Merkez Bankası'nın Çıkış stratejisi belirlendi

Merkez Bankası'nın Çıkış stratejisi belirlendi

Merkez Bankası , Piyasanın ihtiyacından fazla olan likidideyi yavaş yavaş kademeli olarak çekeceğini bildirdi. Merkez Bankası daha sonra ikinci aşama olarak teknik faiz ayarlaması planını ayarlıyor.

  Merkez Bankası , kriz sü ; resince aldığı ö ; nlemleri birer birer geri ç ; ekmeye hazırlanıyor . Dü ; n &ldquo ; Ç ; ıkış Stratejisi&rdquo ; ni aç ; ıklayan Merkez Bankası , ilk aşamada piyasanın ihtiyacından fazla olan fonlama miktarını kademeli olarak azaltmaya başlayacak . Merkez Bankası ikinci aşamada ise , likidite aç ; ığının ö ; ngö ; rü ; ler dâ ; hilinde gelişmesi halinde teknik faiz ayarlaması sü ; recine geç ; ecek . Ç ; ıkış stratejilerinin ne zaman hayata geç ; irileceği konusunda belirsizlik sü ; rerken , Merkez Bankası , hangi aşamaya ne zaman geç ; eceğine dair de tarih vermedi . Merkez Bankası ' nın ç ; ıkış stratejisini kademeli olarak gerç ; ekleştirecek olmasının bankaların birbirleriyle olan karşılıklı işlemlerini artıracağı tahmin ediliyor . Dolayısıyla ' Ç ; ıkış Stratejisi ' yle birlikte Merkez Bankası ' nın piyasadaki rolü ; ö ; nceki dö ; neme gö ; re nispeten azalma gö ; sterecek .

Merkez Bankası ilk olarak piyasanın ihtiyacından fazla fonlanmasını kademeli olarak azaltmayı planlıyor . Bu aşamada Merkez Bankası ' nın gecelik borç ; lanma faizi , para politikası referans faiz oranı olmayı sü ; rdü ; recek .

Gizli faiz artırımı

Merkez Bankası , Ç ; ıkış Stratejisi ' nin ikinci aşamasıyla birlikte para politikasında sıkılaştırmaya başlayacak . İkinci aşamada Merkez Bankası , teknik faiz ayarlamasını iki adımda gerç ; ekleştirmek isteniyor .

Bu aşamada Merkez Bankası , borç ; lanma ve borç ; verme faiz oranlarını değiştirmiyor ancak bir hafta vadeli repo ihaleleri iç ; in ilan edilen sabit faiz oranını , referans ( politika ) faiz oranı olarak belirliyor . Bir hafta vadeli ihaleler iç ; in ilan edilecek sabit faiz oranı , gecelik borç ; lanma işlemleri iç ; in ilan edilen borç ; lanma faiz oranının 50 baz puan ü ; zerinde belirlenecek . Dolayısıyla yü ; zde 6 . 5 seviyesinde olan politika faizi yü ; zde 7 ' ye ç ; ıkıyor . Merkez Bankası , teknik faiz operasyonu ile ilgili daha ö ; nce yaptığı aç ; ıklamalarda , gecelik borç ; lanma faizinin , bir haftalık repo ihalesi faiz oranı olarak belirleneceğini ve politika faizinin de bir haftalık repo ihale faizi olacağını belirtmişti . Başka bir ifadeyle Merkez Bankası , daha ö ; nce bir haftalık repo ihale faizinin yü ; zde 6 . 5 olacağını işaret etmiş olmasına rağmen bu oranın yü ; zde 7 olacağını sö ; ylü ; yor . Bu da para alıcısı olan bankalar iç ; in maliyetin bugü ; ne gö ; re artacağı anlamına geliyor . Ancak mevcut durumda bir haftalık repo ihalesindeki faiz oranı yaklaşık yü ; zde 6 . 83 ile zaten yü ; zde 7 ' ye yakın seyrediyor .

Yılmaz : Normalleşme operasyonu

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz , ' Ç ; ıkış Stratejisi ' toplantısının ardından dü ; n yaklaşık 150 ü ; st dü ; zey banka yö ; neticisiyle bir araya geldi . Yılmaz , yaptığı sunumda ç ; ıkış stratejilerinin kriz sonrası alınan ö ; nlemlerin geri alınması , para politikalarını normalleştirme operasyonu olduğunu sö ; yledi . Yılmaz , yaptığı sunumda Devlet İç ; Borç ; lanma Senetleri ( DİBS ) alımlarının programlandığı gibi devam edeceğini belirterek , &ldquo ; İlk aşamada piyasanın ihtiyacından daha fazla fonlanması tedricen azaltılacak . Gecelik para piyasası faiz oranlarının borç ; lanma faizi civarında oluşmasına ö ; zen gö ; sterilecek&rdquo ; dedi .

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İş Bankası Genel Mü ; dü ; rü ; ve Tü ; rkiye Bankalar Birliği ( TBB ) Başkanı Ersin Ö ; zince de , Merkez Bankası ' nın ç ; ıkış stratejisini tarta tarta piyasanın dengelerini gö ; zeterek izleyeceğine inandıklarını belirtti .

Faiz artışı daha yavaş olur

Ö ; zince yaptığı değerlendirmede &ldquo ; Faizlerin dü ; ştü ; ğü ; sü ; rat ve miktarda ç ; ıkmayacağını biliyorum . Artış deyince hiç ; birimizin aklına eskisi gibi faiz oranları gelmesin&rdquo ; dedi .

Garanti Bankası Genel Mü ; dü ; rü ; Ergun Ö ; zen de , toplantıda kendileri aç ; ısından sü ; rpriz bir aç ; ıklama olmadığını belirtti . Ö ; zen , munzam karşılıklarla ilgili olarak da , &ldquo ; Bö ; yle bir şey var . Ama şunu da sö ; yleyelim : Kredi maliyetlerinin daha da ucuzlaması aç ; ısından İstanbul eğer finans merkezi olacaksa munzam karşılıklarının sıfıra doğru gitmesi lazım&rdquo ; dedi .

Adım adım Ç ; ıkış Stratejisi . . .

İlk aşamada :

* Piyasanın ihtiyacından daha fazla olan fonlama miktarı kademeli olarak azaltılmaya başlanacak .

* Merkez Bankası , repo ihaleleri ile yaptığı fonlamayı , gü ; n sonunda piyasada daha az atıl likidite kalacak şekilde belirlemeye başlayacak .

* Gecelik para piyasası faiz oranlarının , borç ; lanma faiz oranı civarında oluşmasına ö ; zen gö ; sterilecek .

* Merkez Bankası ' nın gecelik borç ; lanma faiz oranı , para politikası referans faiz oranı niteliğini sü ; rdü ; recek .

* Merkez Bankası ' na gö ; re , piyasanın ihtiyacından daha fazla yapılan fonlamanın gö ; receli olarak azaltılması , bir hafta vadeli repo ihale faiz oranlarında oldukç ; a sınırlı bir artışa neden olabilecek .

* Yabancı para zorunlu karşılık oranları ö ; lç ; ü ; lü ; ve kademeli olarak artırılabilecek

* MB dö ; viz depo borç ; verme faiz oranları artırılabilecek .

* Gelişmiş ü ; lke merkez bankalarının ç ; ıkış stratejilerinin etkileri gö ; zlendikten sonra dö ; viz depo piyasasındaki aracılık işlevine son verilecek .

2 . Aşamada :


Likidite aç ; ığının ö ; ngö ; rü ; ler ç ; erç ; evesinde gelişmesi halinde teknik faiz ayarlaması sü ; recine geç ; ilecek . Bu aşama iki adımdan oluşacak .

* İlk adımda borç ; lanma ve borç ; verme faiz oranları değiştirilmeyecek . Ancak bir hafta vadeli repo ihaleleri geleneksel yö ; ntemle değil , sabit faiz oranından miktar ihalesi yö ; ntemine gö ; re gerç ; ekleştirilecek .

* Bir hafta vadeli ihaleler iç ; in ilan edilecek sabit faiz oranı , gecelik işlemler iç ; in ilan edilen borç ; lanma faiz oranının 50 baz puan ü ; zerinde belirlenecek .

* Bir hafta vadeli repo ihaleleri iç ; in ilan edilen sabit faiz oranı , referans ( politika ) faiz oranı olacak .

* Likidite aç ; ığının mevcut ö ; ngö ; rü ; ler ç ; erç ; evesinde artması halinde teknik faiz ayarlamasının ikinci adımına geç ; ilecek .

* Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile gecelik vadeli işlemler iç ; in ilan edilen borç ; lanma faiz oranı arasındaki fark artırılabilecek

* İkincil piyasa gecelik faiz oranları ortalamasının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı civarında oluşması hedeflenecek .

* 3 ay vadeli repo ihalelerine devam edilecek . Likidite aç ; ığının belirgin şekilde azalması ve/veya kredi koşullarının iyileşmesi halinde TL zorunlu karşılık oranı artırılabilecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile