Mersin Büyüksehir Belediyesi, Enerjide Tasarrufunu Belgelendirdi

Mersin Büyüksehir Belediyesi, Enerjide Tasarrufunu Belgelendirdi

Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) bas tetkik görevlisi ve uzmanlar tarafindan incelemelere tabi tutulan İçel Büyüksehir Belediyesi, ’TS EN 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ belgesini ilk tetkikte almayi basardi.

‘5627 Sayili Enerji Verimliligi Kanunu’ ve ‘Enerji Kaynaklarinin ve Enerjinin Kullaniminda Verimliligin Artirilmasina Dair Yönetmelik’ ile toplam insaat alani 10.000 m2 veya yillik enerji tüketimi 250 TEP (Ton Esdeger Petrol) ve üzeri olan kamu binalari için, en geç 2023 yili sonuna kadar gerekli belgelendirmenin gerçeklestirilmesi gerekiyordu.

Bu dogrultuda çalismalarini sürdüren İçel Büyüksehir Belediyesi, İçel Sehirlerarasi Otobüs Terminali (MESOT) TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi gerekliliklerinin yerine getirilmesi için çalismalara baslayarak, Türk Standartlari Enstitüsü’ne basvuru gerçeklestirdi. Gerekli incelemeler yürütülerek TSE tarafindan 3 gün boyunca dis tetkike tabi tutulmasinin ardindan, İçel Büyüksehir Belediyesi TS EN 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgelendirmesi aldi. Toplantiya İçel Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Genel Sekreter Yardimcisi Ali Riza Özdemir, TSE Bas Tetkik Görevlisi Mehmet Dervis Zorlu, TSE tetkik görevlileri, İçel Büyüksehir Belediyesi daire baskanlari ve sube müdürleri katildi.

“Ilk tetkikte belgelendirilmememiz mutluluk verici”

Enerji sistemlerini çok önemsediklerini vurgulayan İçel Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, “Ilk tetkikte bunu belgelendirmemiz bizim için mutluluk verici bir olay” dedi.

Halkin parasinin israf edilmemesi, yeniden halka dönebilmesi için yenilenebilir enerji için büyük çalismalar yaptiklarini söyleyen Tok, “İçel Büyüksehir Belediyesi olarak birçok enerjiyi kullaniyoruz ve enerjiye çok ciddi bir maliyet ayiriyoruz. Bu enerji yönetimini tam olarak uyguladigimiz takdirde, daha ciddi bir tasarruf saglayacagini düsünüyoruz. Özellikle yenilenebilir enerji üzerinde hassasiyetle duruyor ve onunla ilgili çok ciddi çalismalar yapiyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bu belge sayesinde enerji maliyetleri optimize edilecek”

İçel Büyüksehir Belediyesinin ilk defa geçtigi bir sistem olmasina ragmen, gayet basarili bir süreç geçirdiginin altini çizen TSE Bas Tetkik Görevlisi Mehmet Dervis Zorlu, “Bu Enerji Yönetim Sistemi Belgesi sayesinde, maliyeti optimize edecegiz. Hem sürdürülebilir, hem de çevresel etkileri azaltacagiz. Bu sekilde bu belgenin size daha faydasi olacagina inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Devamliligi ve sürdürülebilirligi saglayacagiz”

Yönetim sistemi belgelerine 5. belgelerini eklemekten dolayi gururlu olduklarini söyleyen Büyüksehir Belediyesi Kalite Yönetim ve Kent Arastirmalari Sube Müdürü Ezgi Baser de tetkiki basarili bir sekilde geçmelerine destek sunan herkese tesekkür etti. Önlerindeki süreçte kurum olarak yeni çalismalar yapacaklarini belirten Baser, “Devamliligi ve sürdürülebilirligi saglayacagiz. Yönetim sisteminin en büyük amaci da, sürdürülebilirligi saglamaktir. Bu konuda çalismalarimiz devam edecek” seklinde konustu.

Tetkik heyetinin, kendilerine eksik kisimlari da aktardigini söyleyen Baser, “Eksik bir seyler varsa, bunlar da bizim için tavsiye ve egitim niteliginde oldu. Biz bu anekdotlari da çikarttik. Bir sistemi gelistirebilmek için, o sistemdeki ufak açikliklarin doldurulmasi ve yükseltilmesi en önemli sart. Bu anlamda bütün notlarimiz hazir. Heyet basarili oldugumuzu söyledi.

Devaminda çok daha yeni yönetim sistemleriyle de yolumuza devam edecegiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile