Kavaklıdere Belediyesi bölgedeki mermer fabrikalarında mermerin işlenmesi esnasında ortaya çıkarak çevre ve görüntü kirliliğine sebep olan ve paledyen veya kapak diye isimlendirilen katı mermer artıklarının oluşturdukları çevre kirliliğini önleyerek atıkları yeniden ekonomiye kazandırıyor.
Kavaklıdere Belediyesi bünyesinde bulunan ve Çayboyu Mahallesi Değirmen üstü mevkiinde faaliyet gösteren saatte 200 ton/saat kapasiteli kırma-eleme tesisinde yapılan çalışmalar ile bölgedeki mermer fabrikalarında meydana gelen çevre ve görüntü kirliliğine sebep olan katı mermer artıkları kum, çakıl ve mıcır haline dönüştürülüyor.
Kırma-eleme tesisinde mermer atıklarından elde edilen kum, çakıl, mıcır ve değişik ebatlardaki kırma mermer parçaları dekoratif doğal taş düzenlemeleri inşaat işlerinin yapımında kullanılmanın yanında, bölgedeki orman yollarının stabilize çalışmalarının yapılmasında kullanılarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor.
Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, “Bölgemizdeki mermer fabrikalarında mermerin işlenmesi esnasında ortaya çıkan mermer artıklarının oluşturduğu çevre kirliliğini önlemek ayrıca bu artıkların yeniden ekonomiye kazandırılması için Kavaklıdere Belediyesi sadece son iki ayda yaklaşık 20 bin ton mermer artığı yeniden ekonomiye kazandırıldı. Bölgemizin bir başka problemi olan mermer fabrikalarında mermerin işlenmesi esnasında ortaya çıkan mermer çamurları ve filtre pres ünitelerinde mermer keki haline getirilen sıvı mermer atıklarının Yatağan Termik Santrali baca arıtma ünitesinde kullanılması ile ilgili projeyi hayata geçirmek için uğraşıyoruz. Kavaklıdere Belediyesi olarak çevreye duyarlı, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik çevreci projeleri hayata geçirmeyi ve desteklemeyi devam edeceğiz” dedi.
Mermer Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor
Türkiye’nin önemli mermer ihracatı yapan illeri arasında yer alan Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde, mermer işleme esnasında ortaya çıkan atıklar da ekonomiye kazandırılıyor.