Mersin genelinde bugün 222 spor kulübü bulunuyor ve söz konusu kulüplerde ise yaklaşık 68 bin lisanslı sporcu çeşitli branşlarda faaliyet gösteriyor. Yılda ortalama 3 bin 700 karşılaşmanın oynandığı kentte amatör spor kulüpleri sorun ve sıkıntılarını aşıp, daha iyi bir noktaya gelebilmenin çabasını veriyor.
Mersin Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Mithat Ertaş, kentte spor alanda en önemli sıkıntının mevcut tüm kaynakların Mersin İdman Yurdu'na aktarılması olduğunu ifade ederek, özellikle yerel yönetimlerin desteğiyle bu sorunu aşmaya çalıştıklarını anlattı. Ertaş, ülke sporunun doğal kaynağının amatörler olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, profesyonel sporcuların da ilk olarak amatörde yetiştiğini bunun futbol, basketbol ve voleybol gibi alanlarda çok daha net bir şekilde görüldüğünü dile getirdi. Mersin'in amatör spor kulübü ve lisanslı sporcu sayısıyla bugün Türkiye'de 6. sırada yer aldığı bilgisini de veren Ertaş, bunun yanında kentte yıllık ortalama 3 bin 700 spor müsabakası oynandığını, her maça en az 100 seyircinin geldiği hesaba katıldığında ortaya yaklaşık 400 binlik bir izleyici potansiyelini ortaya koyduğunu belirtti.
"AMATÖR SPORA KATKI SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Federasyon olarak sadece futbol değil, bunun dışındaki basketbol, voleybol, hentbol gibi branşlarda da çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Mithat Ertaş, bu kapsamda amatör sporlara katkı sunmak istediklerini ancak bunu kaynak sıkıntısı nedeniyle yeterli düzeyde yerine getiremediklerini söyledi. Ertaş, "Bugün Mersin İdman Yurdu, 85 yıldan bu yana kurumsallaşamadı ama biz amatör spor kulüpleri olarak kurumsallaştık. 'Amatör Spor Evi'nin yüzde 80'lik bir bölümünü kendi imkan ve olanaklarımız ölçüsünde tamamladık. Yeni yerimizde Mersin'de amatör spora daha iyi hizmet verebilmenin çabası içinde olacağız. Merkezimizde sporcu sağlığı merkezi, toplantı salonu ve eğitim merkezleri de yer alacak. Yani 4-4'lük bir 'Amatör Spor Evi'ni hizmete sunacağız" dedi.
"YETENEKLİ VE BAŞARILI SPORCULARI KEŞFETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Futbol İl Temsilcisi Ahmet Karataş da, geçmiş dönemde yıllık ortalama 600 ile 800 arasında spor müsabakası oynanırken, özellikle son 3 yıllık zaman diliminde ortaya konulan çalışmalara bağlı olarak bu sayının 3 bin 700'e taşındığını, yaşanan söz konusu artışın da oldukça önemli olduğunu vurguladı. Gençlerin kahvehane ya da kafe köşelerinde oturup, zamanlarını harcamaları yerine sportif etkinliklere katılarak, kendilerine has yeteneklerini ortaya koymalarına fırsat sunduklarını anlatan Karataş, bunun yanında kendilerinin de saha taramalarıyla yetenekli sporcuları keşfetmeye çalıştıklarını dile getirdi. Karataş, amaçlarının Mersin'e ve Mersin sporuna hizmet olduğunu ifade ederek, kentin Türk sporuna damgasını vurabilecek bir düzeye ulaşmasının da en büyük hedeflerinin olduğunu belirtti.
"BAŞARININ YOLU BİRLİK VE BERABERLİKTEN GEÇİYOR"
Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Mersin Şube Başkanı Vedat Yüksel ise, spor konusunda Mersin'de çok önemli ve işlenmeye hazır bir hammadde olduğunu savunarak, burada önemli olanınsa söz konusu potansiyelin farkına varılması ve bunun işler kılınması olduğunu söyledi. Yüksel, "Mersin, sporcu bir kent. Burada asıl önemli olansa yetenekli ve başarılı olabilecek sporcuları keşfetmek, onlara doğru eğitimi vererek yine doğru alanda ilerleyebilmelerini sağlamak. Eğer kentte oynanan müsabaka sayısı ne kadar artarsa, başarılı sporcu sayısı da o kadar artar. Hakemlik bazında bakarsak; hakem ne kadar çok maç kazanırsa o kadar tecrübe ve deneyim kazanır, bununla birlikte de başarılı olur. Mersin'deki potansiyel, birçok kentte yok. Bu durumu iyi değerlendirmeliyiz. Ama bu da tek başına yetersiz tesisleşme ve kulüpleşme de çok önemli" diye konuştu.
Mersin İdman Yurdu'nun tesisleşip, kurumsal bir kimliğe bürünmesi halinde kentte yetişen sporcuların da kulübe önemli katkılar sunabileceğini, ancak bugünkü mevcut koşullar içinde bunun pekte mümkün olmadığına dikkat çeken Yüksel, Mersin'de bir sporcu potansiyeli olduğunu ve bunlara sahip çıkılmasının yanında tesis ve müsabaka sayısının da arttırılması gerektiğini dile getirdi. Mersin'de spor alanında yeni başarıla ulaşılabilmesinin birlik ve beraberlikten geçtiğini savunan Vedat Yüksel, camia birbirine ne kadar sahip çıkar ve birbirine ne kadar çok kol kanat gererse, başarının da o kadar büyük olacağını da sözlerine ekledi.
Mersin'deki Amatör Spor Faaliyetleri
Mersin genelinde bugün 222 spor kulübü bulunuyor ve söz konusu kulüplerde ise yaklaşık 68 bin lisanslı sporcu çeşitli branşlarda faaliyet gösteriyor