'Destekleriz ' diyen yerel yönetimlerden bugüne kadar gerekli desteği göremediklerinden yakınan Dinçer, yer sorunun bir devlet politikası ile çözülmesini istedi. Mersin ESOB Başkanı Dinçer 'in en büyük sıkıntısı, yapmak istedikleri sanayi sitesine yer bulamamak. Kentin içinde hareket edecek alan kalmadığını, kentin artık nefes alamadığını belirten Dinçer, kenti rahatlatacak bir projeyle yola çıktıklarını kaydetti.
“Bu kentin kurtuluşu bize göre bu” dediği dev sanayi sitesi planını İHA muhabirine anlatan Dinçer, Birlik olarak bu yıl en büyük sıkıntılarının, yapmak istedikleri sanayi sitesine yer bulamamak olduğunun altını çizdi. Akdeniz Oyunları, Tarsus-Kazanlı Projesi ve kentsel dönüşümle artık Mersin 'in değişeceğine işaret eden Dinçer, “Madem bunlar yapılacak, biz de Birlik olarak bir ucundan tutalım bu işin, şehrin içerisinde apartman altında ne kadar görüntü ve gürültü kirliliği yapan veya kimyasal ürünlerle insanları rahatsız eden işyerlerimiz varsa bunları şehrin dışına çıkaralım dedik” diyerek, sanayi sitesi fikrini hayata geçirmek için ilk adımı attıklarını ifade etti.
Mersin Sanayi Sitesi 'nin şehrin çok içinde kaldığına ve artık ihtiyaca cevap vermediğine dikkat çeken Dinçer, “Buranın da kalkması gerekiyor. Mersin olarak gelin bunu bir politika haline getirelim. Valilik politikası, Bakanlık politikası, hükümet politikası adı ne olursa olsun, Büyükşehir Belediyesi dahil merkez ilçe belediyeleri ile beraber bu konuya bir çare bulalım diye yola çıktık” dedi.
Yerel yönetimlerden kendilerine bir alan gösterilmesini istediklerini anlatan Dinçer, bu alana 5 bin civarında işyerinin taşınacağı, tamamen çağdaş, orta ölçekli esnafın yer alacağı, arka tarafında imalat yapılan, ön tarafı showroom olan çok büyük bir kompleks yapmayı planladıkları bilgisini verdi. Birlik olarak hemen hazırlık yaptıklarını dile getiren Dinçer, “Oto sanatkarları, mobilyacılar, matbaacılar bu işin içerisinde. Bunların hepsinin bir merkezde olduğunu düşünün, inanılmaz bir şey olacak. İnsanlar iş yaptırmaya gittiklerinde sokak sokak gezmek zorunda kalmayacak, işini yaptırıp çıkacak. Böyle bir sanayi sitesi düşünüyoruz. Bize en az 2 bin dönüm yer lazım ama ne 1/100 binlikler yapılırken ne Çevre Planı yapılırken şu kentte sanayi sitesi olarak işaretlenmiş bir tek alan yok” diye konuştu.
“BU BİR DEVLET POLİTİKASI GİBİ OLSUN”
Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan ile Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu 'na da konuyu açtıklarını ve destek sözü aldıklarını belirten Dinçer, “Ama bana yer lazım. Vali Bey bu konuyu çözmek ve alan bulmak için tüm belediye başkanları ile birlikte bir toplantı yaptı. Bize Toroslar İlçesi 'nde Otoban kenarında bir özel mülkiyet alanı gösterildi. Kişilere ait yerlerden bizim çözmemiz çok zor. Bu bir devlet politikası gibi olsun. Bu konuda bir adım atılacaksa, bu özel şahsa ait alanın belediye tarafından kamulaştırmasının yapılıp, sanayi sitesi olarak belirlenip bize satılmasını istiyoruz. Biz de orayı belediye zarar etmeyecek şekilde satın alarak kendi sanayi sitemizi kendimiz yapacağız” ifadelerini kullandı.
“GEREKLİ DESTEĞİ GÖREMİYORUZ”
Toplantı yapılalı yaklaşık 3 ay olmasına karşın, şu ana kadar hiçbir adım atılmamasından şikayet eden Dinçer, şöyle devam etti: “Bu kentin kurtuluşu bize göre bu. Kent bunalmış. Hal böyleyken buraları rahatlatalım diyoruz ama bu konuda gerekli desteği gördüğümüzü de söyleyemem. Herkes tamam diyor ama ortada yapılan bir şey yok, sorun orada. Bu, bize göre bu yıl yapılacak en ciddi çalışmalardan biri. Vali başkanlığında bir toplantı daha yapılmasını isteyeceğim.” Burayı 2 yıl içerisinde bitecek şekilde banka kredileriyle güçlü şekilde tamamlayabileceklerini, gerekirse TOKİ ile bile yapabileceklerini aktaran Dinçer, yer sorunu çözülürse projeyi çok kısa bir zamanda hayata geçireceklerini, bu kadar da iddialı olduklarını vurguladı.
Vali Güzeloğlu 'nun elinden geleni yaptığını, ancak konunun hızlanması için üzerine düşeceklerini belirten Dinçer, şunları söyledi: “Bunu yapmazsak bu şehri kurtaramayız. Yoksa bu şehrin içerisi tamamen yığma esnafla karşı karşıya kalır ki, bu hiç hoş bir görüntü değil.” Mersin esnafının yapacakları dev kompleks için hazır olduğunun altını çizen Dinçer, esnafın toplu üretim merkezi istediğini ve talebin önünde duramadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Sanayi sitesini kurduğumuzda esnafın birçok şeye ulaşımı daha kolay olacak, KOSGEB 'in temsilciliği olacak, Ar-Ge merkezleri, teknoparklar kurabileceğiz, OSB 'deki gibi okulu sanayi sitesinin içerisine kurduracağız, böylece eleman ihtiyacını da karşılamış olacağız. Biz de kendi temsilciliğimizi açacağız ki esnaf bir işlem yaptırmak için kent merkezine inmek zorunda kalmasın. Yeter ki, kenti yönetenler biraz şu işlere önem verseler ve ciddi anlamda düşünseler, bu sorunu hadi hep beraber hemen çözüyoruz diyebilseler. Bu yılı biz tamamen sanayileşme ve meslek eğitimine ayırdık. Akdeniz Oyunları 'nı da düşünerek hem eğitimden geçeceğiz hem sanayileşeceğiz. Elimizden geldiğince biz teşkilat olarak silkeleniyoruz, önümüzü görelim diyoruz. İnşallah devleti idare eden yetkililer de bizim bu çabalarımıza biraz omuz verirlerse çok daha iyi olur.”
Mersin’de Sanayi Sitesi Yapacak Arsa Yok
Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, 2 bin dönüm üzerine 5 bin dükkanlık dev bir sanayi sitesi yapmak istediklerini, ancak yer bulamadıklarını söyledi.