Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, öğrencilere orman zararları ile mücadeleyi anlattı

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, hem öğrencileri bilinçlendirmek hem de çalışmaları yerinde izletmek amacı ile Davultepe Pelitkoyağı mevkiinde çam ağaçla

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, hem öğrencileri bilinçlendirmek hem de çalışmaları yerinde izletmek amacı ile Davultepe Pelitkoyağı mevkiinde çam ağaçlarının yapraklarına bıraktığı çamkese böceğinin yumurta koçanlarını topladı.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, böceklerle biyolojik, mekanik, biyoteknik ve yarı kimyasal ilaçlarla mücadele ettiklerini söyledi. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak kızılçam ormanlarının en büyük tehlikelerinden birisinin böcek ve hastalıklar olduğunu belirten Gözükara, "Kızılçama en fazla zarar verenlerden bir tanesi de çamkese böceğidir. Çamkese böceği ağaçlarımızın yapraklarını yiyerek onların büyüme enerjisini azaltmakta böylelikle diğer kabuk böcekleri gibi zararlılara ortam hazırlamakta ileriki süreçte de ağaçlarımızı kurutmaktadır. Tabi ki yılın değişik dönemlerinde çamkese böceğinin zararının en aza indirmek doğanın dengesini bozmadan mücadele yapabilmek için en etkili yöntemlerinden olan mekanik, biyolojik ve yarı biyolojik mücadeleye ağırlık vermekteyiz." dedi.

Çamkese böceklerinin ergin hale geldiklerinde insanlarda hem alerji hem kaşıntı yaptığını ifade eden Gözükara, geçen yıl 6 milyon adet yumurta koçanı topladıklarını kaydetti.

Her yıl düzenli olarak orman ağaçlarına zarar veren böceklerle yapılan mücadelelerin sonuçlarını vermeye başladığını belirten Gözükara, "Bu nedenle bu yıl çamkese böceğinin yumurta koçanları geçen yıl topladığımız miktarın çok altında yaklaşık olarak 1 milyon adet olarak tahmin etmekteyiz ki bu da 150–200 milyon tırtılın doğadan uzaklaşması anlamına geliyor." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile