İçel Büyüksehir Belediyesine bagli Tarimsal Hizmetler Dairesinin hayata geçirdigi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesinin de lojistik destek sagladigi yapay resifler, Itfaiye Dairesinde görevli dalgiçlar tarafindan sik sik kontrol ediliyor. Denizdeki ekosistemin korunmasi ve canli popülasyonunun artmasini saglayacak olan yapay resifler, 18 Subat’ta denize birakilmisti. Belirlenen noktalarda 6 ve 9 metrelik derinlige birakilan resifler, birçok türe ev sahipligi yapmaya basladi.
3 buçuk ay gibi kisa bir süre geçmesine ragmen birakilan yapay resifler yosun, yengeç, ahtapot ve çesitli balik türlerine ev sahipligi yapiyor. Yapay resifler sayesinde İçel denizindeki canli popülasyonunun arttirilmasi, iklim degisikligine bagli deniz kirliliginin verdigi tahribatin da azaltilmasi hedefleniyor.
“Deniz canlilari bu resif alanimizda bolca görülüyor”
Afet Arama ve Kurtarma Sube Müdürlügü’nde su alti ve su üstü arama kurtarma amiri olarak görev yapan Kasim Yildiz, resifleri 4 aydir belirli araliklarla kontrol ettiklerini belirterek, “Dün birincisine girdik. Bugün de ikinci resif alanina rutin kontrol için girisimizi yaptik. Dünkü 6 metrelik bir dalis, 30 dakikalik bir dip süresiyle, bugün de 9 metrede 20 dakikalik bir dalisimizla rutin kontrollerimizi yaptik. Resiflerimizde bir canli yasaminin olustugunu gözlemledik. Ekosistemde yer alan baliklar, deniz canlilari bu resif alanimizda bolca görülüyor. Bunlar bize mutluluk veriyor. Denizlerimiz, gelecegimize birakacagimiz miraslarimizdir. Bu sekilde resiflerin olusmasinin bizim ve gelecek nesil için faydali oldugunu düsünüyoruz” dedi.
“Ahtapot, sargoz, lahoz, yengeç, yosun, deniz kabugu gibi deniz canlilarini gördük”
Her kontrollerinde yeni canli türleri ile karsilastiklarini söyleyen Yildiz, “Bugünkü dalisimizda ahtapot, sargoz ve lahoz baligimizi, yengeç, yosun, deniz kabugu gibi deniz canlilarini gördük. Bunlar her geçen gün artiyor. Çekimlerimizi yaptik. Daha önceki çekimlerimizle karsilastirdigimizda, resifteki balik popülasyonunun arttigini, deniz yasaminin daha canli hale geldigini gördük” diye konustu.
Mersin'de Denize Birakilan Yapay Resiflerde Canli Yasam Basladi
İçel’de 3D yazici yöntemiyle yapilan ve yaklasik 4 ay önce denize birakilan yapay resiflerde canli yasami basladi. Kiyidan yaklasik 1.5 mil açikta, 6 ve 9 metre derinliklere birakilan 14 yapay resif, deniz canlilarinin beslenme, barinma ve üreme noktasi haline geldi.