Mersin Narenciye Festivali’ne 26 Ülkeden Konuk Geliyor

Mersin Narenciye Festivali’ne 26 Ülkeden Konuk Geliyor

Bu yıl 17-18 Kasım 2012 tarihlerinde yapılacak 3. İçel Narenciye Festivali’ne 26 ülkeden 600’e yakın konuk katılacak.

Süslemeler için 80 ton narenciyenin kullanıldığı festival için bu yıl 750 bin lira kaynak ayrıldı. 3. İçel Narenciye Festivali’nin tanıtımı, İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun başkanlığında HiltonSA Oteli’nde yapıldı. Portakal, limon ve mandalinalarla süslenen salonda yapılan toplantıda, resmi kurumlardan odalara, belediyelerden sivil toplum kuruluşları ve İçel Üniversitesi’nin temsilcilerine kadar çok sayıda katılımcı yer aldı. İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, İçel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, merkez ilçe belediye başkanları, oda başkanları ve Festival Kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, konuklara taze portakal suyu ikram edildi.

Toplanın açış konuşmasını yapan Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı ve İçel Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, festivalin şenlik havasında geçmesini temenni etti. Narenciyenin İçel için önemini vurgulayan Özdemir, geçen yıl İçelli firmaların narenciye ihracatının 400 milyon dolara ulaştığını, dahili ticaret de eklendiğinde narenciyenin İçel ekonomisine yıllık katkısının 1,5 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.

Narenciyenin İçel kırsalının ana gelir kaynağı olduğunu, on binlerce aile için aş ve iş anlamına geldiğini ifade eden Özdemir, “İçel, yıllık 1 milyon ton dolayındaki narenciye üretimiyle bu sektörün ülkemizdeki lideri konumundadır ve ürettiği narenciyenin yarısını ihraç etmektedir. Ülkemiz narenciye ihracatının yüzde 40’ını İçelli firmalar yapmaktadır. Limon üretimi ve ihracatında ilimiz sadece ülkemizin değil, dünyanın en önemli merkezlerinden birisidir ve Meksika’nın ardından dünyanın en büyük ikinci limon ihracatçısı konumuna gelmiştir” diye konuştu.

İçel Narenciye Festivali’nin, Türkiye’de meyvelerin bir süsleme unsuru olarak kullanıldığı ilk ve tek festival olduğuna vurgu yapan Özdemir, bu yıl 26 ülkeden 600’e yakın gösteri sanatçısının festivale renk katacağını, Hindistan, Çin, Tayland, Endonezya, Peru, Gana, Tataristan, Senegal gibi çok uzak ülkelerden misafirler geleceğini dile getirdi. Bu yılki festival bütçesinin 750 bin lira olduğunu bildiren Özdemir, bunun 240 bin lirasını Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığını, 4 merkez ilçe belediyesinin her birinin 82 bin 500 liralık katkı verdiğini, Ticaret Borsası’nın katkısının ise 180 bin lira olduğunu aktardı. Bu yıl Devlet Opera ve Balesi, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Kilise Korosu’nun oluşturduğu İçel Anadolu Kültürleri Korosu ve Orkestrası’nın ilk kez halkla buluşacağını da dile getiren Özdemir, “Turistik turlar organize edilir, güzel haberler yapılır, lokantalarda narenciye ürünlerinden oluşan menüler hazırlarlar ve halkımız süsleme çalışmalarına katkı verirlerse ‘kent festivali’ olma yolunda bir adım daha atılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ÖZCAN’DAN İKİ ÖNERİ İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan ise önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek festival için iki ayrı öneride bulundu. İçel Uluslararası Müzik Festivali ile Narenciye Festivali’nin birleştirilmesinin kente büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Özcan, ayrıca 2013 Haziran ayında Akdeniz Oyunları’nın yapılacağını anımsatarak, Narenciye Festivali’nin de Akdeniz Oyunları ile birleştirilmesini önerdi. Özcan, festivalin oyunların hemen öncesinde yapılmasının daha büyük ses getireceğinin altını çizdi.

“FESTİVAL MERSİN’İN ULUSLARARASI TANITIMINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNUYOR” İçel Valisi Güzeloğlu da Narenciye Festivali’nin daha 3. yılında uluslararası bir nitelik ve düzeye eriştiğine işaret etti. Festivalin İçel’in büyüklüğüne yakıştığını belirten Güzeloğlu, takdir edilmesi ve örnek alınması gereken bir organizasyon olduğunu söyledi.

İçel’in kaynaştırıcı olması ve farklılıkları buluşturarak işbirliği anlayışının benimsenmesi kültürünün, festivalin başarısında en büyük etken olduğunu belirten Güzeloğlu, festivalin kentin tüm bileşenlerini örnek bir işbirliğinde buluşturduğunu vurguladı. Kentlerin sahip olduğu zenginliklerin tek başına yeterli olmayacağına dikkat çeken Güzeloğlu, zenginliklerin uluslararası ölçütler içinde sunulması ve rekabete konu edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Küresel rekabet çağında değişen bütün rekabet koşullarına göre çalışmalarımızı yenilememiz gerekiyor. Doğruyu yakalamak ve doğruyu gerçekleştirerek kazanç sağlamak adına doğru başlangıçlar yapmak gerekiyor. Sürdürülebilirlik hedefini elde etmek ve buna dönük bir başlangıca uzanmak gerekiyor. Bir festivalden tanıtım beklenir. İçel Narenciye Festivali de kentimizin tanınırlığına uluslararası alanda önemli katkılar sunmaktadır. Festivalimiz sıradan bir organizasyon değildir. İçel Narenciye Festivali; İçel'de yaşanan birlikteliğin organizasyona yansıdığı, ülkesinin kalkınmasına katkı koyarak ekonomik ve sosyal gelişimini zenginleştiren bir kentin festivalidir. Festivalimiz üreticimizin emeğinin değerlendirilmesi noktasında Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın çalışmalarıyla güçlü alım heyetlerinin ilimize gelmesini sağlayan bir organizasyondur" dedi.

Toplantıda, katılımcılara kokulu narenciye ürünlerinden oluşan birer sepet armağan edildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile