Meslek Liseleri Ve Halk Egitimi Merkezlerinde Is Ve Finansal Okuryazarlik Egitimleri Verilecek

'Türkiye'deki Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklarin Finansal Katilimi' projesi kapsaminda, 2022'nin sonuna kadar 5 binden fazla kisinin finansal ve isletme bilgileri gelistirilerek, girisimcilik faaliyetleri desteklenecek ve finansmana erisim konusundaki farkindalik seviyeleri artirilacak.

"Türkiye'deki Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklarin Finansal Katilimi" projesi kapsaminda, Milli Egitim Bakanligi (MEB) ile Alman bir sivil toplum kurulusu arasinda mesleki ve teknik egitim Anadolu liseleri ile halk egitimi merkezlerinde is ve finansal okuryazarlik egitimleri verilmesine iliskin is birligi protokolü imzalandi.

Ankara'da bir otelde yapilan imza törenine, MEB Mesleki Teknik Egitim Genel Müdürü Kemal Varin Numanoglu ve MEB Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürü Sabahattin Dülger ile German Sparkassenstiftung Genel Müdürü Niclaus Bergmann katildi.

Numanoglu, siginmaci ve geçici koruma altindaki ögrencilerin de finansal okuryazarlik ve hayata tutunma becerisini kazanmalarini önemsediklerini belirterek, "Bu tarz is birliklerini de onlar için bir vesile görüyoruz. Uzun vadede kitlesel sekilde kaynasma gerekiyorsa mutlaka iki tarafi da gözeten is birliklerin yogunlasmasina gerek var." diye konustu.

Is kurma becerisi ve planlamasi yapma veya is kurup sektörde kalma becerisinin, o meslegin ne kadar iyi yapildigindan daha önemli oldugunu belirten Kemal Varin Numanoglu, "Bu becerinin de herhangi bir kritik mesleki beceri gibi kritik kazanim olduguna inaniyoruz, bu becerinin de verilmesi lazim. Bu anlamda is birligimizin hayirli olacagini düsünüyoruz." dedi.

- Halk egitim merkezlerindeki faaliyetler

MEB Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürü Sabahattin Dülger de hayat boyu ögrenme programlarinin 995 halk egitim merkezinde uygulandigini ve bu yil salgin sürecine ragmen siginmaci ve geçici koruma altindaki 125 bini askin kisiye egitim verildigini kaydetti.

Bu çalismalar için çesitli ortakliklar yapildigina isaret eden Dülger, siginmaci ve geçici koruma altindaki kisilerin Türkiye topraklarina ve Türk kültürüne uyumunun çok önemli oldugunu vurguladi.

Dülger, sosyal ve kültürel uyum ile finansal yeterliliklerin saglanabilmesinin önemine deginerek, "Bugünkü konu olarak öznemiz, finansal yeterliligi saglayabilmek. Bu, hem Türkiye'de yasayan insanlarimiz hem de göçle buraya gelen insanlarimiz açisindan çok kiymetli ve degerli." dedi.

Konusmalarin ardindan protokol imzalandi.

- Is oyunlariyla 3 bin 600 ögrenciye ve 1500 kursiyere ulasilacak

Is birligi protokolleri kapsaminda, Ankara, Konya, Istanbul, Gaziantep ve Bursa'nin yer aldigi 5 pilot ildeki halk egitimi merkezi kursiyerlerinin ve Mesleki ve Teknik Egitim Anadolu Lisesi ögrencilerinin, finansal ve isletme bilgileri gelistirilerek, girisimcilik faaliyetleri desteklenecek ve finansmana erisim konusundaki farkindalik seviyeleri artirilacak.

Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü is birligi ile en az 40 egiticiye "Egitici Egitimi" verilerek, egitmenlerin finansal katilimin desteklenmesi alanindaki "Mikro Is Oyunu" ve "Birikim Oyunu" egitimleri ile 2022'nin sonuna kadar 1500 kursiyere ulasmasi hedefleniyor.

Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü is birliginde ise 2021 yili içerisinde 280 egitmene "Egitici Egitimi’" verilerek, egitmenlerin "Is Oyunlari" egitimleri ile 2022'nin kadar en az 3 bin 600 ögrencinin finansal ve is okuryazarligi oranlari artirilacak.

5 pilot halk egitim merkezinde kurulacak bilisim laboratuvari ve hibrit kütüphaneler sayesinde, pilot okullarda okuyan ögrenciler ve pilot halk egitimi merkezlerinde egitim alacak kursiyerler, internete ve online egitime kolayca ulasabilecek. Tasinabilir bilgisayar, tablet ve internet erisimine imkan veren hibrit kütüphane ve bilisim laboratuvarlari ile katilimcilara evde egitim görme imkani saglanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile