'Mersinden Günes Enerjisi Ile Kurutma Tesisi' Faaliyete Geçti

'Mersinden Günes Enerjisi Ile Kurutma Tesisi' Faaliyete Geçti

BM Uluslararasi Göç Örgütü tarafindan hibe saglanan ‘Günes Enerjisi Ile Kurutma Tesisi’, İçel Büyüksehir Belediyesi ile İçelden Kadin Kooperatifinin is birligiyle tamamlandi ve faaliyetlerine basladi. Aralarinda İçel’in de bulundugu birkaç ilde ilk kez denenen sistem sayesinde 13’ü mülteci toplam 25 kadina istihdam edilen tesiste, bölgeye ait ürünler kurutularak pazarlanacak.

İçelden Günes Enerjisi Ile Kurutma Tesisinin açilisi, kisa süre önce Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ve Uluslararasi Göç Örgütü Ankara Ülke Ofisi Temsilcisi David Savard’in da katildigi törenle yapildi.

Günes enerji panelleri ile tesisin öz elektrik ihtiyaci karsilaniyor

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, tesiste günes enerjisi panelleriyle enerji saglaniyor ve günes isisiyla kurutma yapiliyor. Büyüksehir Belediyesi Toptanci Hal Kompleksi içerisinde 200 metrekare kapali bir alanda polikarbon ile etrafi kapatilmis bir serada hijyenik kosullarda kurutma gerçeklestiriliyor. Günes enerji panelleri sayesinde tesisin öz elektrik ihtiyaci da karsilaniyor. Enerji verimliligi olan tesis, kendi enerjisini kendisi üretiyor. Bu tesiste sebze ve meyveler geleneksel yöntemin modernize edilmis sekliyle kurutularak sofralara ulastiriliyor. Tesiste kurutulan ürünlerin sürekli olarak bilimsel kontrolleri de yapiliyor.

Tesisin bedeli 1 milyon 200 bin lira düzeyinde bulunuyor. Toplam 25 kadinin istihdam edildigi tesiste, yöreye özgü meyve ve sebzelerin kurutulmasindan paketlenmesine, pazarlanmasina kadar olan süreçlerde İçelden Kadin Kooperatifi öncülük edecek.

Kadinlar, Kurutulmus Sebze ve Meyve Operatörü olacak

Tesiste çalisan kadinlara; ögretmen ve egitmen Aysegül Tor Karacan tarafindan İçel Halk Egitim Merkezi ve Aksam Sanat Okulu ile ISKUR ortakliginda ‘Kurutulmus Sebze ve Meyve Operatörü Kursu’ veriliyor. 2,5 aylik teorik egitimlerini tamamlayan kadinlar, 30 Agustos 2021’e kadar sürecek pratik egitimlerini aliyor. Kursun sonunda kadinlar Kurutulmus Sebze ve Meyve Operatörü olacak.

Meslek sahibi olup uzmanlasacak 13’ü mülteci toplam 25 kadin arasinda kültürel bir entegrasyon da saglaniyor. Gida Kurutma Tesisinde kadinlarin emegi ile islenen sebze ve meyveler, İçelli küçük çiftçiler olmak üzere özellikle kadin üreticilerden temin ediliyor. Bu sayede Büyüksehir Belediyesi her alanda oldugu gibi bu alanda da kadinlara verdigi destegi sürdürüyor.

“Amacimiz kadinlarimiz kazansin, İçel kazansin, ülkemiz kazansin”

İçelden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer, Gida Kurutma Tesisi ile kadinlarin organizasyonundan ürünlerin tespitine, kurutulmasindan pazarlamasina kadar tüm süreçlerde rol oynadiklarini belirterek, “Bu tesis, İçel’e kazandirilmis güzel bir tesis. Islevsel olarak harekete geçen ilk tesis olma özelligini de tasimakta. Doga dostu olmasi, kadin istihdamina ve küçük çiftçilere destek vermesi açisindan çok önemli bir proje oldugunu düsünüyorum. Burada bölgemize ait ürünlerin üretilip kurutulmasi, ulusal ve uluslararasi pazarlara sunulmasi konusunda çok heyecanliyiz. Tüm çalismalarimizi bunun üzerine yapiyoruz. Amacimiz kadinlarimiz kazansin, İçel kazansin, ülkemiz kazansin” diye konustu.

Seçer, doga dostu tesisin kent ve kadinlar için hem ekonomik hem kültürel bir kazanim oldugunu vurgulayarak, “Bu projeyle kadinlarimizin ekonomik alanda kazanim sagladiklari gibi birbirlerini daha iyi anladiklarini, iletisim kurduklarini ve paylasimlarinin arttigini görüyoruz. Bu anlamda bu projenin önemi çok büyük” dedi.



“Kadinlarimizla burada hep birlikte üretime devam edecegiz”

İçelden Kadin Kooperatifi kurucu ortaklarindan Eylem Bozdogan da ispanak, maydanoz, muz, kabak gibi farkli ürünleri denediklerini, belirli bir plan ve program dogrultusunda çalistiklarini belirterek, “Çok basarili sonuçlar aliyoruz. Ispanak ürettik örnegin. Tozunda, renginde, kalitesinde, nem oranini ölçtürüyoruz sürekli. Bunlarin kaliteli oldugunu fark ettik. Bu da bizim için büyük bir avantaj. Bundan sonrasinda da artik pazarlama yönüne gidecegiz. Kadinlarimizla burada hep birlikte üretime devam edecegiz” dedi.



“Tarladan sofraya kadar sürdürülebilir bir zincir olusturuyoruz”

Kooperatifin kurucu ortaklarindan Gida Mühendisi Gülay Aksoy ise tesisin kurulum asamasinda bizzat görev aldigini vurgularken, “Burada sürdürülebilir bir sistem olusturmaya çalistik. Tarladan sofraya kadar sürdürülebilir bir zincir olusturuyoruz. Bu zincirde üretici kadinlarimiz, tarladan çiftçi kadinlarimiz var. Ürünler, çiftçi kadinlar tarafindan üretilip toplandiktan sonra tesise gelip isleniyor ve bunu da yine kadinlar pazarliyor. Büyük bir gücüz, çalisiyoruz. Biz kocaman bir aileyiz” ifadelerini kullandi.

Aksoy, tesiste çok çesitli sebze ve meyve kuruttuklarini ifade ederek, “Normalde ürünleri dört mevsimde elde ederken biz burada bu ürünlere besinci bir mevsimin kapisini açiyoruz. Böylece istedigimiz zaman ürünleri rahatlikla tüketebilecek sekilde muhafaza etmis oluyoruz. 100 kilo aldigimiz elmadan 10 kilo kuru elma, 100 kilo çilekten 9 kilo kuru çilek, 100 kilo muzdan 25 kilo kuru muz, 100 kilo kirazdan da 20 kilo kuru kiraz elde ediyoruz. Suyu uçurdugumuz için bu ürünlerin gramajlari tabii ki azaliyor. Katma degeri yüksek ürünler. Insanlara bu ürünleri besinci bir mevsimde tazeligiyle tüketebilme sansi veriyoruz” seklinde konustu.



“Kollarinda altin bir bilezik olacak”

Ögretmen ve egitmen Aysegül Tor Karacan, su anda Gida Kurutma Tesisinde pratik egitime geçtiklerini ifade ederek, “Ürünün hammadde girisinden son çikisina kadar, yani tarladan çatala kadar kalite standartlari ve hijyen kurallarina uygun olarak üretim yapiyoruz. Bu sürecin sonunda da hepsi Kurutulmus Sebze ve Meyve Operatörü olacak. Kollarinda altin bir bilezik olacak. Sadece burasi için degil, bu sektör alaninda disaridaki bu sektörde her yerde bunu kullanabilecekler. İçel için çok büyük bir proje bu” dedi.



Farkli hayat hikayeleri olan pek çok kadina bu tesiste istihdam saglaniyor

Kursiyer kadinlardan Suriyeli olan ve yaklasik 5,5 yildir İçel’de yasayan Kinda Metok, İçelden Kadin Kooperatifinin sayfasinda haberi görüp basvuru yaptigini ifade ederek, “Ben aslen gazetecilik okudum Dubai’de 3,5 yil ama mezun olamadim. Sonra evlendim. O yüzden mezun olamadim. Türkiye’ye geldim ve Türkçe ögrendim. Her egitime, kursa katildim. Tarladan çatala kadar olan islemlerin her asamasinda biz kadinlar olarak çalisiyoruz” dedi.



“Projeye katilmamin sebebi çocuklarima özgüven ve refahi saglamak”

Iki çocuguyla yasayan kursiyer kadinlardan Nurcan Baykara da sebze ve meyve kurutma konusunda ögrendiklerini anlatirken, “Projeye katilmamin sebebi çocuklarima özgüven ve refahi saglamakti. Bir umutla, bir cosku, sevinçle projede devam etmekteyim” diye konustu.



Kadin üreticiler hem mutlu hem umutlu

Toroslar ilçesi Çelebili Mahallesinden Zahide Sakar da Büyüksehir Belediyesinin kadinlara vermis oldugu desteklerden duydugu memnuniyeti dile getirerek, sunlari söyledi:

“Büyüksehir Belediyemizin bana vermis oldugu destekle su an tarlamda üretim yapiyorum. Mesela patlican dikimi yaptim, kurutumu için destek yapilacak. Direkt buraya getirecegim kurutma yapilacak. Su konuda kafam rahat; halde satilmisti, satilmamisti, piyasasi olmustu, olmamisti. Belediyemizin bana vermis oldugu destekten dolayi benim öyle bir korkum, endisem, riskim olmadi. Ispanaklarimi belediyemizin verdigi destekle degerlendirdim. Dogal olarak, dogal sartlarda, zirai ilaç kullanmadan yetistiriyoruz. Hem halkimiza saglikli bir ürün yetistiriyoruz hem kendimiz malimizi hiçbir sekilde riske atmadan degerlendiriyoruz. Huzurluyuz, mutluyuz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile