Mersin'de 'Daha Temiz Ve Sürdürülebilir Deniz Ekosistemi Için' Çalistay Düzenledi

Mersin'de 'Daha Temiz Ve Sürdürülebilir Deniz Ekosistemi Için' Çalistay Düzenledi

İçel’de daha temiz ve sürdürülebilir deniz ekosistemi için ’Kentsel Kiyi Ekosistemlerinin Doga Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalistayi düzenledi.

Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Dis Iliskiler Sube Müdürlügü bünyesinde gerçeklestirilen çalistayda, MESKI, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, İçel Deniz Ticaret Odasi, İçel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, MedCities ve Türkiye Akdeniz Hub’indan temsilciler yer aldi. Çalistayda her geçen gün daha da bozulan ve tehdit altinda olan deniz ekosisteminin korunmasina yönelik yapilmasi gereken uygulamalar ele alindi, çalisma ve projeler aktarildi.

Çalistayin açilisinda konusan Büyüksehir Belediye Baskan Danismani Ibrahim Evrim, Akdeniz’in, her yil yaklasik 500-600 milyon insanin turizm maksadiyla akin ettigi ve kirlettigi bir deniz oldugunu söyledi.

Düzenlenen çalistayin bölge için bir milat, bir baslangiç olacagini belirten Evrim, "Artik düzeltme ve elimizden geleni yapma zamani geldi. Bundan sonra bu çalismalari hizlandiracagiz” dedi.



“24 saat sifir taviz esasli çalisiyoruz”

Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Dr. Bülent Halisdemir de sorumluluk ve görev alanlari dahilinde sik sik denetim ve uygulama yaptiklarini belirterek, “Deniz kirlilikleriyle ilgili ihbar ve sikayetlerle ilgili bütün konulara aninda müdahil oluyoruz ve çözüm üretiyoruz. Büyüksehir Belediyesi olarak gerekli ekipmanlarimiz, deniz araçlarimiz ve uzman personellerimizle denizimizin kirlenmemesi için denetimlerimize devam ediyoruz. Sorumluluk alanimizda bulunan gemileri 24 saat izleyip, takip ederek gerekenleri yapiyoruz. Özellikle yetki alanimizda bulunan kati atiklari, yüzeydeki kati atiklari ve kiyidaki kati atiklari toplama ile ilgili birçok etkinlik yapiyoruz. Deniz süpürgesi aracimiz bir günde 2 veya 3 kez çikarak girebildigi bütün alanlarda temizlik yapiyor. 24 saat sifir taviz esasli çalisiyoruz" diye konustu.



"Temiz Akdeniz projesini de hayata geçirdik"

Simdiye kadar bin 264 denetim yaptiklarini ve bu denetimlerden 71’ine idari yaptirim uyguladiklarini vurgulayan Halisdemir, deniz yüzeyinde çok ciddi bir atik kirliligi ile karsi karsiya kaldiklarini ve farkindalik olusturmak için sik sik bunlari sergilediklerini aktardi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile is birligi yaptiklarini da dikkat çeken Halisdemir, deniz ekosistemini korumak adina yapay resif olusturduklarini kaydetti.

Önümüzdeki günlerde deniz denetimlerini artirmak ve denizle ilgili faaliyetleri daha yakindan izleyebilmek için SCADA merkezi kuracaklarini aktaran Halisdemir, ‘Temiz Akdeniz’ projesini de hayata geçirdiklerini belirtti.

Deniz kirliligi ile ilgili en önemli etkenlerden birinin kiyi akintilari olduguna isaret eden Halisdemir, proje kapsaminda deniz kirlilik haritasi olusturduklarini ve bu raporla birlikte özellikle deniz kirliligine sebep olan etkenleri ve seviyelerini belirlediklerini bu sayede çözüm önerileri gelistirdiklerini dile getirdi.

“Yerel yönetim, üniversite ve akademisyenlerle sürekli is birligi halinde”

İçel’in kiyi seridinin birbirinden farkli biyoçesitlilik içerdigini belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde Dr. Ögr. Üyesi Devrim Tezcan ise merkezden uzaklastikça bu biyoçesitliligin arttigini, tahribatin da görece azaldigini belirtti.

Deniz tasimaciligi, atik su desarjlari, kiyi dolgulari, balikçilik faaliyetleri gibi pek çok uygulamalarin biyoçesitliligi ve deniz ekosistemini etkiledigini ifade eden Tezcan, “Yerel yönetimin görülen o ki, bu konuda oldukça gayreti var ve bölgedeki üniversiteler ve akademisyenlerle de sürekli is birligi içinde” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan çalistay 2 oturumda gerçeklestirildi.

Büyüksehir Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi Baskani Dr. Kemal Zorlu’nun moderatörlügünde düzenlenen ilk oturumda ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, İçel Deniz Ticaret Odasi ve İçel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden temsilciler yer aldi.

İçel Kent Konseyi Baskani Ayferi Tugcu’nun moderatörlügünde gerçeklestirilen çalistayin ikinci oturumunda ise Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Dr. Bülent Halisdemir, deniz kirliliginin önlenmesi ve ortadan kaldirilmasina yönelik Büyüksehir bünyesinde yapilan çalismalari aktardi

Katilimcilar, çalistay bitiminde deniz ve kiyi ekosistemini incelemek ve gözlem yapmak amaciyla merkez sahilinde saha çalismasi gerçeklestirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile