Mersin İçme Ve Kullanma Suyu Durum Analizi

Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı, Berdan Baraj Havzası'nın debisinin yüksek olduğu gibi bugüne kadar herhangi bir kirlenmeye rastlanılmadığını söyledi

Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı, Berdan Baraj Havzası'nın debisinin yüksek olduğu gibi bugüne kadar herhangi bir kirlenmeye rastlanılmadığını söyledi. Havzanın hem Mersin, hem de Tarsus'un içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirten Atıcı, baraj gölünde yapılan analizlerdeyse kimyasal kirliliğe de rastlanılmadığını ve Berdan kaynaklı içme ve kullanma suyunun da güvenle kullanılabilecek düzeyde olduğunu vurguladı.
Mersin ile ilgi olarak hazırlanan; 'İçme ve Kullanma Suyu Durum Analizi Raporu' ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Atıcı, kentin su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Berdan Baraj Havzası'nın yanı sıra mevcut su arıtma tesisi, su depoları ve su analiz sonuçlarını ele aldı. Atıcı, Berdan çayı üzerinde 185 milyon metreküplük su depolayabilen bir su havzasının bulunduğuna dikkat çekerek, bu havzanın debisinin yüksek ve kirlenmenin görülmediği Kadıncık ve Cehennem Deresi olarak da iki kolu bulunduğunu hatırlattı.

"BARAJ GÖLÜNDEN YAPILAN ANALİZLERDE KİRLİLİĞE RASTLANILMADI"
Havzanın kaynakları, mevcut kullanım durumunda en kurak yıllarda bile susuzluk yaşanmayacak derecede yüksek bir debiye sahip olduğunu kaydeden Atıcı, su havzasının hem Mersin, hem de Tarsus ilçesinin içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayabildiğinin altını çizdi. Havzanın etrafında bazı bölgelerde canlı girişini önleyecek mutlak koruma bandı olmadığına işaret eden Atıcı, bununla birlikte havzanın çevresinin yüzde 1-2'sinde tarım yapıldığı ve birkaç yerleşim yerinin de mevcut olduğu gibi kamulaştırma çalışmalarının da sürdürüldüğünü anlattı.
Aytuğ Atıcı, "Baraj gölünden yapılan analizlerde bugüne kadar kimyasal kirliliğe rastlanılmadı. Son yıllarda havzada tatlı su midyesi görüldüğü gibi havzanın güvenliğiniyse DSİ sağlıyor. Berdan Havzası'nın 1-2 kilometre güneyinde 26 yıldan bu yana hizmet veren bir su arıtma tesisi bulunuyor ve bu tesisin işletmesiniyse özel sektör, kontrolünü de Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü yapıyor. Arıtma tesisinden Mersin'e günlük ortalama 292 bin metreküp, Tarsus'a da 98 bin metreküp su verilebiliyor" dedi.

"MERSİN'DE SU ANALİZLERİNİN SÜREKLİ YAPILMASI ÖNEMLİ"
Arıtma tesisinin teknik donanımları ve yapılan işlemlerin, içme ve kullanma suyu için öngörülen yasal mevzuatın gereklerini yerine getirebildiğini ifade eden Atıcı, bunun yanında tesisinde 24 saat çalışan laboratuvarda sürekli olarak suyun analizinin yapılmasının da oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Mersin için şu an tek su kaynağının Berdan Baraj Gölü olduğunun altını çizen Atıcı, bunun yanında kentteki kaçak su oranınınsa 2008 yılı verilerine göre yüzde 60 seviyesinde olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıllarda aynı su üzerinde başka bir baraj yapılması planlandığını belirten Atıcı, Mersin'e suyun girdiği ilk yer olan Güneykent Su Deposu'nda 20 bin tonluk su deposu mevcut olduğu gibi günlük suyun analizinin de yine burada yapıldığı bilgisini de verdi.

"BERDAN KAYNAKLI İÇME VE KULLANMA SUYU GÜVENLE KULLANILABİLİR"
Atıcı, "Depolardan çıkan su, Mersin'in batı sınırı olan Mezitli ve Davultepe'ye kadar verilebiliyor. MESKİ'nin, 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' esaslarına göre yapılması gereken bütün analizleri yapma kapasitesine sahip merkez laboratuvarı mevcut. Bunun yanında İl Sağlık Müdürlüğü, MESKİ görevlilerinden oluşan ekipler Mersin'de günlük olarak su örnekleri alıp, analizini yapıyor. Alınan su numune sayısı mevzuata göre yeterli düzeyde. Hatta daha fazla bile alınıyor. Herhangi bir kirlilik durumunda kurumlar ortak çalışıyor" diye konuştu.
Berdan Baraj Gölü'nden alınan ham suyun, yaklaşık 10 saatte Mezitli'ye ulaştığına dikkat çeken Atıcı, su analiz sonuçlarına göre de içme ve kullanma suyunun MESKİ'den verildiği bölgelerde zaman zaman suda bakteriyolojik kirlilik rapor edilmesine rağmen, sorunun hemen çözüme kavuşturulduğunu, böylelikle de bakteriyolojik kirlilik oranının 2010 yılının 8 aylık döneminde için yüzde 1'i geçtiğini vurguladı ve Berdan kaynaklı içme ve kullanma suyunun güvenle kullanılabileceğini söyledi.

"SU NAKİL HATLARINDAKİ KAÇAKLAR EN KISA SÜREDE ÖNLENMELİ"
Atıcı, alınması gereken önlemleri de şu şekilde sıraladı; "Mevcut havzaya su sağlayan kaynakların korunması için bütün önlemler artırılarak devam etmelidir. Havzanın bazı bölgelerinde eksik olan mutlak koruma bandı en kısa zamanda tamamlanmalıdır. Havzanın etrafında az da olsa yer alan tarımsal alanlar ve yerleşim yerleri kaldırılmalıdır. Mersin'e ikinci su kaynağı için çalışmalar yapılmalıdır. Havzada görülen tatlı su midyesinin çoğalmasının önlenmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Su nakil hatlarındaki kaçaklar en kısa sürede önlenmelidir. Halkın içme, kullanma suyuna ve ilgili kurumlara güvenini devam ettirmek için su analiz sonuçları düzenli olarak internet ortamı, yerel yazılı ve görsel medya aracılığıyla halkla paylaşılmalıdır. Su, ulusal bir zenginlik ve kaynaktır bu nedenle su arıtma tesisinin işletmesi kamu tarafından yapılmalıdır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile