Mesleginde 50 Yila Yaklasti Ama Çirak Bulamiyor

Mesleginde 50 Yila Yaklasti Ama Çirak Bulamiyor

Teknolojiye yenik düsen bakir ve kalayciligin Aydin’daki son temsilcilerinden olan 55 yasindaki 2 çocuk babasi Murat Uçar, küçük yaslarda çirak olarak girdigi mesleginde 50 yila yaklasirken, kentte meslegi yapan 2 kisi kaldiklarini söyleyerek “Tek derdim çirak bulamamak” dedi.



Aydin’da yasayan Murat Uçar (55), küçük yasta çirak olarak basladigi bakir ve kalaycilik isinde 47 yili doldurdu. Bu meslegin sehirdeki son temsilcilerinden olan Uçar, isyerine çirak bulmakta güçlük çekiyor. En büyük hayallerinden birisinin de ustaligini genç nesillere aktarabilmek oldugunu ifade eden Uçar; “Keske ustaligimi aktarabilecegim biri olsa” dedi.



Meslegi biraktiklarinda kalay ustaligi mesleginin kendileriyle beraber topraga gidecegini vurgulayan Uçar; “Esas köküm Mugla Kavaklidere ama Aydin’da dogdum büyüdüm. 1976’dan beri bu meslegi yapiyorum. Baba meslegi zaten. Allah’a çok sükür çocuklarimi evlendirdim, geçimimi buradan sagliyorum ama tek sikintimiz çirak bulunmamasi. Maalesef çirak yetismiyor. Ögrenen nesil yok. Bizim korkumuz su. Yarin biz öldügümüz zaman bizim meslegimiz bitti. Su anda Efeler’de 2 arkadasiz bu isi yapan. Bakalim nereye kadar gidecek. Biz bu meslegi biraktigimiz takdirde maalesef bizimle beraber topraga girecek bu meslek. Bu meslegin sayesinde 2 tane çocuk büyüttüm, çok sükür. Üzüntüm su. Belki bir kaç sene içerisinde ben de bu isi birakabilirim. Maalesef yerimi dolduracak bir eleman yok. Ona üzülüyorum iste. Bu meslek benim babadan kalan bir meslek. Ilkokul 3. siniftan beri bir fiil çalismaktayim. Bu meslege asigim ve babama da düskün oldugum için bir türlü bu meslegi birakamiyorum. Bir gün o beni birakacak ama ben onu birakmak istemiyorum. Elimden geldigi kadar bu meslegimi sürdürecegim. Oglumun bu meslegi yapmasini isterdim ama o da memur oldugu için bu isi yapmadi. Maalesef ustaligimi aktarabilecegim kimse yok. Keske birisine birakabilsem de en azindan ‘benim ustam su kisiydi’ deyip, ileri zamanlarda isimlerimiz söylenmis olsa” dedi.



“Isimi zevkle yapiyorum”

Isini ilk günkü heyecanla zevkle yaptigini ifade eden Uçar; “Su anda sabahlari biraz daha vaktinden erken geliyorum. Sicak çökene kadar kalaylama islemlerini yapiyorum. Ondan sonra yikama, parlatma gibi islemleri yapiyorum. Her gün rutinimiz bu. Sabahtan öglene kadar bakir kalaylama, ögleden aksama kadar da yikama ve dogrultma islemleri yapiyoruz. Bu baba meslegi oldugu için o da dededen geldiginden dolayi baba meslegini sürdürüyorum. Haliyle hava sicak, ocagin karsisinda da sicaklik, ocagin, bakirin sicakligi diyene kadar 200 derecenin üzerine çikiyor. O yüzden anca öglene kadar ocagin karsisinda durabiliyoruz. Ondan sonra kalaya geçmiyoruz. Sabahlari saat 06.30 gibi geliyorum dükkanima. Ocagimi hazirliyorum, yakiyorum. Kalaylanacak olan bakirlari hava isinmadan kalaylama yapiyorum. Ben eski nostalji seklinde odun atesinde yapiyorum kalayi. Bazi arkadaslar tüple yapiyor ama ben eskiyi sürdürüyorum. Zevkle yapiyorum isimi” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile