Mersin'de Deniz Kaplumbağası Yuvasında Rekor Artış

'Caretta caretta' ve 'kelonya midas' türü deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yere sahip olan İçel kumsallarında yavru çıkışları sürerken, Kazanlı Mahallesi sahilinde son yılların en yüksek yuva sayısı tespit edildi MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ergene: 'Kazanlı Mahallesi kumsalında bin 500 civarında yuva tespit edildi. Bu sayı artabilir. Bu, tarihinin en yüksek rakamını ifade ediyor' 'Bu kadar yuva yaklaşık olarak 500 anacın buraya yuvaladığına işaret ediyor. Yani neredeyse Akdeniz Bölgesi popülasyonunun yaklaşık yüzde 75'i buraya yuvalamış anlamına geliyor'

MUSTAFA GÜNGÖR - Deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanları arasında bulunan İçel kumsallarında alınan önlemler ve vatandaşların bilinçlenmesi sayesinde yuva sayısında artış gözlenirken, Kazanlı Mahallesi sahilinde tespit edilen bin 500 yuva son yılların en yüksek sayısı oldu.

'Caretta caretta' ve 'kelonya midas' türü anaç deniz kaplumbağalarının iç güdüsel olarak doğdukları kumsallara bıraktıkları yumurtalardan çıkışlar sürerken, İçel'deki yuva sayısının da her yıl artış gösterdiği belirlendi.

Bilinçlendirme çalışmalarının etkisi ve vatandaşların bu konuda daha hassas olması anaç kaplumbağaların İçel sahillerine daha güvenle çıkmasını sağlarken, oluşturulan yuvalar da kumsala asılan uyarıcı tabelalar ve koruyucu önlemler sayesinde bozulmadan kaldı.

İnsanların olmadığı saatlerde kumsala çıkan anaç kaplumbağaların bu sezon yuva sayısı tüm İçel kumsallarında artarken, özellikle Kazanlı Mahallesi sahilinde bugüne kadarki en yüksek rakama ulaşıldı.

İçel Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent sahillerinde son yıllarda yuva sayısının önemli oranda arttığını söyledi.

Kazanlı kumsalında bu yıl çok fazla yoğunluk olduğunu vurgulayan Ergene, 'Kazanlı Mahallesi kumsalında bugünkü rakamlara göre bin 500 civarında yuva tespit edildi. Bu sayı artabilir. Bu, tarihinin en yüksek rakamını ifade ediyor.' dedi.

Yuva sayılarında her 2-3 yılda bir dalgalanma yaşandığını vurgulayan Ergene, 'Kazanlı kumsalında bu yıl rakam çok yüksek ancak diğer yıllar düşük olabilir. Bu, tipik popülasyon dalgalanmasıdır. Fakat bu yıl olağanüstü yüksek bir sayıya ulaştık. Kazanlı kumsalı 1988 yılından beri takip ediliyor. O yıldan bu yana tarihinin en yüksek rakamına çıktı. Bin 500 olağanüstü bir sayı. Bu kadar yuva yaklaşık olarak 500 anacın buraya yuvaladığına işaret ediyor. Yani neredeyse Akdeniz Bölgesi popülasyonunun yaklaşık yüzde 75'i buraya yuvalamış anlamına geliyor.'

- 'Üç yuva üst üste yapılmış'

Ergene, 2004 yılında Kazanlı kumsalında 400 yuva görüldüğünü, o zaman bu duruma çok şaşırıldığını anlattı.

Daha önceki en yüksek rakamı ise 2014 yılında 865 yuvayla kaydettiklerini söyleyen Ergene, 'Ama bu yıl bin 500 yuva hakikaten bizi de çok şaşırttı. Bazı yerlerde üç yuva üst üste bulunuyor. Bu inanılmaz bir şey. Anaç çıkıyor yuvasını yaparken ikinci bir yuva daha yapılıyor.' bilgisini aktardı.

Ergene, Davultepe ve Alata kumsalında da çalışmalar yaptıklarını, Davultepe'nin çok kısa bir kumsal olmasına rağmen 150 civarında, Alata'da da 250 civarında yuva tespit ettiklerini belirterek, 'Buralarda da yuva sayıları yüksek. İçel kumsalları bu yıl oldukça yüksek sayıya sahip. Kazanlı bu yıl tüm Türkiye'deki yuvalama sayıları içerisinde en yüksek sayıyı gösterecek gibi görünüyor. Bu durum sezon sonunda tam olarak netleşir ama yuva sayısının çok olmasıyla yavru sayısı da ona göre artış gösterecek. Bu, gelecek yıllar için umut verici bir olay.' ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile