Meslek Liseliler 'Hikaye Istasyonlari' Projesinin Üretiminde Görev Aldi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginin 'Ülkem Için Bir Fikrim Var Projesi' kapsaminda hayata geçirilen ve tren istasyonlarinda uygulanmasi planlanan 'Hikaye Istasyonlari' projesinin prototipi Konya'da üretildi Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tayyip Sari: 'Arayüz programi bize ait oldugu için sudoku, hikaye veya siir gibi kagida dökülebilen her seyin tasarimini bu kapsamda yapabiliriz. Projenin, ülkemiz için ileriye dönük çok güzel bir kazanim oldugunu düsünüyoruz' Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri ögretmeni Selçuk Tarhan: 'Istasyonumuz, insanlarin metro, tramvay veya otobüs duragindaki bekleme zamanlarinda telefona bakmaktan ziyade en azindan okuma aliskanliklarini gelistirmek adina onlara yardimci olmayi hedeflemistir'

HAVVA DEREAGZI - Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginin "Ülkem Için Bir Fikrim Var Projesi" kapsaminda desteklenen ve üniversite ögrencisi Elif Karlitepe'nin fikriyle hayata geçirilen "Hikaye Istasyonlari" projesinin prototipini tasarladi.

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 2012'de egitime baslayan lise, egitimin yaninda 4 atölyesiyle ülke ekonomisine ve üretime katki saglamayi sürdürüyor.

Okul, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari (TCDD) Genel Müdürlügünce uygulanabilir proje olarak degerlendirilen "Hikaye Istasyonlari" projesi için kollari sivadi.

Lisenin müdürü Tayyip Sari, AA muhabirine, projeyi sahiplenen TCDD'den gelen teklifle yaklasik bir ayda tasarimi tamamlayarak prototipi ürettiklerini söyledi.

Hikaye Istasyonu'nun insanlarin vakit geçirdigi farkli sosyal alanlarda da degerlendirilebilecegini belirten Sari, "Arayüz programi bize ait oldugu için sudoku, hikaye veya siir gibi kagida dökülebilen her seyin tasarimini bu kapsamda yapabiliriz. Projenin, ülkemiz için ileriye dönük çok güzel bir kazanim oldugunu düsünüyoruz." dedi.

Sari, projenin yayginlastirilmasi ve seri üretimin baslamasi için tüm imkanlarin hazir oldugunu aktardi.

- Termal yazicidan çikti alinan kagitlar çevreyi kirletmiyor

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri ögretmeni Selçuk Tarhan da projede metal, makine ve otomasyon teknolojileri alani ögretmen ve ögrencilerinin beraber görev yaptigini anlatti.

Insanlarin bekleme zamanlarini degerli kilma adina faydali bir çalismada yer almaktan mutlu olduklarini vurgulayan Tarhan, söyle devam etti:

"Istasyonumuz, insanlarin metro, tramvay veya otobüs duragindaki bekleme zamanlarinda telefona bakmaktan ziyade en azindan okuma aliskanliklarini gelistirmek adina onlara yardimci olmayi hedeflemistir. Okuma yapmak isteyen kisi istasyonumuzun dokunmatik panelinde bulunan butonlari kullanarak ne kadar sürelik okuma yapmak istiyorsa ona göre seçim yaparak çikti alabiliyor. Istasyonumuzda bir termal kamera, bir mini bilgisayar ve dokunmatik panel var. Termal yazicidan çikti alinan kagitlar çevreyi kirletmeyen, geri dönüsüme uygun türden seçilmistir."

Tarhan, "Hikaye Istasyonu"nda hem sesli hem de isikli uyari sistemi bulundugunu, bu sayede yanindan geçen insanlarin ilgisini çektigini ifade etti.

Cihazin yazilimini okul olarak yaptiklarini kaydeden Tarhan, "Cihaz uzun süreli kullanima uygun materyaller seçilerek üretildi. Müzeler, tarihi ve turistik yerlerde kullanilabilmesi için gelistirmeyi de düsünüyoruz. Umarim cihazimiz ülkemize, gençlerimize ve okumayi seven herkese faydali olur." ifadelerini kullandi.

12. sinif ögrencisi Recep Mirçik da bunun gibi projelerde görev almanin mesleki tecrübe açisindan çok yarar sagladigini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile