzaklaştığını görüyoruz. Bu durum istihdama da olumsuz yansıyor. Büyümeyi sağlayan unsurlardan birisi sermaye,diğeri de emektir. Gençleri işe almazsanız ve yetiştiremezseniz, o zaman bir yerde insan kaynağının kalitesi zayıflamış oluyor ve ülkenin büyüme potansiyeline de zarar veriyor. Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde genç işsizlik yüzde 40'ın üzerinde seyrediyor. Bu durumun risk primi denilen faiz oranlarını da olumsuz etkilediğini de görüyoruz"

KAMU BORCU AB ÜLKELERİNE GÖREK DÜŞÜK

Başçı, "Türkiye, devlet borcunu öder mi ödemez mi" diye sorulduğunda, ülkenin kamu borçlarına bakılır. Kamu borcunda durum nispetenolumlu. 2012 yılının Sonunda kamu borcunun gayrisafi hasılaya oranı yüzde 36,5 olarak öngörülüyor. 2015 yılında bu oranın yüzde 31'lere kadar düşmesi öngörülüyor. Yani Türkiye'deki kamu borç yükü, Avrupa ülkelerine göre Son derece düşük seviyelerde, hem de düşmesi bekleniyor."Kamu borcu karşılaştırmasının Avrupa ülkeleri yerine hızlı büyüyen Asya ülkeleri ile yapılması gerektiğini savunan Başçı, Asya ülkelerine göre Türkiye'nin kamu borcunun yüksek olduğuna dikkati çekti.

2013 YILINDA HIZLI BÜYÜME OLACAK

Türkiye'de reel ihracat artarken, reel ithalatın yatay bir seyir izlediğini ve ekonomiyi dengelediğini ifade eden Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü: " 2012 yılı Türkiye'nin ihracat kanalıyla büyüme yılı oldu. Büyüme nispeten yavaş, yüzde 3 oranında bir büyüme olacak ve bu sadece ihracat katkısıyla gerçekleşti. Türkiye büyüdü. Gelecek yıl ise dengelenme iyi bir noktaya geldiği için iş talebinin de büyümeye pozitif katkı sağlamasına izin verilecek. Dolayısıyla gelecek yıl iki ayak üzerinde büyüme olacak ve büyüme de devam edecek. 2013 yılı için daha dengeli, daha sürdürülebilir ve daha yüksek büyüme hızı olacak diye özetleyebiliriz."

İYİ PAZARLIK YAPIN

Son aylarda faiz oranlarında bir düşüş olduğunun altını çizen Başçı, sözlerine şöyle devam etti: "Tüketici kredileri içinde konut kredisi yüzde 14 civarından yüzde 11'in altına kadar düştü. Benzer bir düşüşün taşıt ve nakit kredilerinde de yaşandığını görüyoruz. Ticari krediler için de Son birkaç aydır düşüş gözle görülür hale geldi. Bu seviye düşmeye devam edecek ve Ocak-Mart döneminde tek haneli seviyelere kadar inebileceğini tahmin ediyoruz. Pazarlıklarınızı yaparken iyi pazarlık edin. Bu tür bir imkandan yararlanmak gerekir"

KARAMSAR OLMAYALIM

Ekonomide Son dönemdeki yavaşlamanın geçici olduğunu dile getiren Başçı, gelecek yıl Türkiye'nin çok rahat yüzde 4'lük büyümeyi gerçekleştireceğini şöyle anlattı:"Bu küresel ortamda yüzde 4'lük büyüme ortamı Son derece iyi. Dünyadaki sorunlar çözülürse 2014 yılında da Türkiye yüzde 5'lik normal trend büyümesine dönebilir. Türkiye'nin geleceğiyle ilgili çok da karamsar olacak durum söz konusu değil"Konuşmaların ardından ATSO Başkanı Budak, Merkez Bankası Başkanı Başçı ile Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat'a plaket takdim etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile