Genel itibariyle olumsuz bir davranis gösteren kisiye karsi kullanilan “Çoban Isterse Tekeden Teleme Çalar” sözünün gerçeginin aslinda bir yemek oldugu ögrenildi. Çobanlarin, pamuklu bir kumasa yesil incir sütünün damlatmasi ve o bezi kurutmasi ile olusan “Teleme” Anadolu kültüründe önemli bir yer tutuyor. Özellikle Kahramanmaras, Gaziantep ve yöre illerde yapilan bu uygulama sayesinde çoban aciktigi zaman 15 saniye içinde yaptigi yemegin adina teleme deniyor. Günümüzde, “Çoban isterse tekeden teleme çalar, çobanin gönlü olursa, tekeden süt çikarir, çobanin gönlü olursa, tekeden süt sagar” gibi birçok farkli versiyonu kullanilan bu atasözünün halk tarafindaki kullanma amacinin ise “Kendisinden is bitirmesi beklenen kisi, isterse olmayacak gibi görünen islere bir çözüm yolu bulur” anlamina geldigi ögrenildi
Konu hakkinda bir açiklama yapan Olgunlasma Enstitüsü Kahramanmaras Sube Müdürü Mutlu Aslantürk, "Teleme ile ilgili olarak bir tanitim çalismasi yapmak için Kahramanmaras’in en iyi destinasyonlarindan birisi olan Dulkadiroglu Konagindayiz. Sabahtan bu yana gelen misafirlerimiz ile teleme çalisiyoruz. Keçi sütünden, incirin sütü ile mayalara ile yapilan bu çoban katigi aslinda çok saglikli bir yiyecek. Ciddi bir probiyotik. Ciddi bir besin destegi. Bunu tekrar canlandirmak için Olgunlasma Enstitüsü olarak hafizalarda tazelemek için bu çalismayi yaptik" dedi.
Meshur Atasözünde Geçen Ifadenin Bir Yemek Oldugu Ortaya Çikti
Kahramanmaras Olgunlasma Enstitüsü, “Çoban Isterse Tekeden Teleme Çalar” atasözünün aslinda bir yemek oldugunu gösterdi.