Ayakkabı ustası olarak çırak bulamadıklarından yakınan Gamsız, bundan 20-25 yıl öncesine göre işlerin hareketli olmadığını belirterek, “Şu anda eski durum maalesef yok. Bu gün bir erkek yevmiyesi 80-100 TL civarındadır. Oysa bugün 15-20 TL civarında ayakkabılar satılıyor. Marka ayakkabılar ise 100 – 250 lira civarın da satılıyor. Bugün seri imalat ayakkabı satan büyük mağazalar parayı kazanıyor. Bizim gibi küçük esnaflar ve el emeği ile çalışanlar ekonomik güçlükler çekiyor. Bir ayakkabı ustası gün boyunda bir en fazla iki çift ayakkabı imal edebilir. Bazı günler siparişi olmadığı için de boş kalıyoruz. Bazen küçük tamiratlar çanta ve ayakkabı boyama işleri ile ayakta durarak günü kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.
Usta – çırak ilişkileri sayesinde ayakkabı mesleği edindiğini, ölçü alıp ayakkabı modeli imal ettiklerini belirten Gamsız, “Eskiden ustalarımız bize delerdi ki, bir çift erkek ayakkabı yaparken bir erkek yevmiyesi kazanacaksın ve bir bayan ayakkabısı yaparsan bir bayan yevmiyesi kazanacaksın derlerdi. Maalesef teknolojiye yenik düşen bu meslekte ekonomi sıkıntılar nedeniyle para kazanılmadığı gibi yeni çıraklarda yetişmiyor. Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler gibi bu mesleğin de bizimle kaybolmasına gönlüm razı değil” diye konuştu.
Gamsız, el sanatların yaşatılması için meslek erbabı ustaların yetkililerce geniş imkanlar sağlanarak sahip çıkılmasını istedi.
Meslek Erbabı Ustalara Sahip Çıkılsın
Aydın’ın Efeler ilçesinde ayakkabı ustası Mehmet Gamsız, el emeği ile çalışan küçük esnafın gün geçtikçe kaybolmaya yüz tutuğunu belirtti.