Hesaplanan vergisi 8 milyon 768 bin TL olan İçel’in Kurumlar Vergisi şampiyonu isminin açıklanmasını istemezken, ikinci sırada 5 milyon 69 bin TL vergiyle İçel Denizcilik Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş. yer aldı.
İçel Vergi Dairesi Başkanı Osman Çelik, düzenlediği basın toplantısında 2013 yılı Kurumlar Vergisi rekortmenlerini açıkladı.
İçel’de 2013 yılında kurumların verdikleri beyannamelerde bir önceki yıla göre yüzde 1,93'lük artış olduğunu ve 11 bin 97 adet beyanname verildiğini belirten Çelik, beyan edilen 895 milyon 895 bin 48 TL'lik toplam matrah üzerinden 177 milyon 816 TL kurumlar vergisi tahakkuk ettiğini söyledi.
Buna göre, 2014 yılında bir önceki yıla göre beyan edilen kurumlar vergisi matrahında yüzde 6,18, tahakkuk eden vergide ise yüzde 5,42 artış olduğunun altını çizen Çelik, ilk 100’e giren kurumların sektörel dağılımı hakkında da bilgi verdi. 2013 yılında ilk 100'e giren sektörlerin başında yüzde 19,81 ile toptan ticaret yapanların geldiğini ifade eden Çelik, “İkinci sırada yüzde 17,43 ile imalat sanayi, üçüncü sırada yüzde 15,23 ile denizcilik hizmetleri, dördüncü sırada ise narenciye ürünleri, sebze ve meyve toptan ticareti geliyor. İnşaat sektörü çok yoğun bir sektör olmakla beraber tarım ve denizcilik İçel'de daha güçlü sektörler. İçel’in iyi bir mükellef yapımız var. Biz uzun yıllardır zaten tahsilatta Türkiye'de ilk 6'da yer alıyoruz. Ayrıca merkezini büyükşehirlere taşıyan büyük mükelleflerden geri dönenler de oluyor. Önümüzdeki günlerde de böyle büyük bir mükellefimiz İçel'e geri dönecek. Organize Sanayi Bölgesi'ne gelecek olan bu mükellefimizin kaydını buraya alması ile kendisini vergi rekortmenleri arasında görebiliriz" dedi.
“TEMEL AMACIMIZ, KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE ETMEK”
Kayıt dışı ile mücadelenin de aralıksız sürdüğünü dile getiren Çelik, “Tüm çalışmalarımızı vergide haksız rekabete neden olan kayıt dışılığın önlenmesi adına gerçekleştirmekteyiz. Son 9 yılda kayıt dışılığı önemli ölçüde kavrayabilecek teknolojik altyapı tamamlanmış, vergi oranlarında önemli indirimler gerçekleştirilmiş ve vergi kaçırma gerekçeleri büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Temel amacımız, haksız rekabete neden olan ve vergide adaletsizliğe yol açan kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek ve kayıt dışı alanlarını vergilendirmektir. Vergisini tam zamanında ödeyen, yatırım yapan, istihdama önemli katkıları olan işadamlarımıza, sanayicilerimize ve tüm mükelleflerimize müteşekkiriz" diye konuştu.
KURUMLAR VERGİSİ ŞAMPİYONU KENDİNİ SAKLADI
Çelik daha sonra Kurumlar Vergisi İlk 100 Listesi’nde ilk 10’a giren mükellefleri açıkladı.
Buna göre, İçel’de 2013 yılında Kurumlar Vergisi’nde 43 milyon 842 bin TL matrah ve 8 milyon 768 bin TL tahakkuk ile birinci olan mükellef isminin açıklanmasını istemedi. İçel Denizcilik Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş. 25 milyon 348 bin TL matrah ve 5 milyon 69 bin TL tahakkuk ile 2’inci, Botros Levante Şirketi 23 milyon 622 bin TL matrah ve 4 milyon 724 bin TL tahakkuk ile 3'üncü, Aksun Tarımsal Ürünler A.Ş. 14 milyon 40 bin TL matrah ve 2 milyon 694 bin TL tahakkuk ile 4’üncü, Yol Su Yapı Yayıncılık Nakliye Sanayi Şirketi de 12 milyon 247 bin TL matrah ve 2 milyon 449 bin TL tahakkuk ile 5’inci sırada yer aldı.
“200’ÜN ÜZERİNDE SURİYELİ MÜKELLEFİMİZ OLDU”
Başkan Çelik, İçel’de iş yapmaya başlayan Suriyelilerle ilgili bir soru üzerine, Suriyeli mültecilere ait işyerlerinin kayıt altına alınması ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Suriyeli mülteciler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bununla ilgili ilimizde iki hafta önce İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Ankara'dan gelen koordinatör vali başkanlığında bir toplantı yaparak, sıkıntılar enine boyuna konuşuldu. İçel Vergi Dairesi Başkanlığı olarak ilimizde 200'ün üzerinde Suriyeli vatandaşı vergi mükellefi yaptık. Emniyetin verdiği tanıtım kartları ve adres bildirimi ile Suriyeli vatandaşları kayıt altına alıyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin’in Kurumlar Vergisi Şampiyonu Kendini Sakladı
İçel’in 2013 yılı Kurumlar Vergisi’nde ilk 100’e giren vergi rekortmenleri açıklandı.