Mersin'de Erkenci Kayısı Hasadı 15 Gün Önce Başladı

Mersin'de Erkenci Kayısı Hasadı 15 Gün Önce Başladı

İçel’in Mut ilçesinde erkenci sofralık kayısının hasadına 15 gün önceden başlandı. Sofralık turfanda kayısının kilosunun 13 ila 15 TL’den alıcı bulması üreticiyi sevindirdi.

Türkiye’de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut’ta yetiştiriliyor. Bundan dolayı üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da satışı hızlı oluyor. Mikro klima özelliğine sahip olan Mut coğrafyasında kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor.

İçel Büyükşehir Mut Belediyesi Toptancı Hali Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, bu yıl kayısı hasadından 70 bin ton rekolte ve 30 bin ton üzerinde de ihracat beklediklerini söyledi.

Acar, 2016 yılının ilk ürünü olan sofralık erkenci kayısının açık hava üretiminin başladığını belirterek, “Türkiye’ye sofralık, dış ticarete de ihracatlık kayısı ürünlerimizin hasadına devam edilmektedir. Bugün itibariyle de açıktan Mut sofralık kayısılarımızın turfanda hasadı başlamıştır. Erik piyasamız 6 ile 8 lira arasında devam etmektedir. Kayısı piyasamızda açıktan olan ürünlerimizin 13 ila 15 arasında satışa sunulduğu ve ticareti yapılmakta. Gerçekleşen fiyat bugün itibarıyla budur. Yarınlarla ilgili daha fazla hasadımızın olması, ürünümüzün pazara çıkması artık piyasada daha kaliteli, daha görkemli, daha renk almış, aranan ve talep edilen bir kayısı ürünü olarak Matador dediğimiz cins pazara sürülmektedir” dedi.

TADI VE KALİTESİ YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR

Kayısı çeşitlerine de değinen Acar, “Tabi Mut’un asıl kayısısı bu değildir. Sofralık kayısı cinsleri, İtalyan tokalı, tatlı kayısı, şekerpare, Çağatay ve alyanak. Bunun yanında daha erkenci olan Trintina ve Bebeko dediğimiz cinsler olmak suretiyle Aldeniz. Bunlar da tabi Mut piyasasının Türkiye genelinde aroması, görüntüsü, tadı ve lezzetiyle dört dörtlük aranan ürünlerdir. Bu ürünlerde tat, lezzet ve doğal kokusuyla Mut kayısısının Türkiye genelinde aranılan ürün olduğu gerçeği ortadadır. Bugün itibarıyla bu ürünlerimizin hal sezonumuzda ve Türkiye genelinde pazarlanma olarak satışa çıkması tabi bir erkencilik ve turfandacılıktır” dedi.

Acar, “2016 yılında da geçmiş dönemlerde olduğu gibi Allah nasip ve kısmet ederse yine üreticimizin yüzü gülecek. Rekoltemiz 35 bin civarında erik olup kayısımızın da net olmamakla beraber 60 ila 70 bin civarında pazarlara sürümü olacaktır” dedi.

Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş ise, “İlçemizde yaklaşık 55 bin 200 dekar arazi üzerinde kayısı üretimi yapılmaktadır. Bu yıl havaların ve mevsimin sıcak gitmesinden dolayı kayısı üretiminde normal yıllara göre 15 gün önce erkencilik sağlanmıştır. Bugün itibarıyla ilçemizde açıkta kayısı toplanmaya başlanmıştır. Geçen yıllar ortalama olarak ilçe arazilerinden 85 ila 90 bin ton kayısı hasadı gerçekleştirmekteyken, bu yıl 18 Mart 2016 tarihinde meydana gelen don afetinden dolayı rekoltemizde bir miktar düşüş oldu. Bu yıl rekolte tahmini beklentimiz 65 ila 70 bin ton civarında gerçekleşecektir” diye konuştu.

Tüccar Koral Parça ise 2013 yılında 7 bin ağaçlık 80 dönüm arazi üzerindeki tesiste, 2 buçuk yaşındaki kayısı ağaçlarından ilk hasadı geçen yıl gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ağaç başı yaklaşık 3 ila 3,5 kilo kayısı hasadı almıştık. Bu yıl itibarıyla ikinci hasat yılını gerçekleştiriyoruz. İnşallah kendimiz ve çiftçilerimiz adına verimli ve bereketli bir sezon geçer diyorum" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile