15 kişinin istihdam edilebileceği mermer fabrikasında 4 kişi çalışıyor. Müşterilerine iş yetiştiremeyen Sarı kardeşlerden Nevzat Sarı, 2-3 yıla kadar böyle bir sıkıntının olmadığını kaydetti.
İş başvurusu yapan bazı kişilerin ‘SSK'dan dolayı yeşil kartım iptal olacak’ veya ‘Devlet tarafından yapılan yardımlar kesilecek’ gibi gerekçelerle kayıt dışı çalışmak istediğini belirten Sarı, devlet tarafından yapılan bir takım yardımların ve verilen yeşil kartın daha sıkı takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Devletin iyi niyetinin bir takım kişiler tarafından suiistimal edildiğini ve insanların çalışmamaya başladığını söyleyen Sarı, ‘’Bizim gibi orta düzeyde işletmelerin eleman ihtiyacının karşılanması adına ve işçi ihtiyacının tespiti için bir çalışma yapılması lazım. Yetkililer, sürekli, ‘Balık yemeyi değil balık tutmayı öğreteceğiz’ deyimi kullanıyor ama yapılan uygulamalar bu deyimin gereklerini yerine getirmiyor. Çok sıkı takip edilmeden yapılan yardımlar ve verilen yeşil kart insanları tembelliğe alıştırıyor.’’ şeklinde konuştu.
"İŞ BULAMIYORUM DİYEN YALAN SÖYLER"
Nevzat Usta, çıraklıkla beraber 30 yıldır abisiyle birlikte sürekli çalıştıklarını ve bu çalışmanın neticesinde ilçe şartlarında büyük bir mermer atölyesine sahip olduklarını söyledi.
Şu anda atölyede bulunan 200 bin liralık makineleri eleman yokluğundan çalıştıramadıklarını belirten Nevzat Sarı, ‘’Yetkililerin bu konularda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Türkiye’de iş bulamıyorum diyen yalan söyler. Birçok iş arayan işe başlamadan pazarlık yapıyor. Çünkü bir şekilde karnını doyuruyor.’’ dedi.
Mermer Atölyesi Çalışacak İşçi Bulamıyor
Konya’nın Kulu ilçesinde mermer işletmeciliği yapan Âdem ve Nevzat Sarı kardeşler, 22 yıllık çalışmalarıyla orta düzeyde bir işletme haline getirdikleri mermer fabrikasına işçi bulamıyor.