Belediyeden yapilan açiklamaya göre, tarimda üretimin artirilmasi ve çiftçinin desteklenmesi kapsaminda hayata geçirilen çalismalardan biri olan sulama borusu dagitimina bu yil da devam ediliyor. Bu kapsamda Toroslar ilçesi Doruklu Mahallesi’nde ’Su ile topragi bulusturuyoruz. Bereketi bol olsun’ sloganiyla sulama tesisleri için sulama borusu dagitim töreni gerçeklestirildi.
“Büyüksehir Belediyesinin tarima dönük yaptigi faaliyetler günü kurtarmak için degil”
Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesinin öncülügünde düzenlenen törene katilan İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, tarimin çok emek isteyen, üreticilerin ailelerinden uzakta gece-gündüz demeden çalistigi kutsal bir çalisma alani oldugunu belirterek, göreve geldigi günden bugüne kadar tarimi önceleyen projeler yürüttüklerini söyledi.
Seçer, özellikle pandemi sürecinde tarimin ve üretimin degerinin daha çok anlasildigini ifade ederek, “Tarim önemli. Türkiye’de her 100 kisiden 25, 26, 27 kisi tarimda çalisiyor. Bu önemli bir rakam. Yani sadece ekonomi olarak bakmayin, isin bir de toplumsal boyutu var. Siz tarimsal üretime destek olmadiginiz noktada, tarim üretimi yapilmadigi noktada sosyal olaylara neden olursunuz. Köyünde üretim yapamayan çiftçi sehre göç etmek zorunda kalir, sehre gittigi zaman is bulamadigi noktada, geçimini saglayamadigi noktada siz toplumsal olaylara neden olursunuz. Egitim ortadan kalkar, egitimsiz bir toplum gelisemez. Insanlarin önceligi karnini doyurmaksa aklina okul, sanat gelmez, aklina bir baska ugras alani gelmez” dedi.
Yerel yönetim olarak tarimin önemini bilerek yetki, sorumluluk ve imkanlar çerçevesinde tarim politikalari uyguladiklarini belirten Seçer, “Iyi isler yaptigimizi görüyoruz. Bunu sizlerden aliyoruz, sizlerden duyuyoruz. Onun için her yil daha farkli projelerle bu konunun üzerine gidiyoruz. İçel Büyüksehir Belediyesinin tarima dönük yaptigi faaliyetleri günü kurtarmak, yasak savmak için, ‘yapiyor desinler’ diye yapmadigimizi hepiniz biliyorsunuz” diye konustu.
“Toprakla su bulussun, üretim kalitelensin”
Seçer, hem Toroslar ilçesindeki kirsal mahallelerde hem de Yenisehir ilçesinin bazi mahallelerinde çelik boru dagitiminin gerçeklestirilecegini belirterek, “Biz geçen yil 60 kilometre boru dagittik. Toprakla suyu bulusturalim, üretimi kalitelendirelim, verimli olsun, pazar payi, pazar degeri olsun diye bunu yapiyoruz. Kiraç arazide üretim farkli, sulanabilir arazide üretim, verim, kalite, her sey farkli. Sulamanin önemi büyük. Tabii ki cazibeyle su alamadiginiz tarim topraklarina mecburen boru yardimiyla, motopomp yardimiyla suyu temin etmek zorundasiniz. En büyük giderlerin basinda da boru temini geliyor. Biz buna bakmiyoruz. Olayin tabi bütçe boyutu önemli, biz de İçel Büyüksehir Belediyesinin büyüklügüne yarasir bütçeler yapiyoruz. Yasak savmak için ‘yapti desinler’ diye degil. Onun için geçen yil 60 km dedik ama ‘bir sonraki yil 100 km’ye çikaracagiz’ dedik ve çikardik. Bugün sadece burada dagitimina baslayacagimiz çelik boru 57 kilometre. Yani geçen yila asagi yukari yakin. Kalan 43 kilometrelik boru dagitimimiz da HDPE boru olacak, ona da önümüzdeki günlerde baslayacagiz” ifadelerine yer verdi.
“Akla yatkin projeleri destekliyoruz. Kimsenin yanlis yapma hakki ve sansi yok”
Baskan Seçer, Toroslar ilçesi Doruklu Mahallesi’nin yani sira Alanyali, Bekiralani, Kavaklipinar, Kepirli ve Korucular Mahallelerine toplam 4 bin 278 metre çelik boru teslim edilecegini söyledi.
Yenisehir ilçesinde ise Çukurkeslik, Degirmençay ve Karahacili Mahallelerine toplamda 4 bin 428 metre sulama borusu teslim edilecegini belirten Seçer, söyle devam etti: “8 bin 700 metre her iki ilçemize çelik boru dagitimini gerçeklestirecegiz. Bu böyle kalmayacak. Pesi sira devam edecek arkadaslarimiz. Diger ilçelerimizin de çelik boru dagitimi olacak. Bunlar torpille olmuyor. Türkiye ne çektiyse kayirmaciliktan çekti. Böyle bir sey yok. Biz bunlari kooperatifler marifetiyle yapiyoruz. Teknik veriler, müracaatlar çerçevesinde degerlendiriliyor. Hangi kooperatiften bu talepler gelmis, sen hangi partiye destek vermissin, Vahap Seçer’e oy verdin, vermedin böyle bir ayrim içerisinde asla degiliz. Biz kayirmaciliktan, ayrimciliktan çok çektigimizi düsünen bir partinin üyesiyiz. Ayni hatayi yapamayiz. Akdeniz’de 732, Aydincik’ta bin 788, Bozyazi’da bin 800, Çamliyayla’da bin 2, Erdemli’de 5 bin 342, Gülnar’da 3 bin 6, Mezitli’de 2 bin 4, Mut’ta 8 bin 172, Silifke’de 13 bin 362, Tarsus’ta bin 2, Yenisehir ve Doruklu’yu söyledim, toplamda yaklasik olarak 57 kilometre çelik boru dagitilacak. 43 kilometre de HDPE. Su degerli, suyun damlasinin degerini bilelim.”
Tarim ve hayvancilik alanindaki projeler devam edecek
Seçer, geçen yil baslatilan ve 5 yil sürecek olan ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesini hatirlatarak, projenin bu yil da çok güzel ve verimli bir sekilde devam ettigini söyledi.
Kadin üreticileri ve kadin personelleri görünce çok mutlu oldugunu kaydeden Seçer, Büyüksehir Belediyesinin her kademesinde kadin çalisanlarin oldugunu vurguladi. ‘Kaz Projesi’ni baslattiklarini ve pazar degerinin yüksek oldugunu belirten Seçer, “100 üreticiye toplam 10 bin kaz. Bunlari kadinlar üretiyor. Bir magazalar zinciri ile bizzat yardimci oldum. Kooperatifle is birligi halinde yapiyoruz, alim sözlesmesi imzaladik. Üretildigi zaman Türkiye’nin en büyük magazalar zincirinden biri de bunu alacak. Su anda kesimhanesini de yapiyoruz. Bu proje 1, 2 yillik degil çok yillara sari olsun istiyoruz. Bunlar çok degerli projeler" seklinde konustu.
Fide, fidan ve tohum desteklerinin devam edecegini kaydeden Seçer, “Badem fidani, ceviz avokado, aliç fidani, lavanta fidesi, 250 bin adet dagitmisiz lavanta fidesi. Kantaron fidesi, nergis sogani bunlar dagitildi, dagitiliyor. Badem fidani 15 bin adet ekim ayinda dagitiliyor, siparis vermisiz, üretimi yapiliyor. Ceviz fidani kasim ayinda dagitilacak 20 bin adet. Aliç fidani dagitmisiz bin 868 adet. Kantaron fidesi dagitimini yapmisiz 124 bin adet. Bunlar ufak ufak görünse de bölgede sagladigi üretimler açisindan çok önemli dokunus yapiyor bütün ailelere. Gülnar’da ata tohumu nohut üretiyoruz. 34 üreticiye 170 dekar, kirsalda 170 dönüm çok önemlidir. Toplamda 2 bin 40 kilo tohum destegi verdik ve biz bunun da ürününü alacagiz. Kadin kooperatifiyle anlasmalari var ama tohumlari biz veriyoruz” dedi.
Üretici destekleniyor, ürünler İçellilere ulasiyor
Baskan Seçer, pandemi sürecinde en çok sosyal desteklerin öne çiktigini hatirlatarak, çocuk mamasindan hijyen paketine, gida kolisinden sicak yemek yardimina kadar her ihtiyaca, her yaraya merhem olmak için çalistiklarini söyledi.
Seçer, “Bazen de bunu tarim ürünleri ile yaptik” diyerek, üreticilerden alinan süt ve üzümleri çocuklara dagittiklarini hem tüketiciyi hem üreticiyi desteklediklerini söyledi.
Seçer, limonlari elde kalan üreticilere yapilan destekten vatandaslara dagitilan narenciye ürünlerine kadar her destekte hem üreticiye hem tüketiciye yarar sagladiklarinin altini çizdi.
Mersin'de Üreticiye 100 Kilometrelik Sulama Borusu Destegi
İçel Büyüksehir Belediyesince, 2021 yilinda üreticiye 100 kilometrelik sulama borusu destegi saglandigi bildirildi.