Meshur 'Hatun Parmagi' Üzümünün Hasadi Basladi

Meshur 'Hatun Parmagi' Üzümünün Hasadi Basladi

Gaziantep’in Islahiye ilçesinde yetisen ve pekmez yapiminda en çok tercih edilen üzüm olan Antep karasi ile Hatun Parmagi üzümünün hasadi basladi.

Gaziantep’in Islahiye ilçesinde yetisen Hatun Parmagi ve Antep karasi üzümünün hasadi basladi.

Hasadi yapilan üzümler kasalara dolduruluyor ve sofralarda yer alan çesitli ürünlerde kullanilmak üzere satisa sunuluyor. Seker oraninin diger üzümlere göre fazla olmasi, özellikle pekmez ve bastik yapiminda kullanilan Antep karasi üzümünün yurt disindan ragbet görmesinde etkili oluyor. Çiftçiler, Hatun Parmagi ve Antep karasi üzümünün aroma olarak hiçbir yerde aynisinin olmadigini ifade etti.

“Dünyada bizim üzüm gibi üzüm bulamazsiniz”

Aroma olarak en iyi üzümün Islahiye’de yetistigini belirten Çiftçi Ökkes Çelik, “Her yerde üzüm var. Avrupa’da var, Türkiye’nin her tarafinda var ama aroma olarak dünyada bizim üzüm gibi üzüm bulamazsiniz. Hiç bir üzüm bizim üzümümüze yetisemez. Bunun tespiti de yapilmistir. Bu üzüme hatun parmagi deniyor ve bunun yaninda Antep karasi, çekirdeksiz olmak üzere çesitli üzümlerin de hasadina basladik” dedi.

“Tarlada 8 TL markette ise 25 TL”

Üzüm fiyatlarinin tarlada düsük olmasindan dolayi sikayetçi olduklarini aktaran Çelik, “Biz bu sene deprem üzerine deprem yasadik. Bir buçuk dakikada her seyimizi kaybettik ve daha onu unutamadan bu afette basimiza geldi. Sicaktan dolayi bütün baglarimiz yandi. Üzüm istedigimiz kadar çikmadi. Üzümler geçen seneye göre daha az çikti. Deprem üzüme zarar verdi. Alttaki sular çekildi mi bilmiyoruz ama bütün baglar yandi. Türkiye genelinde üzümler az çiktigi için tüm tüccarlar buraya yöneldi. Bundan dolayi isçi sikintisi çekiyoruz. Suanda üzümlerde tarla fiyati bizim istedigimiz gibi gitmiyor ama buna sükür. Tarlada 8 ila 10 TL arasinda giderken markette ise 25 TL’den gidiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile