Mersin'de 'Adres Okuma Salonu' Açildi

Mersin'de 'Adres Okuma Salonu' Açildi

İçel Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapimi tamamlanan ’Adres Okuma Salonu’, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in katilimiyla hizmete açildi. Denize sifir konumu ve manzarasiyla her yastan İçelliye çalisma imkani sunan okuma salonu, simdiden vatandaslarin gözdesi oldugu belirtildi.

İçel Büyüksehir Belediyesinin, ’İçel Yükseliyor, 41 Kere Müjde, 41 Yeni Açilis’ mottosuyla baslattigi açilislarin 5’incisi ’Adres Okuma Salonu’ oldu. Yüzlerce İçellinin katildigi açilista, yazar Ahmet Ümit ve Prof. Dr. Onur Bilge Kula da yer aldi. Mezitli ilçesinde Kültür Park içerisinde yer alan Adres Okuma Salonundan her yastan vatandasin ücretsiz olarak faydalanabildigi belirtildi. 800 metrekarelik kapali alani ile 150 kisilik kapasiteye sahip salonda 16 bilgisayar ve farkli kategorilerde 12 bin kitap bulundugu dijital bir kütüphanenin kisa sürede tamamlanacak çalismalarin ardindan ögrencilerin cep telefonlari ve tabletleriyle de erisim saglayabilecegi ifade edildi.Okuma salonuna gelen vatandaslar, çay, kahve ve internet hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirken, Sosyal Hizmetler Dairesi tarafindan her gün sicak çorba ikraminda yapilacagi dile getirildi.

Okuma salonunun yanina kurulan Mobil Kafe ile de 3 kap yemegin 6 liraya sunuldugu Mahalle Mutfagi hizmeti de verildigi kaydedildi.

"Nazim Hikmet’in, Dostoyevski’nin, Kafka’nin, Ahmet Ümit’in ve daha birçok yazarin, çizerin, düsünürün ‘Adresi’ne hos geldiniz" diyen Belediye Baskani Vahap Seçer, "Diyoruz ki, ‘Türkiye’nin en güzel kütüphanesi’ ama simdi üstat Ahmet Bey farkli bir vizyon koydu önümüze. Dedi ki, ‘Sadece Türkiye’nin degil. Ben, dünyanin birçok yerinde kütüphane gördüm, böylesini ilk defa görüyorum. Demek ki dünyanin en güzel kütüphanesini açilisini yapacagiz. İçelimize hayirli olsun. İçelimize yakisir, gençligine yakisir, evlatlarimiza çok yakisir" dedi.



"Kültür Parki tamamen halka açtik"

İçel’in bir üniversite kenti oldugunu söyleyen Seçer, kentte 4 üniversitenin bulundugunu ve yaklasik 60 bin üniversite ögrencisinin yasadigini belirtti.

Kültür Parki tamamen halka açtiklarini dile getiren Seçer, "İçellilerin bunun hakkini vermesi lazim. Burada çay içtiginiz, kahvalti yaptiginiz kafeler, yemek yediginiz restoranlar halkin mali. ‘Belediyenin mali’ demek, ‘halkin mali’ demek. Hele hele bizim gibi halkin belediyesi olan belediyelerin mali olursa, hem hizmetin en iyisini alirsiniz hem de en uygununu alirsiniz" ifadelerini kullandi.

Yönetime gelmeleriyle beraber Kültür Parkta yasanan degisimlere de dikkat çeken Seçer, parkin vatandaslar tarafindan artik daha temiz kullanildigini ve güvenli görüldügünü söyleyerek, "Dikkat ederseniz insanlarin parka ve dogaya karsi saygisi da artti" diye konustu.

Adres Okuma Salonunun yapildigi yerin daha önce restoran olarak isletildigini de aktaran Seçer, "Yiktik. Herkes zannetti ki bir restoran yapacagiz, yine birilerine verecegiz. Dedim ki ‘Buraya bir okuma salonu ya da kütüphane yakisir’. ‘Neden’ dediler? Dedim ki, ‘Denize nazir herkesin oturup bir kitap okuma ya da sikintili günlerinde denizi izleme lüksü varsa İçel’de yasayan diger çocuklar da gelsin, denize nazir dersini çalissin, kitabini okusun" seklinde konustu.



"15 günde 6 bin çocugumuz okuma salonuna üye olmus"

Okuma salonunun dijital kütüphane özelligini vurgulayan Seçer, alanin toplam bin 300 metrekare, kapali alaninin ise 800 metrekare oldugunu aktardi. Seçer, "Burada gruplarin çalisma yapabilecegi alanlar da var. Simdi eksikliklerimizi de gördük. Biliyorsunuz kisa bir süre önce biz aslinda çocuklarimizi kabul etmeye basladik. Üye statüsü olmasi lazim, burada ders çalisacak çocugumuzun. Kaç bin üye oldu tahmin edersiniz? Söyle 15 gün oldu faaliyete alali. 6 bin çocugumuz üye olmus. Bu kisa sürede 12 bin kisi burada zaman geçirmis, ders çalismaya gelmis. Burada 12 bin adet de kitabimiz var. Tarih, cografya, edebiyat, kültür-sanat, roman, siir kitabi akliniza ne gelirse.Bir de toplamda 28 ayri kategoride 26 bin adet e-kitap var. Simdi kisa süre sonra çocuklarimiz cep telefonundan, tabletinden buraya erisebilecekler. Bu dijital kütüphaneden yararlanma imkanlari olacak” ifadelerini kullandi.

"Benzersiz bir kütüphane ile karsi karsiyayiz"

Dünyanin birçok yerinde çok farkli ve güzel kütüphaneler gördügünü ancak Adres Okuma Salonunun denize sifir, denizin aydinligina açilan bir kütüphane oldugunu belirten yazar Ahmet Ümit, "Biz yazarlar için gerçek tapinaklar kütüphanelerdir. Çünkü kütüphaneler olmadan insanligin ortak bellegi olmaz, insanligin ortak güzellik arsivi olmaz. Burada bugün benzersiz bir kütüphane ile karsi karsiyayiz. Cumhuriyetimizin 100. yil dönümü ve biz bu yil Türkiye’de büyük bir degisimi gerçeklestirecegiz. Baris, kardeslik, esitlik, insanlik kültürün doga ile barismis, öteki canlarla barismis yepyeni bir vizyonu gerçeklestirmek zorundayiz. Iste bunu yapmak için siyaset yetmez, bunu yapmak için edebiyat, sanat gerekir. Edebiyatin sanatin merkezi de iste bu tür kütüphaneler olacak. Sevgili Belediye Baskanimiz Vahap Seçer’i yürekten kutluyorum. Nasil ki çocuklarimizin bedensel beslenmesi için onlara süt, yumurta, ispanak yediriyorsak onlarin ruhlarinin beslenmesi için de kitapla beslememiz gerekiyor"seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Baskan Seçer ve esi Meral Seçer, Türkiye’nin birbirinden degerli yazarlari ve İçelliler ile birlikte Adres Okuma Salonunun açilisini gerçeklestirdi.

"Bize uygun olmasi beni mutlu etti"

Okuma Salonunu kullanan özel gereksinimli bireylerden Nimet Altin, salonun özel bireylerin kullanimina uygun olarak yapilmasinin kendisini çok mutlu ettigini söyledi.



69 yasindaki Seyfettin Karaagaçli da, "Benim gibi yasli insanlar için de ideal bir yer. Ayrica gençlik için de çok güzel. Yani tesekkür etmekten baska bir sey diyemiyorum. Kitaplari inceledim, hepsi de çok güzel kitaplar. Artik burasi bizim yerimiz olacak. Buraya devamli gelip kitap okuyacagiz. Benim liseye giden torunum var, ona burayi önerecegim. Gelsin burada dersini yapsin" ifadelerini kullandi.

Adres Okuma Salonunun ders çalisma sevkini artirdigini ifade eden Büsra Üser, "Ben zaten açilistan önce de gördüm, bayagi takip ettim. Çünkü çok güzel bir ortam. Burada herkes çalisinca senin de ders çalisasin geliyor. Dershaneden çikip geldik. Bundan sonra her gün geliriz zaten"diyerek sözlerini tamamladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile