İçel firmalarının Ocak-Eylül 2013 ihracatı 1 milyar doları aşarken, geçen yıla göre de yüzde 13 artış gerçekleşti.
İçel Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aylık Göstergeler Eylül 2013 Bülteni yayınlandı. İHA muhabirinin bültende yer alan verilerden derlediği bilgilere göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı geçici veriler, gerek İçel firmaları gerekse İçel hinterlandı kapsamında yapılan ihracatın arttığını ortaya koydu. Buna göre, İçel hinterlandı kapsamında 2/13 yılı Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak yaklaşık 5,9 milyar dolara, ithalat ise yüzde 9 artarak yaklaşık 11 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk 9 aylık döneminde dış ticaret açığı yüzde 12 artışla 5,1 milyar dolara ulaşırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen yıla göre 2 puan gerileyerek yüzde 53 olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi geçen yıla göre yüzde 8 artarak yaklaşık 16,9 milyar dolar olurken, 9 aylık dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5’, ithalatın da yüzde 6’sı İçel hinterlandından yapıldı.
İçel firmaları ise Ocak-Eylül döneminde son 5 yılın rekorunu kırdı. Söz konusu dönemde İçel Firmalarının gerçekleştirdiği ihracat, geçen yıla göre yüzde 13 artarak 1 milyar 25 milyon dolara yükseldi. İçel firmalarının ithalatı da yüzde 4 artışla 863 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı 9 puan yükselerek yüzde 119’a yükselirken, dış ticaret fazlası da geçen yıla göre yüzde 102 artışla 162 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu rakamlarla İçel firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, bu artışta imalat sanayi sektörünün büyük etkisi oldu. Makine ve teçhizat, gıda ürünleri ve içecek, metalik olmayan diğer mineral ürünler sektörleri de ihracat artışında belirleyici oldu.
İçel firmalarının ihracatında aylık bazda da artış kaydedilirken, 2013 Eylül ayı ihracatı, bir önceki aya göre yüzde 39, ithalatı ise yüzde 4 arttı. İçel firmalarının ihracatı geçen yılın Eylül ayına göre de yüzde 37 oranında arttı. İthalattaki artış da yüzde 6 olarak gerçekleşti.
Öte yandan veriler ülke grupları itibariyle incelendiğinde, ilk 9 aylık dönemde İçel firmalarının temel ihraç pazarı olan Yakın Doğu ve Ortadoğu, diğer Avrupa ve Afrika ülkelerinde geçen yıla göre artış olurken, Avrupa Birliği ülkelerinde ise önemli bir değişim olmadı.
Mersin Firmaları Son 5 Yılın Rekorunu Kırdı
İçel firmaları, 2013’ün ilk 9 aylık döneminde gerçekleştirdikleri ihracatla son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştılar.



















