Bu yıl 11. düzenlenen Pekin Atuoshow'da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Biren ve Mermer, Türkiye'ye kurmayı planladıkları fabrika konusunda kararlı olduklarını söyledi. Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren, ürettikleri araçların başta güvenlik olmak üzere bütün testlerden başarı ile geçtiğine işaret ederek, araçlarını yeni teknoloji ile üretmeye devam ettiklerini vurguladı. Fabrikanın kurulacağı ülke konusunda Türkiye dışında başka alternatifleri olup olmadığının sorulması üzerine Biren, özellikle gümrük konularında sorun yaşamamak için serbest bölgesi olan ülkelerle çalışmalar sürdürdüklerini kaydetti. Türkiye'nin, Gümrük Birliği'ne dahil olması ve lojistik maliyetinin diğer ülkelere göre çok daha düşük olmasının kendileri için avantaj olduğunu vurguladı.
Fabrikanın Türkiye'de kurulması halinde Chery'nin A3 ve G3 serisi otomobilleri ile Rely modeli Türkiye'de üretilecek. Türkiye'yi Avrupa'ya açılan bir kapı olarak gördüklerini belirterek, ''Türkiye Avrupa'daki en önemli stratejik noktamız. Chery buna çok dikkatle bakıyor ve özel bir durum olarak inceliyor. Mermerler Otomotiv ile birkaç senedir Türkiye'de kurmayı planladığımız fabrikanın projesi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'deki yatırım için koşulların oluşması gerekiyor. Yatırımla ilgili son olarak bir fizibilite çalışması yapıyoruz. Siz de takdir edersiniz ki bu tür yatırımlar çok büyük yatırımlardır. Fizibilite çalışmasını çok dikkatli bir şekilde yürütmeliyiz.'' diye konuştu.
Küresel krize rağmen Çin'in yakaladığı büyüme ve otomotiv sektörünün gösterdiği başarı ile ilgili olarak öngörülerini de paylaşan Zhou Biden, krizin dünya çapında giderek etkisini yitirdiğini, kendilerinin de bunu takip ettiğini, yaşanan dar boğazı aşmak üzere olduklarını, haziran sonunda yeni modelleri Türkiye'ye götürüp 2011 model olarak piyasaya sunacaklarını dile getirdi.
"FABRİKA YÜZDE BİR MİLYON TÜRKİYE'YE KURULACAK"
Mermerler Otomotiv Genel Müdürü Murat Mermer de fabrikanın Türkiye'ye kurulacağına olan inancını, "Yüzde bir milyon bu iş oluyor, bu konuda iddialı konuşuyorum. Her şey planlandı. Şu an son detaylar üzerinde görüş alışverişi yapıyoruz. Son aşamaya geldik. Şu anda fabrikanın kurulacağı yer konusunda çalışma yürütüyoruz." diye konuştu.
Çin ve Türk ortaklar, kuracakları fabrika için iki yer üzerinde duruyor. Adaylardan Sakarya, rakibi Eskişehir'e göre bir adım önde. Ancak Sakarya'nın Karasu ilçesinde fabrika için düşünülen arazinin ortasında bataklık bulunuyor. Şirketler, bu bataklığın inşaat maliyetini 150 milyon dolar kadar artıracağını tahmin ediyor. Murat Mermer, konunun kısa sürede değerlendirilemeyeceğini, sorunu müzakere ettiklerini söyledi.
Ortaklar ayrıca önümüzdeki günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme yapacak. Görüşmede hükümetin vereceği 'özel' teşvik konuşulacak. Çin-Türk ortaklığında kurulacak fabrikanın 500 milyon dolara mal olması bekleniyor. Hükümet, 250 milyon doların üzerindeki yatırımlara 'özel' teşvik veriyor. Taraflar, bu özel teşvikler konusunu masaya yatıracak. Mermerler Otomotiv Genel Müdürü Mermer, Çinli ortaklarıyla hükümet üyelerini zaman zaman ziyaret ettiklerini ifade ederek, ''Son söz Maliye Bakanlığında. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün konu ile yakından ilgileniyor. Son olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşüp konuyu gündeme getirdiğimizde nihai kararın Maliye Bakanında olduğunu söyledi. Kendisiyle teşvik kanunu ile ilgili, özellikle de arsa dışında nelerin verilebileceği konusunu görüştük." bilgisini verdi.
İstenen bazı koşulların gerçekleşmemesi halinde yatırımın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin sorulması üzerine Murat Mermer, böyle bir durumda yatırımın yerinin değişebileceğini kaydetti. Yeni çıkan teşvik kanununun süresinin yıl sonunda dolduğunu, fabrikayı kuramamaların halinde yatırımın kaçacağını ifade eden Mermer, şöyle konuştu: "Fazla bir süremiz de yok, son noktaya da geldik. Fabrika kurulabilecek alternatif yerler arasında Sakarya dışında şu anda gözüken Eskişehir var. Bazen diğer illerden yatırımı kendi bölgelerine çekmek isteyenler gelip bizimle görüşüyor. Konya, Balıkesir, Mersin'den geldiler. Türkiye'nin hemen hemen her yerinden birileri bu yatırımı kendi bölgelerine çekmek için uğraşıyor. Türkiye'de kurmayı planladığımız fabrika Avrupa'yı hedefleyen bir merkez, kale olacaksa Avrupa'ya yakın bir noktanın seçilmesi gerekiyor. Bu konuda lojistik çok önemli. Lojistiğin araç maliyetine etkisini değerlendirmemiz gerekiyor."
Yaklaşık iki yıldır konuşulmasına rağmen yatırımın neden geciktiğinin sorulması üzerine, en önemli unsurun arsa olduğunu belirten Mermer, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na arsa konusunda yaptıkları müracaatta kendilerinden ÇED raporu istendiğini aktararak, şunları söyledi: ''Bakanlıkta bizden arazinin tapusu istendi ve biz bu tapuyu veremedik, çünkü tapuyu alabilmek için de ÇED raporu isteniyor. İki bakanlığın arsa konusunu değerlendirip görüş birliğine varması gerekiyordu. Geçen hafta bize iyi haberi verdiler, sorunu kendi aralarında çözmüşler. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, arazinin tahsis belgesini verdi, bunun ardından ÇED raporuyla ilgili çalışmayı yapacağız. Tabii ÇED raporu ile de iş bitmiyor. Raporu alabilmek de 6 ile 8 ay sürüyor. Olayı ciddi şekilde yürütüyoruz. Sakarya'daki arazide geçmiş yıllarda başka yabancı yatırımcılar da yatırım yapmak istenmiş ama ÇED raporuna takıldıkları için yatırım başka illere kaymış. Bu önemli yatırım sürecini göz önünde bulunduruyoruz. Aksaması durumunda bir B planımız da mevcut."
FARİKA KURULUNCA CHERY DAHA DA UCUZLAYACAK
Murat Mermer, fabrikanın Türkiye'de kurulması halinde motor ve şanzımanın Çin'de üretilerek Türkiye'ye getirileceğini söyledi ve bu konuda Chery'nin dünyanın sayılı motor fabrikalarından birine sahip olduğunu vurguladı. Fabrikada ilk yılda 20 bin araç üretmeyi, 5 yıl içinde üretim kapasitesini 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Mermer, üretimin Türkiye'de gerçekleşmesinin maliyetleri aşağı çekeceğini ve araç fiyatlarının en az yüzde 17 ucuzlayacağını söyledi. Yerli parçaların yoğun olarak kullanılması halinde ise fiyatlardaki düşüşün yüzde 30'lara kadar varabileceğine işaret etti. Mermer, Çin'den Chery dışında da bazı firmaların Türkiye'de yatırım yapmak konusunda kendileriyle görüştüğünü, savunma sanayine ve Chery'ye parça üreten bu firmalarla zaman zaman bilgi alışverişinde bulunduklarını aktardı.