Mersin'deki Çerkesler, 21 Mayis'ta Sürgün Edilen Atalarini Anacak

Mersin'deki Çerkesler, 21 Mayis'ta Sürgün Edilen Atalarini Anacak

İçel’de yasayan Çerkesler, 21 Mayis 1864’te Çarlik Rusyasi tarafindan yaklasik 1,5 milyon Çerkes’in anavatanlari Kafkasya’dan koparilarak sürgün edilmeleri ve 500 binden fazla Çerkesin hayatini kaybetmesinin 158’inci yil dönümünde atalarini anacak.

1864’te Çarlik Rusyasi tarafindan Çerkeslerin Kafkasya’dan sürgün edilmeleri, her yil 21 Mayis’ta aniliyor. Yasananlarin soykirim oldugunu savunan Çerkesler, dünyanin bu aciyi tanimasini ve Rusya’dan da resmi bir özür bekliyor. İçel’de, pandemi nedeniyle iki yildir gerçeklestirilemeyen anma programi, bu yil 21 Mayis’ta Özgecan Aslan Baris Meydaninda yapilacak. Çerkesler, anma programinda hem atalarini anacak hem de taleplerini dile getirecek.

Çerkes Soykirimi ve Sürgününün 158. Yili Anma Programi öncesinde, İçel Kafkas Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Serdar Atesalp ve Yönetim Kurulu Üyeleri, bir otelde basin toplantisi düzenledi.

Çerkes gençler, toplantiya milli kiyafetleriyle katildi.



“1,5 milyondan fazla insan anayurtlarini terk etmek zorunda birakildi”

Toplantida, yaklasik 300 yil süren Rus-Kafkas savaslarinin son 100 yilinin Çerkesler üzerinde uygulanan bir katliama dönüstügünü belirten Baskan Atesalp, Osmanli Imparatorlugunun Kirim Savasini da kaybetmesiyle Rus ordusunun, gücünün tamamini Kuzey Kafkasya’ya yönelttigini ve son direnisleri de kanli bir vahsetle tükettigini söyledi.

Atesalp, “Savas biterken, Rus Çarligi 21 Mayis 1864 tarihinde, bütün Çerkeslerin Kafkasya disina sürgün edilmelerine karar verdi ve hizli bir sekilde uygulanmaya baslandi. Binlerce yillik kadim vatanlarindan iskence ve ölümle sürüldüler. ‘Büyük Sürgün’ döneminde 1,5 milyondan fazla insan anayurtlarini terk etmek zorunda birakildi. Üstlerindeki giysi disinda esya almalarina izin verilmeden derme çatma gemilere ‘istif’ edildiler. Karadeniz’in kuzey limanlarindan düzensiz sekilde, aileler parçalanarak Balkanlar, Anadolu ve Ortadogu’ya dagitildilar. Kafkas sürgünleri, çikis limanlarinda, yollarda ve ilk yerlesim yerlerinde fiziki uyumsuzluk, salgin hastaliklar gibi nedenlerle 500 bin civarinda kayip verdiler. Kafkaslarin yayla havasindan gelmis 74 bin insanin, sicakligiyla meshur Çukurova’ya yerlestirilmesi sonucu bir-iki yilda nüfuslarinin 4 binlere düsmesi bir örnektir” dedi.



“Savasta yasananlari en iyi biz biliriz”

Savasin çocuklari olarak bugün yasananlari en iyi anlayacaklarin kendileri oldugunu vurgulayan Atesalp, “Çerkes toplumu, dün Suriye basta olmak üzere Ortadogu topraklarinda, bugün özellikle halen Rus emperyalizmi ile mücadele eden Ukrayna’da yasananlari en iyi anlayabilecek bir toplumdur. Burada karsilasacaginiz tüm Çerkesler, iste böyle bir vahset ortamindan geriye sag kalabilenlerin torunlaridir” diye konustu.

Bu yil 21 Mayis’ta yine atalarini anacaklarini söyleyen Atesalp, “Basta Türkiye ve Kuzey Kafkasya olmak üzere Çerkeslerin yasadigi her yerde geleneksel bir yas günü olarak her yil anilmakta olan 21 Mayis Çerkes Sürgünü anma etkinlikleri, bu yil İçel Özgecan Aslan Meydaninda cumartesi aksami saat 19.30’da halkimiza açik bir organizasyon olarak gerçeklestirilecek. Yasadigimiz acilar ve sebeplerinden ders çikarilarak, dünyanin daha mutlu insanlarin yasadigi bir yer haline gelecegine iliskin ümitlerimizle tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile