Mersin'de Kruvaziyer Turizmi Heyecanı

Mersin'de Kruvaziyer Turizmi Heyecanı

Kruvaziyer turizmine iddialı bir başlangıç yapmaya hazırlanan İçel'e, yarın ilk kruvaziyer gemisinin geleceği bildirildi.

Geminin sabah saatlerinde İçel Limanı'na geleceği belirtilirken, bu bağlamda kent olarak kruvaziyer turizminde izlenecek olan yol haritasının açıklandığı bilgilendirme toplantısı Hilton Oteli'nde yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, İçel'de birçok anlamlı buluşmayı gerçekleştirdiklerini belirterek, bu tür her buluşmanın kentimizi ve ülkemizi daha iyiye götüreceğini söyledi.

Çalışmalarda ortak bir vizyonun olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Unutulmamalıdır ki çizilen ve yapılan tüm çalışmalar ve konulan tüm hedefler yerelden evrensele gitmesi gerektiği gibi evrensel gelişmelerle ilişkilendirilip yerele de indirgenmelidir" dedi.

Çalışmaların sonucunda en büyük kazancın bir araya gelebilmek ve birlikte olabilmek olduğunu kaydeden Güzeloğlu, "Şüphesiz hiçbir şey bir anda olmayacağı gibi başlamadan da olması mümkün değil. Ne kendimizi çok büyüteceğiz ne de küçümseyeceğiz. Kararlı ve emin adımlarla hedefimizi koyarak ilk adımı atıp yürüyeceğiz. Herkes kendi geleceğini düşünürken bize düşen kendi çabamızla payımızı artırmak olmalıdır" diye konuştu.

2002 yılından itibaren Türkiye'nin turizm alanında yakaladığı örnek başarı üzerinde duran Güzeloğlu, İçel'in de bu alanda başarı öyküsü yazmaya aday bir büyükşehir olduğunu kaydetti.

İçel'in bir marka olarak ortaya konulması gerektiğini belirten Güzeloğlu, İçel'i tüm ilçeleri ile bir bütün olarak gördüklerini ifade ederek, şöyle konuştu; "İçel, dünyanın imrendiği ve öğrendikçe derinliğine girmeyi arzuladığı bir dünya cenneti olduğu kadar aynı zamanda tarihi ve kültürel bir inanç merkezidir." İçel'in turizm alanında ne isteniyorsa cevabının alındığı bir zenginliğe sahip olduğunun altını çizen Güzeloğlu, gelecek olan kruvaziyer gemilerine turizmin her alanında bir altyapı hazırladıklarına dikkat çekti. Söz konusu zenginliklere sahip olmanın yeterli olmadığına işaret eden Güzeloğlu, bunların aynı zamanda güzel ve doğru bir şekilde sunulması gerektiğini belirtti.

Soli Pompei Polis Antik Kenti için Valilik tarafından geçen yıl 600 bin TL'nin ilk kez tahsis edildiğinin bilgisini veren Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Sütunlar ayağa kalktı ve tam sürat çalışmalar sürüyor. Bu yıl ilk kez 30 günle sınırlı olan çalışmalar artık 6 aya çıkıyor. Soli ekibi bundan böyle 6 ay çalışacak ve bundan sonraki her yıl daha fazla ay çalışacak ki Soli bir an önce ayağa kalksın. 'Tarihe Gülümseyen İçel' projesiyle birlikte kent merkezindeki 4 adet restorasyon çalışması başladı ve bu yılın sonunda eski valilik binası tamamlanıyor. Eski ziraat bankası olan bina tamamlanıyor. Eski kültür merkezi binası bu yıl tamamlanıyor. Yine o proje ayağındaki kiliseyle bugünkü kütüphane arasındaki binanın ihalesi 21 Eylül'de tamamlanıp bitiyor. Kızılay mülkiyetindeki 3 Ocak İlköğretim Okulu, yine bize devri yapılan tarihi kütüphane ve gençlik odası merkezi olarak kullanılan yapı da aynı proje içinde gündemimize geliyor. Boşaltılan sanat müziği korosu bulunan bina da kent müzesi olarak ihale edilip projesine başlanıyor. 1 milyon TL bütçe ile kız kalesinin elektrik sorunu da çözüldü. Bunun bir adım sonrası ise lazer aydınlatma. O da ikinci etap projemiz. İngiliz yağ fabrikası da İl Özel İdaresi'ne geçiyor ve bunu da kent adına önemli bir kazanıma dönüştüreceğiz. Bu yıl sonuna kadar tüm burada sayılan veya sayılmayan arkeolojik ören yerlerinden korunması gereken kültür varlıklarına kadar hepsinde çalışmalarımız büyük bir hızla devam edecek."

"SAHİP OLDUĞUMUZ BÜTÜN TURİZM DESTİNASYONLARINI KRUVAZİYER TURİZMİNDE SUNMAK İSTİYORUZ"
Bu yıl sonuna kadar tüm projelerde büyük bir yol alacaklarını kaydeden Güzeloğlu, kruvaziyer turizminin de bu büyüklüğün bir parçası olduğunu belirterek, "Büyüklüğü hedef alan İçel'de eksik bırakmayacağımız, dışlayamayacağımız bir parça kalmayacak. Yılsonuna kadar yaklaşık 14 milyon TL kültürel varlıkların restorasyonu ve bu projelerin hayata geçirilmesi noktasında kullanılacak. Sektörel kaynakların yanında dış yatırımcılara da birçok proje sunmuş olacağız. Devam eden projelerin sonuçlarını tanıtacağız" dedi.

Berlin Turizm Fuarı'nda Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'ın 'İçel, turizmde yeni destinasyonların merkezidir' sözünü hatırlatan Güzeloğlu, bu destinasyonlara kayıtsız kalmayacaklarını ve kentteki bütün turizm zenginliğini ortaya çıkarmak için büyük bir gayretin içerisinde olduklarını belirtti.

Turizmin dış ticaretteki en büyük girdi olduğunu ama tek başına gelişen bir alan olmadığını ifade eden Güzeloğlu, "Bir bütün olarak hareket edeceğiz. Yarın ilk gemi geliyor. Ne bunu büyütüp 'rüya bitti çözdük bunu' diyeceğiz ne de küçümseyeceğiz. Ekmeden biçemezsiniz, dökmeden toplayamazsınız, vermeden alamazsınız, başlatmadan da sonuca ulaşamazsınız. Bu bileşenleri görünce olumlu bir başlangıç yapacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, yıllardır yapılan bir çalışmanın ürününü almak üzere olduklarını ifade ederek şöyle konuştu, "Yarın gemi İçel'e geliyor. İçel'in çok büyük kazanımları olacak proje yarın başlayacak. Önce Berlin'deki ardından da Miami'deki fuarı gezdik. Bu projenin ilk etapta bu kadar başarılı olacağına inanmıyordum. İlk gittiğimizde yaptığımız toplantılarda şirket sahipleri ve genel müdürlerle yaptığımız toplantılarda kurvaziyer gemilerin İçel'e gelmesi konusundaki isteklerimizi söyledik. Olur, olmaz derken ilk etapta gemi ilk seferini yapıyor ve proje başarı kazanıyor. İçel günden güne her projede başarılı oluyor." İçel Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da konuşmasında yarın İçel Limanı'na demir atacak olan kruvaziyer gemisinin ağacın ilk meyvesi olacağını kaydederek, "Bu gemi İçel'e tesadüfen gelmiyor. Uzun soluklu bir çalışmanın ve emeğin bir sonucudur bu gemi. İçel ortak akılla, akılcı planlar ve hedefler oluşturarak doğa, tarih, inanç ve kültür turizmini kapsayan alternatif turizmde ilerlemeye karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

"ESNAFIMIZ İÇİN BÜYÜK BİR SINAV OLACAK"
İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ise, zamanında 'hayal' diye düşünülenlerin bugün gerçekleştiğini vurgulayarak, "İçel olarak geçmişten bugüne birçok olayda çok geri kalmıştık. Turizmde birçok yatırımı alamadık. Diğer illerin gerisinde kalmıştık ama son birkaç yıldır çok güzel ataklar var. Bizim için de şehrin merkezinin İçel özeline bakınca kaydığı bir dönemde kurvaziyer turizmi işletmeler açısından da bir kurtuluş olarak görülmektedir. Bu gemiler İçel için ekonomik değeri yüksek gemiler. Bunun içinde yolculuk yapanlar belli ekonomik seviyenin üzerine çıkan harcama potansiyeline sahip kişiler. Biz de üzerimize düşeni yapacağız" şeklinde konuştu.

İçel Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar'ın da 'Kruvaziyer Turizmi'nde İçel'in Yol Haritası' adlı sunumu gerçekleştirdiği toplantıda, İçel'in eylem planı da katılımcılarla paylaşıldı. İçel'in 7 ayda kruvaziyer endüstrisince tanındığı ve ilgili tur şirketleri tarafından rota programlarınaa girdiği belirtilirken, şimdilik 5 gemi firmasının İçel'i programına aldığı ve yılsonuna kadar da 11 geminin daha İçel'e gelmesinin beklenildiği ifade edildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile