Mersin'de Saglik Yükünü Yine Sehir Hastanesi Sirtladi

Mersin'de Saglik Yükünü Yine Sehir Hastanesi Sirtladi

Kahramanmaras’ta meydana gelen 2 büyük depremin ardindan yaralanan ve İçel Sehir Hastanesi’nde tedavi altina alinan 5 bin 300 depremzededen 4 bin 400’ü taburcu edildi. Bashekim Doç. Dr. Bahar Aydinli, artik normal poliklinik hizmetlerinin bugün itibariyle basladigini belirterek, "Hem depremzede vatandaslarimiza hem depremden önce tedavisi bulunan vatandaslara hizmet vermeye basladik" dedi.

İçel, tüm birimleriyle deprem bölgesine ve depremzedelere destek vermeye devam ediyor. Bu desteklerin basinda ise saglik hizmetleri geliyor. İçel’de, ilçeler dahil tüm kamu ve özel hastaneler, ilk günden bu yana deprem bölgesinden gelen yaralilara sifa vermek için gece gündüz yogun tempoyla çalisiyor. Tüm koordinasyonun İçel Il Saglik Müdürlügü tarafindan yürütüldügü çalismalarda, yükün çok büyük bölümü İçel Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesinde karsilaniyor. Tedavilere iliskin tüm planlamalar hastanede kurulan kriz merkezinden yönetiliyor.

"5 bin 300 depremzede hastanemize basvurdu"

Yaptiklari çalismayla ilgili gazetecilere açiklamalarda bulunan Bashekim Bahar Aydinli, sehir hastanesi olarak yine bir afeti gögüslemenin gururunu yasadiklarini söyledi.

Kötü bir senaryo ile deprem sabahina uyandiklarini vurgulayan Aydinli, "Gece saatlerinde depremin İçel’de hissedildigi siddetiyle güne basladik. Hemen aklimizdan bunun acil planlanmasi gerektigini düsündük ve hastaneye geldik. Buraya gelince hemen hastane afet planini devreye aldik. Ilk olarak kriz koordinasyon merkezini kurduk. Hizla hastanede yatan stabil hastalarimiz ya taburcu edildi yada baska saglik kuruluslarina sevk edildi. Özellikle deprem bölgelerinden ilk 300-400 hastamiz kendi araçlariyla getirildi.

Tedaviye hizla basladik. Bu hastanenin normal kapasitesi bin 300 iken biz depremin üzerinden yeni 24 saat geçmis iken bin 850 yataga ulasmistik. Sehir hastanesinin teknik altyapisi ve donanimlar sayesinde yatak kapasitemizi ikiye katlayabiliyoruz. Depremin ertesi günü bin 850 yatak kapasitesine ulasmistik, bu yataklar da ertesi gün dolmustu. Toplamda 5 bin 300 depremzede hastanemize basvurdu. Bu süreç içerisinde 550 hastamizi ameliyat ettik. Depremde göçük altindan çikmis veya bölgeden bize ulasan 54 gebemize dogum yaptirdik. Bunlarin 39’u sezaryen, 15’i normal dogumdu" diye konustu.



"4 bin 400 hastayi taburcu ettik"

Hastanede tedavi gören 4 bin 400 hastayi taburcu ettiklerini vurgulayan Aydinli, "Su anda 500’ün üzerinde depremzede hastasi hastanemizde yatiyor. Hastanemizde mevcut olan hiperbarik oksijen tedavisi ünitesini 24 saat çalistirmaya basladik. Hiperbarik oksijen tedavisi gerektiren tüm depremzedelere faydali olmaya çalisiyoruz. Depremde göçük altinda kalanlarin bacaklarinin, kollarinin kesilmemesi için gerekli bir tedavi ve biz buna sahibiz. Süreç devam ediyor. Evet aci bir süreçti. Yasananlari unutmadan, hafizamizda bir yer birakarak ama sehir hastanesinin de bu yükü karsilayabilecegini, bu yükün altinda kalmayacagini kanitlayarak yola devam ediyoruz" ifadelerini kullandi.

"Poliklinik hizmetlerine yeniden basladik"

Poliklinik hizmetlerine yeniden basladiklarinin altini çizen Aydinli, "Artik depremzede hastalarimiza hizmet vermeye devam ederken, vatandaslarimizin depremden önce planlanmis tedavilerine de bugün itibariyle basladik. Onkoloji tedavisini zaten hiç durdurmamistik. Bugün itibariyle belli basla ameliyatlarimiza yeniden basladik. Pandemide yaptigimiz gibi bir koltukta iki karpuz tasimaya çalisiyoruz. Aradaki tek fark yüregim sizlayarak söylüyorum. Pandemi daha yavas gelmisti, biraz daha alisarak hareket etmisti. Bunda ise gözümüzü açtigimizda deprem olmustu, hastalarimiz kapimizdaydi. Tabi burada hastanemizin helikopter pistlerinin olmasi da büyük avantaj sagladi. Helikopter pistimize, Saglik Bakanliginin ambulans helikopterleri ile AFAD’in ve askeriyenin helikopterlerini indirerek hastalari karsiladik. Gerçekten burada zamanla savasiyorduk. Depremde kara yollarinda olusan sikintilar nedeniyle çok hizli bir organizasyonla önce hava yoluyla hastalari transfer aldik. İçel, Iskenderun’dan çikan geminin yanasacagi ilk limandi. O nedenle gemiyle gelen hastalari ilk biz transfer aldik. Bunu da hizli bir organizasyonla yaptik" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile