Mersin Narenciye Festivali, Kaynaştıracak

Vali Hasan Basri Güzeloğlu bu yıl 3. sünü gerçekleştirecekleri İçel Narenciye Festivali'nin ayrıştırıcı değil kaynaştırıcı olacağını belirtti.

Vali Güzeloğlu, İçel Ticaret Borsası'nın koordinatörlüğünde, büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin katkılarıyla 17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin tanıtımı için Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada festivalin ayrıştırıcı değil kaynaştırıcı özelliğiyle dikkat çektiğini kaydetti.

İçel'in farklılıkları buluşturarak büyüdüğüne dikkat çeken Güzeloğlu, bütün kesimleri büyük bir işbirliğiyle bir araya getirerek büyüyen festivalin üçüncü yılında çok önemli bir başarıya ulaştığını ifade etti.

"Festival, İçel'in büyüklüğüne yakışmıştır" diyen Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de festival kavramı çok tüketilen bir kavram oldu. Festivaller genellikle, sansasyonel etkileri dışında kalıcı ve ekonomik faydaları yeterince olmadı. Sürdürülebilir olmaktan da uzaklaştı. Trajikomik bir ifadeyle 1. geleneksel cümlesiyle başlayan festivaller gelenekseli yakalayamadan mazi de kaldı. Kalıcı olabilmek için doğru başlangıçlar gerekiyor. Sürdürülebilir festivaller yapmak gerekiyor. Bu anlamda, Narenciye Festivali çok başarılı şekilde çalışmalarını sürdürüyor.''

AKDENİZ OYUNLARI VE MERSİN NARENCİYE FESTİVALİ'Nİ BİRLEŞTİRELİM ÖNERİSİ

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Narenciye Festivali'nin uluslararası bir değer olduğuna değindi. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek festivale katılmak için 25 ülkeden 575 kişinin İçel'e geleceğini ifade eden Özcan, Festivalin 4’üncüsünün kasımda değil de, Akdeniz Oyunları'nın startının verileceği haziran ayı öncesinde yapılması şeklinde bir öneri sundu. MERSİN LİMON İHRACATINDA DÜNYA İKİNCİSİFestival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir de geçen yıl İçelli üreticiler tarafından 400 milyon dolar değerinde narenciye üretiminin yapıldığının bilgisini verdi. İçel'de 200 adet narenciye işleme tesisinin bulunduğunu aktaran Özdemir, İçel'in limon üretiminde ve ihracatında önemli bir merkez olduğunu ifade etti.

Özdemir, İçel'in Meksika'nın ardından dünyanın en büyük ikinci limon ihracatçısı olduğunu belirtti.

Bu yılki festival kapsamında merkez ilçelerdeki 5'er okuldaki öğrencilere narenciye ve narenciye ürünlerinin dağıtılacağını söyleyen Özdemir, 20 okul olmak üzere toplamda 20 bin 600 öğrenciye ulaşılacağını anlattı.Festivalin, narenciye ürünlerinin bir süsleme unsuru olarak kullanıldığı Türkiye'deki ilk ve tek festival olduğuna dikkat çeken Özdemir festival için narenciye ürünleri kullanılarak yapılan üç boyutlu mobil figürler ile iki boyutlu alan süslemelerinin büyük ilgi çektiğini kaydetti.

Bu sene 26 ülkeden 600'e yakın gösteri sanatçısının festivale renk katacağını ifade eden Özdemir, 750 bin lira olarak belirledikleri bütçenin ise 240 bin lirasının Büyükşehir Belediyesi tarafından geri kalanının ise 82 bin 500'er lira ile Akdeniz Mezitli, Yenişehir ve Toroslar belediyeleri tarafından karşılandığını kaydetti.

17 Kasım Cumartesi günü Adnan Menderes Bulvarı sahil şeridi sonunda yapılacak törenle başlayacak olan İçel Narenciye Festivali kapsamında yerli ve yabancı guruplar dans gösterileri sunacak, çeşitli ikramlar yapılacak. Festival 18 Kasım tarihinde sona erecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile