Mersin 'Sinema Ofisi' Ile Tanitilacak

Mersin 'Sinema Ofisi' Ile Tanitilacak

İçel Büyüksehir Belediyesi tarafindan ’Bir film sehri olarak İçel’ sloganiyla kurulan İçel Sinema Ofisi’nin tanitim toplantisi, sektör temsilcileri ve paydaslarinin katilimiyla yapildi.

Bir otelde gerçeklestirilen tanitim toplantisina İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, yapimci, yönetmen ve oyuncular, oda, dernek ve sendika temsilcileri katildi.

İçel’de film çekmeyi planlayan tüm prodüksiyonlara yardim etmek amaciyla İçel Büyüksehir Belediyesine bagli İçel’e Deger Katanlar Kurulu (MEDEKA) Sinema Kurulu öncülügünde ‘Bir film sehri olarak İçel’ sloganiyla kurulan ‘İçel Sinema Ofisi’, kentte gerçeklestirilecek projeler için lokasyon, kaynak ve çözümler bulmayi hedefliyor. Yapimcilar için izinler, sehir hizmetleri ve lojistik destek dahil olmak üzere tüm prodüksiyon ihtiyaçlari için bir irtibat noktasi haline gelecek İçel Sinema Ofisi ile ayni zamanda kentin turizm ve ekonomisine de katki saglanmasi amaçlaniyor.

İçel Büyüksehir Belediyesi Kent Orkestrasi’nin mini konseri ile baslayan toplanti, İçel Sinema Ofisi’nin tanitim videosunun gösterimi ve konusmalarla devam etti.

“MEDEKA kentin degerine deger katiyor”

İçel için çok degerli ve önemli bir amaç için bir araya geldiklerini söyleyen İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, İçel Sinema Ofisi’nin kurulmasina öncülük eden MEDEKA’nin kentteki kültür ve sanat alanina yapilan en önemli katkilardan biri oldugunu söyledi.

MEDEKA’da fotograf, edebiyat, arkeoloji, resim, sinema, sahne sanatlari gibi toplamda 12 kurul oldugunu belirten Seçer, kentte yapilan organizasyonlarin da bu kurullarca belirlendigini hatirlatarak, “Muazzam baslangiçlar yaptik. Edebiyat festivali, Tarsus festivali, roman ödülü, siir ödülü, resim ödülü, fotograf ödülü. Bunlari ben icat etmiyorum. MEDEKA’da alaninda uzman insanlar kentin degerine deger katiyor” dedi.



“İçel film çekimleri için oldukça uygun bir yer”

İçel’in göçlerle kurulmus ve film çekimleri için oldukça uygun bir yer oldugunu söyleyen Seçer, “Tarih, deniz, Toros Daglari burada. Türkiye’nin 72 milleti burada. Yörük Türkmen, Kürt, Arap, Çerkez, Suriyeli, Rus, Ukraynali, Belçikali, herkesi burada bulursunuz. Bu kadar genis bir imkân sunuyor, hayata dair her sey var. Film dediginiz de hayata dair hikâyelerdir. İçel Limani’nda film çekebilirsin veya gidip bir fabrikada film çekebilirsin. Ya da burasi tarim bölgesi, tarim alaninda, portakal bahçesinde, sebze üreten serada bir film çekebilirsin” diye konustu.



“Temel amacimiz İçel’i sadece Türkiye’ye degil dünyaya tanitmak”

Film sektörünün mesakkatli bir sektör olduguna dikkat çeken Seçer, “Bir ise giristiginiz zaman bilgi birikiminiz ve buna ait bütçeniz yoksa is yapamaz, basarili olamazsiniz. Temel amacimiz İçel’i sadece Türkiye’ye degil dünyaya tanitmak. Bunun için hem insan kaynagi yeterli hem de bütçe. Katki sunmaya çok uygun yapimlari ve yapimcilari buraya davet edelim. Biz imkânlari saglariz. Bürokraside islerini kolaylastiririz, onlara mihmandarlik yapariz, lojistik destek saglariz. Eger birkaç film veya dizi basarabilirsek, biz mars motoru görevini yapmis olacagiz. Motor çalisacak ve sürüp gidecek” ifadelerine yer verdi.

Amaçlarinin İçel’de güzel isler yapildigini duyurmak oldugunu söyleyen Seçer, İçel Sinema Ofisi’nin hayata geçmesine katki sunan ve tanitim toplantisina gelen herkese tesekkür etti.

“Sektörün tüm ihtiyaçlari bu ofisten giderilecek”

İçel Sinema Ofisi’nin faaliyetlerine dair açiklama yapan Doç. Dr. Hakan Erkiliç ise, İçel’in nasil bir film sehri olabilecegini anlatti. En basta cografyasi sayesinde sinematik lokasyonlar olduguna dikkat çeken Erkiliç, “Hava, deniz, demir yolu ve karayolu var. Adana’dan Hatay’a, Gaziantep’e, Kapadokya’ya kadar yogun bir hinterlant da var. Ekipler buraya geldiginde biz onlara izinler, mekanlar konusunda yardimci olacagiz. Büyüksehir Belediyesi konaklama konusunda da ciddi destekler saglayacak. Bölgedeki tüm prodüksiyon ihtiyaçlarina yanit veren bir ofis olacak. İçel ve sinema sektörü ile irtibat saglayacagiz. Çekim izinlerini ofis olarak biz alacagiz” seklinde konustu.

Erkiliç, farkli sehirlerden gelerek İçel’de çekim yapmak isteyen sektör temsilcilerine İçel’i tanitmak için bir web sitesi de kurduklarinin altini çizdi.

“Hikâyeler, toplumlari tanimak için çok önemli bir firsat”

Film ofislerinin öneminde dikkat çeken Oyuncu, Yönetmen, Yapimci ve Senarist Ezel Akay, “Biz yillardir ‘Türkiye’de film ofisleri olmali’ diye yirtinanlardaniz. Film ofisleri sinemacilar adina birçok sorunu çözüyor ama daha önemlisi filmlerin tek merkezde yapilip, üretilip, satilmasinin önüne geçiyor. Film yapimlari, bütün ülkeye yayilmasi gereken bir kültürel faaliyet. Onun için filmlere gereken ilgiyi göstermek hepimizin çikarinadir. Ben film ofislerini, özellikle bu misyonu yerine getirecek önemli kurumlar olarak görüyorum” diye konustu.



“İçel Sinema Ofisi çok degerli”

Oyuncu Mert Firat ise, “İçel gibi bir sehrin hafizasini, onun 13 ilçesini, o her bir ilçenin hikâyesini dünyaya tanitmak baglaminda böyle bir ofis çok degerli. Biliyorsunuz senaristler, yönetmenler, oyuncular bulunduklari sehirlerden ilham aliyorlar. Bazen o sehirlere sadece çekim için girebiliyorlar. İçel buna çok uygun kültürel mirasi ve alt yapiya, yetismis insan kaynagina sahip. Ben çok eminim, burada çok kisa sürede çok degerli çalismalar olacak. Hem sehri tanitan hem kültürü ileri tasiyan hem Türkiye’yi hem de İçel’i tanitan çalismalar olacak” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile