Mersinli sanayicilere UMEM Projesi tanıtıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen toplantıda sanayiciler biraraya gelerek, genel durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda ayr

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen toplantıda sanayiciler biraraya gelerek, genel durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda ayrıca sanayicilerin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacı karşılanacak olan UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Projesi tanıtıldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen ve İş-Kur Müdürü Tevfik Bayhan'ın da katıldığı toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye ekonomisi ve özellikle Mersin ve bölge genelindeki durum ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak için biraraya geldiklerini söyledi.

Aşut, "Türkiye ekonomisinin omurgasını KOBİ'ler oluşturuyor. İstihdam yükünü KOBİ'ler çekiyor. Üretimimizi KOBİ'ler yapıyor. İhracatı KOBİ'ler gerçekleştiriyor. KOBİ'ler, yani sizler tabiri caizse bir inşaatın kolonları ve kirişlerisiniz. Ekonomiyi ayakta tutuyorsunuz. Ancak, bu ekonomi binası zaman zaman ülke veya küresel bazda depremlere maruz kalıyor. Temeli, kolonları sağlam olan KOBİ'ler ayakta dururken, zayıf olanlar ya zarar görüyor ya da yıkılıyor. Son yaşadığımız kriz, KOBİ'lerimizin eksiklerini açıkça göstermiştir. KOBİ'lerimiz gittikçe sertleşen rekabet ortamında, tabiri caizse bir arenada elinde hiçbir silah olmadan mücadele etmektedir."diye konuştu.

KOBİ'leri rekabet ortamında ayakta tutacak ve küresel çapta bir firma haline getirecek enstrümanların, AR-GE çalışmalarına önem vermek ve İnovasyon kavramını firmanın yönetim, üretim, satış gibi her alanına taşımak, markalaşmak ve katma değeri yüksek ürünler üretip bunları ihraç etmek olduğuna dikkat çeken Aşut, "İnovasyon noktasında bir şeye dikkat çekmek isterim. 4 yıldır MTSO olarak inovasyon yarışması yapıyoruz. Bu kavramın Türkiye'de öncüsüyüz. İnovasyon yarışmasında ödül alan Hasan Şemsi, projesini ÇKA'ya götürdü ve ciddi bir finans desteği aldı, tesisini kurdu. Sizlerden ricam, lütfen inovasyon yarışmalarımıza katılım gösterin. Bu kavramın firmalarımızın geleceği olduğunu unutmayın. Bakın Ar-Ge için para lazım, ama inovasyon düşünceyi paraya dönüştürüyor. Bizim petrolümüz, doğal gazımız, altınımız, elmasımız yok. Tarım- Gıda, Lojistik ve Turizm standart gelirlerdir. Borunun birimi bir lira ise, ses geçirmez borunun birimi beş lira" dedi.

Sanayi sektöründe nitelikli işgücüne ihtiyaç duyulurken, işsizlik rakamlarının çok yüksek olduğuna da dikkat çeken Başkan Aşut, işsizliğin aynı zamanda Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu belirterek UMEM Projesi hakkında sanayicilere bilgi verdi.

Aşut; "Terör sorununun bile altında ekonomik sebeplerin etkisi inkar edilemez bir olgu. İşsizliğin altında ise mesleksizlik yatmaktadır. Ülkemizde, lise düzeyinde okuyan öğrencilerimizin yüzde 70'i düz lise dediğimiz, hiçbir mesleki formasyon içermeyen ve gençlerimize bir beceri kazandırmayan kurumlarda okuyor. Düz lise mezunu bir genç eğer üniversiteye giremezse potansiyel bir işsiz demektir. Bunun rakamsal karşılığının binler ile değil, milyon ile ifade edildiği unutulmamalıdır. Öte yandan lise öğrencilerimizin yüzde 30'u ise meslek lisesinde okumaktadır. Ancak, bu gençlerimizin meslek lisesinde okuması onları meslek sahibi yapmaya yetmiyor. Sektörün talep ettiği iş gücü ile meslek liselerinin eğitim müfredatı ne yazık ki uyuşmuyor. Meslek liselerinin teknik alt yapısı sanayi ve teknolojideki hızlı değişime ayak uyduramamaktadır. Zamanımızı, paramızı, enerjimizi israf eden bir ülke konumundayız. Koşu bandında koşan biri gibiyiz, koşuyoruz ama mesafe alamıyoruz. Yüksekokul ve fakülte mezunları da benzer durumda. Gençlerimizin çoğu mesleğimiz var ama yine de işsiziz diyor. O zaman burada bir sorun var demektir. Sorunu biraz daha üst çatıdan görmek gerek. Bu noktada, UMEM Projesi işsiz insanımıza sadece meslek değil beceri de kazandıracaktır. TOBB öncülüğünde başlatılan UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Projesine "Beceri 10" adı verilmesinin nedeni budur. Amacımız sadece adı olan bir meslek kazandırmak değil, beceri içeren, bu beceri ile her yerde ve her zaman ekmeğini kazanacak bir meslek edindirmektir." ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile