Yayımlanan raporda, kazanın nedenlerini tespit etmek, kamuoyunu bilgilendirmek üzere komisyon oluşturulduğu, kaza yerinde teknik inceleme yapıldığı belirtildi.
Kazanın yaşandığı hemzemin geçitteki bariyerlerin yetersiz olduğu iddia edildiği raporda, "Kaza anında bariyer kolunun kapalı olmadığı ifade edilmektedir. Her ne kadar bariyerler kapatılsa bile araçların boş kalan ters yoldan tren yoluna girmeleri mümkündür. Mevcut durdurma bariyerler yetersizdir. Yolun sadece yarısını kapatmaktadır" ifadesine yer verildi.
Bariyerlerin uzaktan kumandalı ve otomatik hale getirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, kazanın yaşandığı noktaya alt veya üst geçit yapılması istendi.
Geçit yakınında şirketlere ait vagonların, sürücülerin ve bariyer görevlisinin İçel yönünden gelen treni görmesini engellediği öne sürülen raporda, trenin geldiğini gözcü kulübesindeki görevliye haber verecek elektronik uyarı sistemi bulunmadığı iddia edildi.
Raporda, tren hemzemin geçide bin 500-2 bin metre yaklaştığında bekçiyi ve araç sürücülerini uyaran sistem kurulması gerektiği de belirtildi.
Merkez Akdeniz ilçesinde, 20 Mart'ta, yolcu treni ile servis minibüsünün hemzemin geçitte çarpışması sonucu 11 kişi ölmüş, 4 kişi yaralanmış, geçitteki bariyer görevlisi tutuklanmıştı.
Mersin'de Tren İle Servis Minibüsünün Çarpışması
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İçel İl Koordinasyon Kurulu Ulaştırma Komisyonu, yolcu treni ile işçileri taşıyan servis minibüsünün çarpışması sonucu 11 kişinin öldüğü kazayla ilgili rapor hazırladı.