Mersin’de Şeftali Zirvesi Yapıldı

Mersin’de Şeftali Zirvesi Yapıldı

İçel Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, her geçen yıl artan sıkıntıların çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını belirterek, böyle giderse Türkiye’nin 5-10 yıl sonra üretim yapacak çiftçi bulamayacağı uyarısında bulundu.

İçel’de şeftali üreticileri, yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatlarına tepkili. İçel Ziraat Odası, özellikle şeftali üreticilerinin yaşadıkları sorunları, düzenlediği ‘Şeftali Zirvesi’nde masaya yatırdı. İçel merkez Toroslar ilçesi Güzelyayla beldesinde gerçekleştirilen zirveye AK Parti İçel Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer, MHP İçel Milletvekili Ali Öz, AK Parti, CHP ve MHP yöneticileri, İçel Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Güzelyayla, Arslanköy, Tepeköy, Fındıkpınarı Belediye Başkanları ve üreticiler katıldı.

Güzelyayla Belediye Sosyal Tesisleri’nde İçel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Son’un başkanlığında düzenlenen zirvede, şeftali üretimi ve pazarlanmasında yaşanan sıkıntılar ile çözüm önerileri tartışıldı. Özellikle sofralık ve sanayide hammadde olarak kullanılan şeftalinin satış fiyatının aşırı düşük olması nedeniyle çiftçilerin mağduriyet yaşadığı ve buna bir çözüm bulunması gerektiğinin vurgulandığı zirvede, milletvekilleri sorunları parlamentoya taşıyacaklarının sözünü verdiler.

Zirvede yaşanan sıkıntıları dile getiren Ziraat Odası Başkanı Gökçel, özellikle şeftalinin üretim ve pazarlama aşamasında sorunlar yaşandığını ifade etti.

Her geçen yıl artarak devam eden sıkıntıların çiftçileri üretimden uzaklaştıracak noktaya getirdiğine dikkat çeken Gökçel, İçel’in artık şeftali üretiminde de iddialı bir konuma geldiğini, Türkiye’de geçen yıl üretilen 545 bin ton şeftalinin yaklaşık 150 bin tonunun İçel’de üretildiğini kaydetti.

Bu bağlamda şeftali sektörünün İçel için önemine işaret eden Gökçel, ancak yaşanan sorunların içinden çıkılmaz bir hal aldığını vurgulayarak, “Üretimde yaşanan sıkıntıları artık izaha gerek yok. Pahalı elektrik, pahalı akaryakıt, pahalı gübre, pahalı ilaç ve pahalı her türlü üretim girdisi çiftçimizi her geçen gün üretimden uzaklaştırıyor, içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Taze sebze meyve üreticisi üretim aşamasında yeterince desteklenmiyor. O zaman gelin pazarlama noktasında destekleyelim. Pazarlama ağımızı genişletelim” dedi.

Üretici ve tüketici fiyat farkının aşırı derecede yüksek olması, ekonomik sıkıntılar nedeniyle tüketicilerin alım gücünün ortadan kalkması ve yurt içindeki talebin sürekli azalmasının, ürünlerin fiyatlarını düşürdüğünün altını çizen Gökçel, şöyle devam etti: “Ürünlerin hasat edildikten sonra üzerine binen maliyetler ve aracı karları ürünün talep almasına engel oluşturmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için mutlaka üretici birliklerinin ve kooperatiflerin aracısız olarak üreticiden ürün satın alması ve tüketiciye ulaştırılması gerekmektedir. Bunun için de üretici birlikleri ve kooperatifler idari ve mali yönden güçlendirilmelidir.” “ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞIYOR” İhracatçıların şeftali ihracatında da desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Gökçel, hem ucuz maliyetle hem de kısa zaman diliminde ürünlerin ulaştırıldığı Türkiye’nin sınır komşuları ile ticari ilişkilerin mutlaka ekonomik ve siyasi yönden geliştirilmesini istedi. Meyve suyu sanayinde piyasaya müdahale edebilecek, fiyatları olumlu yönde etkileyecek ve çiftçiyi koruyacak bir kuruluş olmadığını da söyleyen Gökçel, şeftali ve diğer meyve üreticisinin tamamen özel sektörün inisiyatifine bırakıldığını belirtti.

Piyasaya çiftçi lehine müdahale kuruluşları kurulmasını sağlamaları gerektiğini kaydeden Gökçel, sorunlar ortadan kaldırılmazsa Türkiye’de üretim yapacak çiftçi de kalmayacağını öne sürdü. Gökçel, “Toroslar ilçemizde yapılan bir ankette çiftçimizin yaş ortalaması 47 olarak çıktı. Artık genç çiftçi yok, genç çiftçi üretimden uzaklaştı. Bu fiyatlar böyle giderse 5-10 sene sonra ürün üretecek çiftçiyi bu ülkede bulamayacağız. Daha önceki yıllarda sanayiye hammadde olarak 80-85 kuruşa kadar şeftali alan işletmeler bu yıl rekoltedeki artışı ve yurt dışından temin ettikleri meyve özünün daha ucuza olmasını bahane ederek iç ve dış piyasalarda yaşanan olumsuz ortamı fırsat bilip 25 kuruş gibi bir fiyat belirlemiş, adeta şeftali üreticisini yok etmeye yönelik davranmış ve şeftali üreticisini resmen teslim almıştır. Tespitlerimize göre yurtdışından yılda 20 bin ton meyve suyu konsantresi ithal ederek 24 milyon dolar döviz ödüyoruz. Bizim birinci kalite şeftalimiz ise dalında 30-40 kuruşa alıcı bekliyor. Yetkililere buradan seslenmek istiyorum; gelin hep beraber, tarımsal üretimimize destek olalım, ülkemize sahip çıkalım” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile