Mermer Sektörünün Geleceği Çin'e Bağlı

Mermer ve travertende dünyanın en büyük rezervlerine sahip Türkiye'nin son yıllarda ihracatını blok halde yapmaya başlaması tartışmalara neden oldu. Maden ihracatçıları ise Çin'in talebinden kaynaklanan blok taş ihracatı olmazsa sektörün çökeceğini savunuyor.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğaltaş sektörünün son 10 yıldır ihracatta bir başarı hikayesi yazdığını, yıllık ihracatın 2,5 milyar doların üzerine çıktığını, doğaltaşta dünyanın en büyük ihracatçısı haline geldiklerini, katma değeri tamamen ülkede kalan bu ihracatın dış ticaret açığının giderilmesinde aktif rol oynadığını söyledi.

Sektörün ABD'ye yaptığı yüksek bedeller tutan işlenmiş ürün ihracatının bu ülkedeki krizle beraber önemli ölçüde gerilediğini, ihracatçının alternatif pazarlar yaratmak üzere çaba gösterdiğini anlatan Erdinç, son dönemde inşaat sektöründe hızla büyüyen Çin'in doğaltaş talebini hızla artırdığını ifade etti.

İç mekanlarda daha sağlıklı olması nedeniyle granit yerine mermer ve traverten ürünlerini tercih etmeye başlayan Çin'in ithalata yüksek gümrük vergileri uyguladığını, bu ülkeye işlenmiş ürün ihracı yaparak rekabet etmenin mümkün olmadığını dile getiren Erdinç, şöyle konuştu:

"Allah Çin'e zeval vermesin. Ekonomik kriz ya da hükümetin ithalata karşı önlem alması gibi bir durumda Çin ithalatı durdurursa Türk mermer sektörü çöker. Çin'in son dönemdeki talebi sayesinde ocak sayısı 500-600'den bin 500-2 bine çıktı. Bu ülkeye çok iyi fiyatlarla taş satıyoruz. Çin'den çok ısrarlı alım grupları geliyor, ocaklarımızı ziyaret ediyor ve gelecek 5 yıllık üretimleri rezerve etmeye çalışıyor. Bu ilgi, Çin'de televizyonlara dahi yansıdı. Çin ulusal kanalı CCTV bir belgesel için Türkiye'ye gelerek ocaklarda çekimler yaptı. Bu talep devam ettiği sürece 2,5 milyar dolarlık ihracatımız 10 milyar dolara çıkar."

Çin'in blok halinde aldığı taşları işleyip Türk firmalarına rakip olarak dünya pazarına sunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunan Erdinç, satılan taşın tamamının Çin'in iç pazarında kullanıldığını belirtti.

Erdinç, "Çin ne Türkiye'de ne de bizim mal sattığımız pazarlarda rakibimiz değil. Çünkü ithal ettiği kendi tüketimine yetmiyor" dedi.

-"Çiz pazarından vazgeçemeyiz"

Erdinç, doğaltaş blok satılmasın diye bu ihracattan vazgeçilmesi halinde pazarın İran, İtalya, İspanya ve Afrika ülkeleri tarafından doldurulacağını öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin taşları blok olarak ithal ediyor ama sadece bizden değil birçok ülkeden taş alıyor. O blokları kendi fabrikalarımızda işlememiz halinde çıkan maliyetle dünya pazarında rekabet etmemize imkan yok. Şu anki satış fiyatlarımızı katlayan fiyatlar ortaya çıkıyor. Çin, taşıma maliyeti nedeniyle belli bir boyutun altında taş almıyor. Bu sayede ocakçı bu ülkenin almadığı daha küçük boyuttaki blokları işleyip satma imkanına sahip oluyor. İç tüketime de çok uygun fiyatla mal verme imkanını yakalıyor. Çin blok alım yapmazsa mermer ocaklarının birçoğu kapanır. Geri kalan ocaklar da bu ham maddeyi daha yüksek maliyetle satmak zorunda kalır ve fabrikalar da maliyetle başa çıkamayacağı için kapanır. Bu talep varken, yağmur yağarken kovanın doldurulması gerekiyor. Çin'e ihracatın devam etmesi lazım. Türkiye'nin petrolü mermerdir. Bunu değerlendirmek gerekiyor."

İnşaat teknolojisi ve trendlerinin hızla değiştiğini, bugün moda olan bir malzemenin yarın gözden düşebildiğini söyleyen Erdinç, her geçen gün yeni malzemelerin piyasaya girdiğini, taşın özelliklerini veren daha düşük maliyetli bir malzemenin yaygınlaşması halinde Türkiye'nin doğaltaş kaynaklarını değerlendiremeyeceğini savundu.

-"ABD'deki kriz tercihleri değiştirdi"

ABD'ye yapılan ihracatta krizin etkilerini azaltmasıyla birlikte hareketlilik gözlendiğini ancak bu pazarda 2008 öncesine dönmenin zaman alacağını kaydeden Erdinç, "Kriz nedeniyle insanlar daha tasarruflu seçeneklere yöneliyor. Şu anda Çin, Hindistan ve Güney Amerika'dan gelen porselen seramiklerin kullanımında artış var. Geri kazanmamız gereken pazarı bu ürünler alıyor. Ancak ABD'deki krizin etkilerinin bitmesiyle çok daha kaliteli bir ürün olan traverten eski seviyelerini bulacaktır" diye konuştu.

Türkiye geneli ihracat rakamlarına göre Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 1 milyar 442 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı yapan Türkiye'nin en büyük pazarı 630 milyon dolarla Çin oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 32 artarken ton başına ortalama fiyat da 201 dolar olarak gerçekleşti. Bu ülkeyi yüzde 13 artışla 190 milyon dolar ihracat yapılan ABD izliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile