Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mermerciliğin son 10 yılda hızla geliştiği Burdur'da 2013 yılında 350 milyon dolarlık ihracat beklentileri olduğunu söyledi.
Bir aksilik olmadığı sürece bu hedefe ulaşmayı düşündüklerini anlatan Keyik, "En büyük pazarımız Çin. Çin'in ekonomisi de bu hedefi tutturmamız açısından önemli. Eğer orada bir sıkıntı olmazsa bu hedefe ulaşacağımızı düşünüyoruz" dedi.
Keyik, Burdur'daki mermercilik sektörünün en büyük pazarını Çin'in oluşturduğunu, Çinliler'in Burdur'a yıllardır gelip gittiğini kaydetti.
-Çinliler 4 ocak satın aldı
Bazı Çinli firmaların Türkiye'deki yasaların da müsaade etmesiyle Burdur'da ocak satın alıp işletmeye başladığına işaret eden Keyik, şöyle konuştu:
"Çinlilere ocak satışları nedeniyle hem sektördeki madenci arkadaşlarımız hem yöneticiler olarak son derece huzursuzuz. Bu doğru bir iş değil, olamaz. Kaynaklarımızı yabancıların çıkarıp götürmesine izin vermemiz mümkün değil ama yasalarımız şu anda buna izin verdiği için elimiz kolumuz bağlı. İlgili bakanlıklara bu işin doğru olmadığını, bunların amaçlarının ne olduğunu ayrıntılı şekilde yazdık. İlgili bakanlıklar konuyla ilgili çalışma yaptıklarını bize bildirdi ama şu ana kadar somut bir sonuç elimize geçmedi."
Keyik, Burdur'da ocak satın alarak "Burdur beji" olarak bilinen mermerleri çıkaran Çinli 4 firma bulunduğunu bildirdi. Hintli bir firmanın da satın alacak ocak aradığını ifade eden Keyik, "Hatta bana İtalya'dan ocak almak ya da ortaklık kurabilmek için geldiler. Ben de kendilerine, dedim" diye konuştu.
-TÜMMER Başkan Yardımcısı İlci
Burdur'da mermer ocağı işleten Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Naci İlci ise Burdur'dan çıkarılan mermerlerin son zamanlarda yapılan başarılı çalışmalarla dünya markası haline geldiğine dikkati çekti.
Dünyanın birçok ülkesinden Burdur'a mermer almak için gelenler olduğunu ifade eden İlci, bu ülkelerin başında Çin'in bulunduğunu anlattı. Son dönemde Çinlilerin Burdur'dan ocak satın alarak işletmeye başladığını belirten İlci, şöyle devam etti:
"Bu sorun, kanayan yaramız haline geldi. Biz şunu söylüyoruz: Altın yumurtlayan tavuğu satmıyoruz. Sadece yumurta satmamız gerekiyor. Madencilik faaliyetlerinde bu işin zahmetini çektik. Özelikle Burdur'da çıkan mermerler dünya pazarında önem kazandıktan sonra Çin'e bu taşları kendimiz üretip değerinde satıyorduk. İl ve ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan, istihdam yaratan sektör haline geldik ancak Çin bu fırsatı çok iyi değerlendirmeye başladı.
"
İlci, gelecek yıllarda en büyük korkularının "Çinlilerin Türkiye'de kendi ürettikleri mermerleri kendi ülkelerine satmaları" olduğunu kaydetti.
Bu durumun il ve ülke ekonomisine hiçbir faydası olmayacağını savunan İlci, "İhracat rakamlarımız, vergi gelirlerimiz düşer. Belki de 3-5 yıl sonra bu işi bırakmak zorunda kalabiliriz" dedi.
-Çin'de idari binalarda ve yüksek kaliteli otellerde kullanılıyor
Çinli mermer firması yetkilisi Lu Ying Jie ise Burdur bejinin Çin piyasasında çok az görülen bir taş olduğunu anlattı. Jie, "Burdur bejinin rengi güzel, kalitesi çok yüksek. Bu yüzden Burdur bejini almaya geliyoruz. Bu taşlar Çin'de idari tesislerde, yüksek kaliteli otellerde, meydan ve halka açık alanlarda kullanılıyor" diye konuştu.
Burdur bejinin fiyat olarak da avantajlı olduğunu anlatan Jie, Çin'de mermerle uğraşan herkesin Burdur'u ve buradan çıkarılan mermerleri tanıdığını kaydetti.
Mermercilik Sektörü Çinli Firmalara Tepkili
BURDUR - GÖKMEN YÜCE - Çinli 4 firmanın mermer ocağı satın alarak işletmeye başlamasına sektör temsilcileri tepki gösterdi.