Mersin Sanayileşme Yarışında Geriliyor

Mersin Ticaret Borsa (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin'in sanayileşme yarışında geri kaldığını belirterek, "Mersin'de sanayinin gelişimi konusunda yeni bir yol haritası belirlenmelidir" dedi.

Özdemir, yaptığı açıklamada, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yapılan 'En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın sonuçlarının açıklandığını hatırlatarak, bu araştırmaya göre, Mersin'den ilk 500 büyük firma içine sadece bir firmanın girdiğini söyledi. Araştırmanın, Mersin'in sanayide her geçen yıl biraz daha gerilediği gerçeğini net bir şekilde ortaya koyduğunu öne süren Özdemir, "Mersin'i kendisi ile kıyasladığımızda ilerleme varmış gibi gözükmektedir. Oysa, çevremizdeki illerle kıyasladığımızda acı gerçek karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.
İSO'nun açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, Mersin'in, komşusu olan illerle sürdürdüğü sanayi yarışında sonuncu sıraya düştüğünün net bir şekilde görüleceğini kaydeden Özdemir, "Mersin, komşularına göre ilk 500'e giren firma sayısı açısından sonuncudur. İlk 500'e Mersin'den sadece 1 firma girebilmişken, Karaman'dan 2, İskenderun ve Antalya'dan 3, Kahramanmaraş'tan 4, Konya'dan 7, Adana'dan 11, Kayseri'den 14 ve Gaziantep'den 16 firma girmiştir. Mersin, ilk 500'e giren firmaların toplam cirosu bakımından, komşu illerin çok gerisinde kalmaktadır. İlk 500'e giren firmaların toplam satışlarına baktığımızda; Mersin'e göre Karaman'ın 2.4, Antalya'nın 3.4, Kahramanmaraş'ın 7.2, Konya'nın 8.6, Adana'nın 20.6, İskenderun'un 27.5, Gaziantep'in 28.5 ve Kayseri'nin 31.3 kat yüksek cirolara sahip oldukları görülmektedir. Komşu illerdeki büyük firmaların yüksek cirolara ulaşması, sermaye birikimi açısından önümüzdeki dönemde Mersin ile komşuları arasındaki farkın daha da açılacağının bir işareti olarak görülebilir. Yüksek ciro ve kar oranları, sermaye birikimini hızlandıracak, bunun sonucunda o illerdeki yatırımlar artacak, nihayetinde sanayileşme konusundaki makas iyice açılacaktır" şeklinde konuştu.
Sonuç olarak Mersin'in sanayileşme yarışında geri kaldığını savunan Özdemir, şöyle devam etti; "Rakipleriyle arasındaki fark her geçen gün biraz daha açılmaktadır. Bundan dolayı işsizliğin azaltılması, ihracatın artırılması, toplam ve kişi başı gelir düzeyinin yükseltilmesi gibi hedeflerimize ulaşmamız zorlaşmaktadır.
Mersin'in sanayileşme yarışında neden geri kaldığı üzerinde düşünmeye başlamamızın zamanı gelmiştir. Bu konuda karşılaştırmalı olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapılarak sonuçları Ankara ile paylaşılmalıdır. Mersin'de sanayinin gelişimi konusunda yeni bir yol haritası belirlenmelidir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile