Tesisin açilisinda konusan İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, tesiste istihdamini saglayacaklari kadinlarin yasadigi zorluklari çözebilmek için çalismalar yaptiklarini söyledi.
Dünyada gelisen olaylarin öncelikle kadinlari etkiledigini kaydeden Seçer, “Savas, önce kadinlari vuruyor. Ekonomik kriz, ülkede yasanan sikintilar, öncelikle kadinlar bundan çok etkileniyorlar. Yaklasik 10 yil önce, uzun yillar ayni imparatorlugun tebaasi olarak yasadigimiz kardes ülke Suriye’de meydana gelen olaylar, kendi ülkesindeki insanlari etkiledigi gibi komsu ülkelere de olumlu ya da olumsuz birçok etkiler getirdi. Ama sunu çok net söyleyebilirim ki, basta benim ilim olmak üzere bu ülkeye komsu olan bütün iller bu savastan olumsuz olarak etkilendi. Savastan, kaosu sevenler ve silah tacirlerinin disinda kimsenin memnun olmayacagini bilmemiz lazim" dedi.
“Is birligi zorunlulugumuz var”
Uluslararasi Göç Örgütü’nün tesisin yapiminda kendilerine önemli katkilar sundugunu ifade eden Seçer, “Bu ve bunun gibi birçok çalismalarin altinda imzasi olan birçok kurum ve kuruluslarla is birligi yapiyoruz. Alman Isbirligi Teskilati (GIZ), Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi, yine altyapi çalismalarinda Avrupa Birligi’ne bagli birçok ajans, Fransiz Kalkinma Ajansi, FRIT II kapsaminda aldigimiz birçok alt yapi çalismalari hibeleri bu sorunlarin üstesinden gelmemize katki sunan önemli is birlikleri. Bu is birliklerinin artarak devam etmesini arzu ederiz. Dünyanin hangi kösesinde olursa olsun yasanan sorunlar bütün insanligi ilgilendirir. Eger islenen suç insanlik suçuysa bütün insanlari ilgilendirir. Eger bu olumsuzluklari gidermek için yapilan katkilar bir sevapsa, bu sevap bütün insanlara yazilir. Bu sebeple is birligi zorunlulugumuz var” diye konustu.
“Mutlaka sosyal uyum ve istihdam projelerini hayata geçirmek zorundayiz”
Açilis araciligiyla ulusal ve uluslararasi kuruluslara İçel’i yalniz birakmamalari konusunda çagrida bulunmak istedigini söyleyen Seçer, “İçel sadece bu bölgenin degil, Türkiye’nin, hatta dünyanin çok önemli bir lokasyonunda yer alan stratejik bir kenttir. Bu sorunlarla bogusurken, bu sorunlari çözme yolunda, bu kenti yalniz birakmamalarini istiyorum. İçelimizde yaklasik olarak kayitli, kayit disi minimum 300 bin Suriyeli misafir yasiyor. Bu kardeslerimizin kentimize entegrasyonu için mutlaka sosyal uyum ve istihdam projelerini hayata geçirmek zorundayiz" ifadelerini kullandi.
“Kadin istihdamini önemsiyoruz”
Misafirlere psiko-sosyal, hukuksal, tercümanlik, egitim ve temel haklara erisim desteklerinin verilecegi Sosyal Uyum Merkezinin kapilarini bugün açtiklarini ifade eden Seçer, söyle devam etti: “Kadin istihdamini önemsiyoruz. Kadin dili, dini, mezhebi, mesrebi ne olursa olsun, yasadigi sorunlar ortak. Yani bir kadin bir sorun yasiyorsa, onun Suriyeli ya da Türk uyruklu ya da bir baska tabiatta olmasi aslinda çok önemli degil. Kadinlarimizin bu ortaklasan sorununun üstesinden gelmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Belediyemizde istihdam alanlarinda kadinlarimizin oraninin artmasi için gayret içerisindeyiz. Her alanda kadinlarimiza istihdamda yer vermek istiyoruz. Onlarin yaptigi özgün çalismalara önemli katkilar sunuyoruz. Açilisini yapacagimiz tesiste de 25 kadinimiz istihdam edilecek. Bunun yarisi yerli yurttaslarimizdan olusuyor, yarisi da misafirlerimizden olusuyor."
“Kadinlarimiz meslek sahibi olacak”
İçelden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer, tesisin teknik detaylarini paylasarak, “Doga dostu bu tesisin İçel için önemli bir kazanim oldugunu düsünüyoruz. Ürün kurutma denemeleri ile faaliyete geçen tesisimizde 13 mülteci, 12 Türk olmak üzere 25 kadinimiz ISKUR’dan kurutulmus meyve ve sebze operatörlügü egitimi almaktadirlar. Su anda teorik egitimlerini bitirmis olup tesisimizde pratik egitimlerine devam etmektedirler. Egitimin sonucunda kadinlarimiz kurutulmus meyve sebze operatörü unvanini alacaklardir. Böylelikle kadinlarimiz hem meslek sahibi olmus olacaklar hem bundan sonra bu alanda faaliyet gösteren tesislerde çalisma imkâni bulabilecekler” diye konustu.
“Doga dostu bu tesisimizde kurutacagimiz meyve ve sebzeler mevsiminde yetistirildi”
Meral Seçer, son yillarda, özellikle pandemi ile birlikte insanlarin saglikli beslenme konusunda daha duyarli olduguna vurgu yapti. Seçer, tesiste kurutulacak meyve ve sebzelerin İçel’de bulunan küçük ölçekli çiftçilerden ve kadin çiftçilerden alinacagini sözlerine ekleyerek, “Doga dostu bu tesisimizde kurutacagimiz meyve ve sebzeler mevsiminde yetistirilmis meyve ve sebzeler olup, geleneksel yöntemin modernize edilmis sekliyle kurutularak sofralarimizda yer bulacak. Bu asamada kurutmak için alacagimiz sebze ve meyvelerin teminini kentimizdeki küçük çiftçilerden, kadin çiftçilerden alarak onlara ekonomik olarak katkida bulunmayi planlamaktayiz. Burada üretecegimiz ürünleri İçelden markasiyla pazarlara sunacagiz. Bir yandan kurutma denemeleri yaparken bir yandan da pazar arastirmalarimizi tamamlamis durumdayiz, çalismalarimiz da devam ediyor. Burada ulusal ve uluslararasi marketler ve firmalarla görüsmelerimiz devam ediyor. Bu görüsmelerin, tesisin aktif ve dogru bir sekilde ilerlemesi için çok faydasi oldugunu görüyoruz" dedi.
“Bu projenin bir parçasi olmaktan gurur duyuyorum”
Uluslararasi Göç Örgütü Ankara Ülke Ofisi Temsilcisi Vekili David Savard ise konusmasinda, katkilarindan dolayi Baskan Seçer’e tesekkür etti. Savard, “Bu projenin bir parçasi olmaktan gurur duyuyorum. Böyle bir proje yapmaya tek basina bir kisinin gücü yetmiyor. Çok fazla aktörle, el ele, birlikte bu isler basarilabiliyor. Bu proje bir grup kadin tarafindan yapildi, burada bulunan. Ticaret satislari için gida kurutma üzerine bir proje bu. Gida kurutma gelecegi korumak için önemli. Eminim hiçbiriniz sasirmamissinizdir, kadinlar gelecegi düsünendir. Gelecegimizi kurtaran ve sekillendiren toplumumuzda bulunan kadinlardir. Sadece gelecegi degil ayni zamanda bir toplumu, toplulugu olusturuyorlar. Her basarili erkegin arkasinda bir kadin vardir. Her harika toplulugun arkasinda bir kadin bulunmaktadir. Bugün burada gördügünüz kadinlar kendileri için burada bulunmuyorlar. Aileleri, çocuklari ve bu topluluk için burada bulunuyorlar. Uluslararasi Göç Örgütü adina burada olmak harika" diye konustu.
Konusmalarin ardindan Baskan Seçer, Meral Seçer ve protokol üyeleri ile birlikte açilis kurdelesi kesildi ve ardindan tesis gezildi.
Mersin'de 'Günes Enerjisi Ile Kurutma Tesisi' Hizmete Girdi
Birlesmis Milletler Uluslararasi Göç Örgütü ile İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesinin is birliginde yapimi tamamlanan ‘İçelden Günes Enerjisi ile Kurutma Tesisi’ törenle hizmete girdi. İçelden Kadin Kooperatifi’nin isletecegi tesiste 13’ü mülteci olmak üzere toplam 25 kadin istihdam edilecek.