Mersin'de Nükleer Santral Tepkisi

Mersin'de Nükleer Santral Tepkisi

Yerel Gündem 21 Mersin Kent Konseyi Genel Sekreteri Nuri Özdemir, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin, hem Mersin hem de Akdeniz için tam bir felaket olacağını ileri sürdü.

Nükleer Karşıtı Platform çatısı altında Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapan Özdemir, hükümetin, Rusya ile Akkuyu'da nükleer enerji üretimi konusunda, enerji alım garantili anlaşmayı adeta yangından mal kaçırır gibi imzaladığını savundu. Yapılan anlaşmanın Türkiye'nin geleceğini ipotek altına alan pahalı bir anlaşma olduğunu iddia eden Özdemir, "Nükleer enerji gelişmiş batı ülkeleri tarafından terk edilmektedir. Ancak gelişmiş ülkelerde santral sayısı azalırken, yeni santrallerin sadece gelişmekte olan ülkelerde kurulacağı belirtilmektedir. Gelişmiş ülkeler nükleer beladan kurtulmaya çalışırken, bu bela gelişmekte olan ülkelerin başına bilinçli bir şekilde sarılmaktadır" dedi.
Özdemir, Büyükşehir Belediyesi'nin Karaduvar'da 70 milyon Euro'luk bir yatırım ile şehir merkezinde denizde yüzme ortamı yaratmaya çalıştığını, ancak hükümetin Rusya ile yaptığı anlaşma ile Mersin'in adeta kaderine terk edildiğini kaydetti. Nükleer santraller civarında yaşayan halklar üzerinde yapılan araştırmalarda, kanser vakalarının oranının yüzde 400 fazla olduğunun ve farklı sağlık sorunlarının ortaya çıktığının tespit edildiğini belirten Özdemir, "Hükümet nükleer atıkların nasıl yönetileceği konusunu açıklamak zorundadır. Bu teknoloji yarının değil, dünün teknolojisidir. Yapılması gereken yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektir. 'Nükleer santrale hayır' demek için tüm siyasi partileri, meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini ve tüm yurttaşlarımızı Cumartesi günü yapılacak mitinge davet ediyoruz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile