0-72 ay arasi otizm spektrum bozukluk tanisi konulan çocuklarin ve ailelerinin faydalandigi merkezde düzenlenen programlarla, çocuklarin gelisimlerine destek olunurken, özel günlerde düzenlenen etkinliklerle de aileler bir araya gelerek sosyallesiyor. Saglik Isleri Dairesi Baskani Dr. Hülya Atila, çocuk ve ergen psikiyatristi Ender Atabay, özel egitim ögretmeni Osman Tanriver ve ailelerin katildigi programda; otizmli çocuklara uygulanan ögretim yöntem ve teknikleri, otizmle ilgili dogru bilinen yanlislar anlatilirken, Büyüksehir Belediyesi Otizm ve Aile Danisma Merkezi’nin de egitim sistemi tanitildi. Interaktif geçen söyleside uzmanlar, ailelerin de sorularini yanitladi.
Otizm Aile Danisma Merkezi’nde otizm tanisi konulan çocuklarin sosyal, bilissel ve motor becerilerinin gelismesi için uzmanlar esliginde ücretsiz hizmet sunuluyor. Çocuklarin egitim aldigi merkezden, ayni zamanda aileler de psikolojik destek alabiliyor. Merkezden faydalanmak için ‘Alo 185’ üzerinden veya Engelsiz Yasam Merkezi ve Otizm Aile Danisma Merkezi’ne sahsen basvuru yapilabiliyor.
“Çocuklara ve ailelerine çok faydali olacagini düsündügüm bir merkez olmus”
Otizmin, nörogelisimsel bir rahatsizlik oldugunu ve artik birçok alanda bununla ilgili kurumlar ve kuruluslarin daha çok aktif olmaya basladigini belirten Ender Atabay, “Söylesi, aileler açisindan verimli geçti. Otizmle ilgili ailelerin yanlis bildigi dogrular, dogru bildigi yanlislar var. Bu konuyla ilgili çocuk psikiyatrisinin görevleri, sorumluluklari, ilgi alanlari, medikal tedavisi ve diger tedavilere yönlendirmeleri ile ilgili bilgi verdik. Çocuklara ve ailelerine çok faydali olacagini düsündügüm bir merkez olmus” dedi.
“Yil sonunda ailelere, bir yillik ilerleme raporlarimizi sunacagiz”
Özel egitim ögretmeni Osman Tanriver ise Otizm Aile Danisma Merkezi’nin uygulama yöntemleriyle ilgili aileleri bilgilendirdi. Tanriver, “Uyguladigimiz yöntem, uygulamali davranis analizi. Bu; bilinen en etkili ögretim, yöntem ve teknikleri içinde barindiran bir yöntem. Aileleri, bu konudaki beklentilerinin ne olmasi gerektigi konusunda kisaca bilgilendirdik ve sorulari cevapladik” diye konustu.
Buraya baslayan çocuklarla ilgili ilk 2 derste egitimcisiyle ve kurum psikologuyla gerçeklesen envanterlere, ailelerle olan soru ve cevaplara yönelik degerlendirmelerde bulunuldugunu ve bu degerlendirmelerin 3 hafta sürdügünü kaydeden Tanriver, “Egitimcisi seanslara basladiginda çocugu degerlendirir ve ilk bir ay tamamlandiginda çocugun egitim programi hazirdir. Aileler bilgilendirilir ve burada çalisilan programlarin, bir yilda tamamlanmasi beklenir. Bu ölçümlerde birer aylik araliklarla veriler toplanarak, güncel bir sekilde takip edilir. Yil sonunda ise ailelerimize, bir yillik ilerleme raporlarimizi sunacagiz” ifadelerine yer verdi.
“0-72 ay arasindaki tüm çocuklarimiza kapimiz açik”
Otizm Farkindalik Günü dolayisiyla hem otizme farkindalik olusturmak hem de çocuklarin ve ailelerin sorularini yanitlamak için bir söylesi gerçeklestirdiklerini ifade eden Otizm Aile Danisma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Bilge Yildirim, “Etkinligimiz çok güzel geçti. Interaktifti ve soru cevap seklinde oldu. Söyleside genel olarak davranis problemlerinden ve merkezimizin egitim sisteminden bahsedildi. Uzmanlarimiz çocuklarimizi tanidiklari için bire bir onlarla ilgili sorulari cevapladilar. Böyle etkinliklere devam edecegiz. Otizm Aile Danisma Merkezimiz, 0-72 ay arasindaki tüm çocuklarimiza hizmet vermekte. Bütün çocuklarimiza kapimiz açik” seklinde konustu.
“Çocuklarimizda ilerleme görüyoruz”
Oglu Kuzey’i Otizm Aile Danisma Merkezi’ne getiren velilerden Sermin Yilmaz, “Buradan çok memnunum. Bizlere çok faydasi oluyor. Çocuklarimizda ilerleme görüyoruz. Insallah devami gelir. Bugün de böyle bir etkinlik düzenlemisler. Hocalarimizla soru cevap seklinde geçti. Sorularimiza cevap bulabildik” dedi.
Mersin'de 'Otizm Farkindalik Günü' Etkinligi Düzenlendi
İçel Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Otizm Aile Danisma Merkezi’nde, ’Otizm Farkindalik Günü’ etkinligi düzenlendi.