Mersin'de İstinat Duvarı Yapımında Kullanılan Kayada Deniz İneklerine Ait Fosil Bulunduğu Bildirildi

İçel'de istinat duvarı yapımı sırasında deniz ineklerine ait fosil bulunduğu bildirildi.

İçel Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gözne yolu Sarnıç mevkisinde istinat duvarı yapan taş ustası Remzi Şimşek'in, kırdığı taşın içinden çıkan uzun yapıları dişe benzeterek, kendilerine haber verdiğini söyledi.

Yapılan arazi çalışmasında taşın ''orta-geç miyosen'' jeolojik zamana ait olduğunu tespit ettiklerini anlatan İnan, şu bilgileri verdi:

''Söz konusu taşların 16-5 milyon yıl önceye ait olduğunu tahmin ettiğimiz killi-kumlu kireçtaşı kayaları olduğunu gördük. Buradaki kireçtaşı kayaları, balta ayaklılar, deniz kestaneleri ve mercanlar gibi omurgasız hayvanlara ait fosilleri bollukla bulundurur ve sığ, sıcak bir denizel ortamı temsil eder. Taşın içinde bulunan materyalin, deniz ineklerinin farklı uzunlukta kaburga kemikleri olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen kaburga kemikleri ortalama 4 santimetre eninde ve 3,5 santimetre kalınlığındadır. Ülkemizdeki ilk deniz ineği fosili 2010 yılında yine İçel'de bulunmuştu.''

-Diğer fosil örnekleri sadece Fransa ve İtalya'da-

Deniz ineklerinin, sadece tropikal ve yarı tropikal bölgelerin kıyı denizlerinde yaşadığını vurgulayan İnan, deniz ineklerinin, çok yavaş hareket edip, deniz tabanındaki çimenlerle beslenen otçul hayvanlar olduğunu bildirdi.

Fosili bulunan türün diğer fosil örneklerinin Fransa ve İtalya'da bulunduğunu belirten Prof. Dr. Nurdan İnan, şöyle devam etti:

''Deniz inekleri, geniş ve yassı gövdeli, palet şekilli kuyruğu olan çok iri, sucul memelilerdir. Üç-dört tırnak taşıyan iki tane ön yüzgeçleri vardır. Günümüzde yaşayan 5 türü vardır. Fosili bulunan Metaxytherium medium ise geç miyosen-geç pliyosen aralığında yaşamış ve yok olmuştur. Bölgemizde bulunan bu fosiller, İçel civarının geç miyosen adı verilen jeolojik dönemde tropikal iklim koşullarının egemenliğinde, sığ bir kıyı deniziyle kaplı olduğunu göstermektedir. Metaxytherium medium türünün diğer fosil örnekleri sadece Fransa ve İtalya'da bulunuyor. Ülkemizde sadece İçel yöresinde sınırlı alanlarda görülmesi nedeniyle önemli bir bulgu olup, buluntu İçel Deniz Müzesi'nin 'Jeolojik Zaman Denizlerinden Fosiller' bölümünde sergilenmektedir.''

Muhabir: Mustafa Çiftçi / Kerem Kocalar

Yayıncı: Tevfik Işık
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile